به‌زودی تولید پنبه تراریخته داخلی کشور را به خودکفایی می‌رساند

رییس انجمن علمی ایمنی زیستی گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست ابهاماتی در خصوص تولید پنبه تراریخته وارد کرده اند که در صورت رفع این ابهامات تولید این محصول در ایران کلید می خورد.

به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، «بهزاد قره یاضی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا در خصوص وضعیت تولید محصولات تراریخته در کشور افزود: تولید آزمایشی و پژوهشی پنبه به اتمام رسیده و با رعایت ضوابط و قوانین مراحل قانونی طولانی را طی کرده است.

وی اظهار داشت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست دچار ابهاماتی در تولید این محصول شده اند که در دست پیگیری است.

رییس انجمن علمی ایمنی زیستی تصریح کرد: در صورت رفع ابهامات دو دستگاه حاکمیتی در خصوص تولید پنبه تراریخته در کشور، این مهم به تایید وزارت جهاد کشاورزی خواهد رسید تا تولید انبوه آن شروع شود.

دولت یازدهم اقدام های خوبی در زمینه ایجاد ساختار زیربنایی فناوری جدید تولید محصولات تراریخته انجام داد و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوزهای لازم تولید پنبه تراریخته را صادر کرده است.

تراریخته به آن دسته از محصولات اطلاق می‌شود که ساختار ژنتیکی آن از طریق مهندسی ژنتیک برای ایجاد صفات برتر بهبود یافته باشد. این تغییر معمولاً جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماری های گیاهی و برای بهبود عملکرد گیاه و بهره وری کشاورز صورت می‌گیرد.

محصولات تراریخته به دلیل مصرف کمتر سم در هنگام تولید و انجام ارزیابی های دقیق ایمنی زیستی نسبت به محصولات غیر تراریخته، از سلامت و ایمنی بالاتری برخوردار هستند.

ماده دو قانون ملی ایمنی زیستی تولید، کاشت، برداشت، رهاسازی، صادرات، واردات و مصرف محصولات تراریخته دولت را به فراهم آوری تمهیدات لازم برای اقدامات مزبور مکلف کرده است.

انجمن علمی ایمنی زیستی متشکل از پزشکان ، طرفداران محیط زیست، متخصصان کشاورزی و بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک و استاندارد و ایمنی است و  با هدف ترویج یافته ها و مستندات علمی در حوزه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی برای حفظ محیط زیست و سلامتی انسان فعالیت می کند.

قانون ایمنی زیستی در سال 1383 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

محصولات تراریخته نخستین بار در دنیا (در آمریکا و چین) در سال 1996 به تولید تجاری رسید و 1.7 میلیون هکتار به کشت این محصولات اختصاص یافت. پس از گذشت 22 سال سطح زیرکشت محصولات تراریخته به بیش از 185 میلیون هکتار رسیده است.

محصولات تراریخته در حال حاضر در 26 کشور کشت و تقریبا در همه کشورها مصرف می شوند. آمریکا، کانادا، آرژانتین، برزیل و هند بزگترین تولید کننده های محصولات تراریخته هستند. ایران یکی از معدود کشورهایی است که به فناوری تولید محصولات تراریخته دست یافته است و دو محصول برنج وپنبه تراریخته را آماده تولید دارد.

ژاپن یکی از کشورهایی است که با داشتن نظام ارزیابی دقیق در تولید و مصرف غذا از بزرگترین مصرف کننده های محصولات تراریخته است. این کشور پس از امریکا بیشترین مجوز را برای تولید محصولات تراریخته صادر کرده و در عین حال بزرگ ترین وارد کننده سویای تراریخته است. ژاپن مرکز تولید، فروش و صادرات رز آبی تراریخته است.

در حال حاضر چهار کشور اروپایی به تولید محصولات تراریخته می پردازند. همچنین اتحادیه اروپایی تا کنون مجوز کشت و مصرف بیش از هفتاد محصول تراریخته را در کشورهای عضو این اتحادیه صادر کرده است.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.