skip to Main Content

رویکرد نادرست در تولید محصولات تراریخته موجب نگرانی است

به گزارش پایگاه خبری سبز پرس٬ در حالی که به نظر می‌رسد به رغم آنکه محصولات دست‌ورزی شده ژنتیکی وارداتی به فروشگاه‌های ما رخنه کرده‌اند، حضور متولیان رسمی و سیاست‌گزاران بیوتکنولوژی در هجدهمین کنفرانس الکترونیک FAO که در خبرهای قبل در سایت مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی به آن پرداخته‌ایم کم است و تنها انجمن غیردولتی ایمنی زیستی در آن حضور دارد.

به گزارش پایگاه خبری سبز پرس٬ در حالی که به نظر می‌رسد به رغم آنکه محصولات دست‌ورزی شده ژنتیکی وارداتی به فروشگاه‌های ما رخنه کرده‌اند، حضور متولیان رسمی و سیاست‌گزاران بیوتکنولوژی در هجدهمین کنفرانس الکترونیک FAO که در خبرهای قبل در سایت مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی به آن پرداخته‌ایم کم است و تنها انجمن غیردولتی ایمنی زیستی در آن حضور دارد.
به گزارش خبرنگار سبز پرس٬ عباس صاحبقدم لطفی رئیس ستاد توسعه زیست فناوری ایران پانزدهم آبانماه در گفتگو با خبرگزاری مهر ضمن اشاره به فراهم شدن شرایط و اعتبار برای احداث گلخانه تراریخته اظهار داشت: "پنبه و برنج تراریخته تولید شده در کشور در فاز آزمایشگاهی است." بیان این مطلب که برنج تراریخته ایران در فاز آزمایشگاهی است، واکنش‌های رئیس انجمن ایمنی زیستی که مجری پروژه برنج تراریخته «طارم مولایی» بود، را بر انگیخت است.
بهزاد قره یاضی در گفتگو با سبزپرس با اشاره به اینکه ریاست ستاد توسعه بیوتکنولوژی همواره ادعای پیشرفت ایران در زمینه بیوتکنولوژی را دارد گفت:"آنچه تاکنون از هجدهمین کنفرانس بین‌المللی فائو که در حال برگزاری است دستگیرمان شده، آن است که کشورهای درحال توسعه بسیاری مانند فیلیپین، تانزانیا، میانمار، بورکینافاسو، بنگلادش و اوگاندا نیز از ایران جلو افتاده‌اند و در پنج سال آینده همگی به تولید محصولات تراریخته دست خواهند یافت!"
دکتر قره‌یاضی در پاسخ به این پرسش سبزپرس که "آیا ممکن است گروهی دیگر روی این برنج دستورزی شده ژنتیکی کار آزمایشگاهی انجام دهند؟" گفت: "بله ممکن است اجازه پژوهش به محقق دیگری هم داده شود ولی این خودش به نوعی آدرس غلط دادن است زیرا آن محقق هم باید ۱۰ تا ۲۰ سال کار کند و تازه برسد به وضعیت فعلی قره‌یاضی و جلوی کشت محصول او را هم بگیرند و به محقق دیگری اجازه تحقیق بدهند تا هیچ گاه متهم به جلوگیری از تحقیق نشوند! از طرف دیگر ما در ایران وقتی می‌گوییم «برنج تراریخته» اگر اشاره خاص دیگر نداشته باشیم، منظور همان برنج تراریخته مقاوم به آفات طارم مولایی تولید شده توسط اینجانب است."
قره یاضی در خصوص اینکه چرا پروژه پژوهشی برنج طارم مولایی تراریخته محصول تحقیقات وی و گروه پژوهشی از پتنت یا حقوق مولف برخوردار نیست گفت: "شخصاً کلیه منافع آن را داوطلبانه تقدیم کشاورزان کرده‌ام و هرگز در هیچ مرجعی آن را ثبت نکرده‌ام تا جلوی کشاورزان با بهانه‌هایی مثل کپی رایت٬ پتنت و غیره گرفته نشود. اینک موضوعی که بیش از پیش اسباب نگرانی است، رویکرد نادرستی است که دامن برنج تراریخته را گرفت و اخیراً به پنبه رسیده است و به نظر می‌رسد هر محصول دیگری هم که به مرحله تولید برسد از آن در امان نمی‌ماند."
برنج تراریخته طارم مولایی با دست‌ورزی ژنتیکی به آفت دیر پای کرم ساقه خوار برنج مقاوم است. آنطور که گفته می‌شود، تغییرات ناشی از این دست‌ورزی، تنها در اندام رویشی برنج بروز می‌کند و تغییرات ژنتیکی انجام یافته در بذر بیان نمی‌شود. این رقم قبلا توسط کشاورزان کشت شده بود که رضایت نسبی شالیکاران را به دلیل بی نیازی از مصرف سم و محصول مرغوب به همراه داشت و به نظر می رسد بذر آن هنوز در دست کشاورزانی که از آن کشت کرده و محصول برداشت کرده اند، باشد.
منبع: پایگاه خبری سبز پرس

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
جستجو