انتخاب زنده یاد دکتر بهزاد قره یاضی به عنوان مهندس برجسته کشاورزی منتخب فرهنگستان علوم

فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران زنده یاد دکتر بهزاد قره یاضی را به عنوان مهندس برجسته کشاورزی در سال 1400 معرفی کرد. دکتر قره یاضی بنیانگذار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی و دانشمند توانایی بود که مهارت ها و توانایی های خود را در راه ترویج علم و فناوری و خدمت به بشریت و بهبود رفاه کشاورزان به کار گرفت.

فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران زنده یاد دکتر بهزاد قره یاضی را به عنوان مهندس برجسته کشاورزی در سال 1400 معرفی کرد. دکتر قره یاضی بنیانگذار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی و دانشمند توانایی بود که مهارت ها و توانایی های خود را در راه ترویج علم و فناوری و خدمت به بشریت و بهبود رفاه کشاورزان به کار گرفت. تولید برنج تراریخته مقاوم به کرم ساقه خوار برای اولین بار، توسط این دانشمند جهادگر شهرتی جهانی را برای او به ارمغان آورد و منجر به درخشش نام ایران در عرصه علم و فناوری‎های نو در سطح جهان شد.

رئیس فقید انجمن علمی ایمنی زیستی به طور پیوسته با هراس افکنی علیه فناوری و فناوری هراسی مبارزه کرد. دکتر قره ‎یاضی مدافع بهرهبرداری از دانش و مهارت پژوهشگران و فناوران برای پیشرفت و توسعه کشور بود. روشنگری‎ های وی در رسانه ها ثبت شده و به عنوان حافظه تاریخی در دسترس خواهد بود. وی به خوبی می دانست برای بهره‎ برداری از فناوری و تبدیل شدن به کشوری صنعتی با اقتصاد برتر، پذیرفتن مولفههای مدرنیته ضروری است. وی در طی زندگی حرفه ای خود تمام ابزارهای قانونی را برای پیشرفت و توسعه فناوری در کشور به ویژه در حوزه بیوتکنولوژی به کار گرفت؛ چرا که خود را در محکمه تاریخ قضاوت می کرد.

این دانشمند برجسته همواره فداکارانه خدمت متعهدانه به میهن را بر منافع شخصی مقدم شمرد. این دلاور جبهه دانش که بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در جهان به نام وی شناخته می شود، نیمه خرداد امسال در پی ابتلا به کرونا درگذشت.

بزرگی ضایعه درگذشت دکتر بهزاد قره یاضی را به سختی بتوان با کلام توصیف کرد. دکتر بهزاد قره یاضی انسان دلسوزی بود که نام بردن از او صرفا با عنوان پدر تراریخته ایران کم لطفی است. درگذشت وی، به ویژه برای دوستدارانش در جامعه بیوتکنولوژی، رخدادی ناگوار بود که فقدان دوستی فداکار، دانشمندی توانا، متخصصی شریف و مدیری متعهد را برای میهن و جامعه علمی در سطح ملی و بین المللی رقم زد. مدیری پاکدست که از هیچ تلاشی برای خدمتگزاری به میهن کوتاهی نکرد. فروغی از این خانه رخت بربست که شاید با افروختن هزاران شمع به سختی اندکی از آن بازگردد.

تولید برنج تراریخته مقاوم به کرم ساقه ‎خوار دستاورد بزرگی بود که اگرچه منجر به درخشش نام ایران در عرصه علم و فناوری های نو در سطح جهان شد، اما در پی غرضورزی ‎‎های مدافعان وابستگی و سنگ اندازی دانایی ستیزان و فناوری هراسان بر تداوم سیاست های تضعیف تولید و حامی واردات، هنوز به تولید ملی نرسیده است. خدمات صادقانه، پژوهش های کاربردی و مبارزات دلاورانه ی وی در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی بر پویندگان حقیقت پوشیده نیست. رئیس فقید انجمن علمی ایمنی زیستی در قامت فردی با دغدغه سرافرازی و پیشرفت میهن، به طور پیوسته با گالیله کشی، هراس افکنی و فناوری هراسی مبارزه کرد. وی به درستی از طرح جهانی انحصار در فناوری از طریق هراس‌افکنی نسبت به مهندسی ژنتیک آگاه بود و مجدانه با جریان هایی که علیه دستاوردهای فناورانه، به ویژه در حوزه بیوتکنولوژی هراس افکنی می کردند تا آخرین نفس مبارزه کرد. دکتر قره ‎یاضی مدافع بهره برداری از دانش و مهارت پژوهشگران و فناوران برای پیشرفت و توسعه کشور بود و با علم به مانع تراشی ها برای جلوگیری از پیشرفت میهن در حوزه دستیابی به فناوری های نو اکیدا از طرح ‎های بازدارنده فناوری انتقاد می‌کرد. وی به خوبی میدانست برای بهره ‎برداری از فناوری و تبدیل شدن به کشوری صنعتی با اقتصاد برتر، پذیرفتن مولفه های مدرنیته ضروری است که در غیر اینصورت وارد کننده دائمی فناوری خواهیم بود.

در تاریخ پر فراز و نشیب این سرزمین افراد بسیاری با علم به محدودیت ‎ها و دشواری ‎های مسیری که انتخاب کردند برای آبادی کشور، ماندن را برگزیدند و کم نبوده ‎اند کسانی که برای نابودی نتیجه این تلاش ها، سعی در از بین بردن خودباوری جوانان داشته اند و در تلاش برای وابستگی بیشتر به بیگانگان هستند. دکتر قره ‎یاضی به عنوان مردی که ماندن را برگزید، از هر فرصتی برای اصرار بر سپردن میادین علمی و اجرایی به جوان ها و بهره ‎برداری از ظرفیت دانش آموختگان جوان استفاده کرد. وی با اعتماد به جوانان در گفتار و عمل تلاش کرد با خرافه و شبه علم مبارزه کند و با ایمان به توانایی های فناوری برای نجات بشر از فقر و محرومیت و تبدیل ایران به کشوری با قدرت اقتصادی کم نظیر در منطقه غیرتمندانه کوشید.

هجمه ها و بیمهریهایی که از سوی غرضورزان در هنگام حیات پربار این استاد مهندسی ژنتیک علیه وی برای جلوگیری از تولید ملی محصولات تراریخته اعمال شد کم نبود؛ از اخراج چندباره از پژوهشگاهی که خود بانی آن بود تا سوء قصد به جانش و تجاوز به حریم شخصی، اما نه تنها منجر به دلسردی ایشان نشد بلکه گام‎ های قاطعانه تری در مسیر ترویج علم در عرصه ملی و بین المللی برداشت و تمام ابزارهای قانونی را برای پیشرفت و توسعه فناوری در کشور به ویژه در حوزه بیوتکنولوژی به کار گرفت؛ چرا که خود را در محکمه تاریخ قضاوت میکرد.

این سرزمین به مردمانی همچون دکتر بهزاد قره یاضی نیاز دارد؛ مردی که برای خدمت به کشور و پاسداری از آرمان های انقلاب اسلامی کوچکترین گوشه چشمی به هجرت و اشتغال در موقعیت‌های بین المللی که به وی پیشنهاد می‌ شد نداشت.

بیوتکنولوژی ایران به ویژه در حوزه کشاورزی همواره مدیون تلاش های بی دریغ این مدیر و پژوهشگر متعهد خواهد بود. یادش گرامی و روحش شاد و محشور با شهدای راه اسلام و آزادی باد.

پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران ضمن تبریک به سایر منتخبین هفتمین دوره نکوداشت مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور به اطلاع می رساند مراسمی جهت تقدیر از ایشان در روز چهارشنبه 18 اسفندماه توسط فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران به صورت مجازی برگزار می شود.

لینک حضور و زمان برگزاری مراسم: چهارشنبه 18 اسفند ماه 1400 از ساعت 9.30 صبح تا 11.30

https:// www.skyroom.online/ch/jas/agriculture

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.