سم باقيمانده در خيارهای استان 3.5 برابر متوسط جهانی

عصر دنا- به اعتقاد نگارنده، استمرار مقابله فراقانونی با توليد محصولات تراريخته که بی‌نياز از مصرف سموم شيميايی هستند موجب تزريق سموم آندوسولفان و ديازينون در سبد غذايي مصرف کنندگان ايرانی شده است. بر اساس پژوهش منتشر شده در شماره دوم مجله مهندسی ژنتيک و ايمني زيستی که مورد تاييد وزارت علوم است، ميزان باقيمانده سم در خيارهاي توليد شده در مزارع …

عصر دنا- به اعتقاد نگارنده، استمرار مقابله فراقانونی با توليد محصولات تراريخته که بی‌نياز از مصرف سموم شيميايی هستند موجب تزريق سموم آندوسولفان و ديازينون در سبد غذايي مصرف کنندگان ايرانی شده است. بر اساس پژوهش منتشر شده در شماره دوم مجله مهندسی ژنتيک و ايمني زيستی که مورد تاييد وزارت علوم است، ميزان باقيمانده سم در خيارهاي توليد شده در مزارع کهگيلويه و بويراحمد سه و نيم برابر بيشتر از متوسط جهانی است.

به گزارش "عصردنا" ، اين پژوهش که به کوشش عباس صلاحی اردکانی منتشر شده است، برای نخستين بار در استان انجام شده و تا پيش از اين مطالعه مشابهی در زمينه تعيين سموم اندوسولفان و ديازينون صورت نگرفته بود. نگارنده استفاده از محصولات دست ورزي شده ژنتيکی (تراريخته) و توليد گياهان مقاوم به آفات و بيماری‌ها را مهم‌ترين راهکار براي مقابله با مصرف بيش از حد سموم شيميايی می‌داند.

در اين پژوهش با تاکيد بر اينکه تا کنون هيچ مدرکی مبني بر اثرات منفی گياهان تراريخته بر سلامت انسان ارايه نشده، بر اين باور است که با عدم استفاده از اين گياهان، مصرف ترکيبات شيميايي براي دفع آفات، روند فزاينده‌ای به خود خواهد گرفت.

در اين نوشتار آمده است: حدود 1000 هکتار از اراضی کهگيلويه و بويراحمد به کشت خيار و گوجه فرنگی اختصاص دارد. در اين مزارع به طور گسترده‌ای از دو سم ديازنون و اندوسولفان برای کنترل آفات استفاده می‌شود. چنانچه اين سموم بيش از حد مجاز در بدن انسان تجمع يابند، ضمن ناهماهنگ کردن حرکات بدن، موجب تحريکات ماهيچه‌اي، تخريب کبد و غدد درون‌ريز، رعشه، تشنج و بالاخره مرگ سريع انسان می‌شوند.

تاکنون حدود 10 ميليون نوع ترکيبات شيميايی به صورت مصنوعی ساخته شده است. دفتر اروپايی ثبت مواد شيميايی، ليستی از 110 هزار ترکيب شيميايی را که به طور تجاری توليد می‌شوند، تهيه کرده و سالانه بين هزار تا دو هزار ماده جديد به اين ليست اضافه می‌شود.

در سال 1984 شورای تحقيقات ملي آمريکا گزارش داده که فقط براي دو درصد از فرآورده‌های تجاری شيميايی اطلاعات کافی به منظور ارزيابی کامل مضرات آن‌ها در دسترس است. ترکيبات آلی فسفره که بخش اعظمی از سموم حشره‌کش را شامل می‌شوند، در رديف دوم فهرست سياه قرار گرفته است.

سموم آلي فسفره بر روی سيستم عصبی اثر گذاشته و فعاليت آنزيم استيل کولين را از بين می‌برند. اين آنزيم تحريکات عصبی را از يک سلول عصبي به سلول ديگر منتقل کرده و سپس اثر آن توسط آنزيم استيل کولين استراز از بين می‌رود. سموم فسفره آلی با مختل کردن کار استيل کولين استراز، سبب می‌شوند که استيل کولين از بين نرفته و به صورت مداوم باعث تحريک عصبی شود. اين تحريکات پی در پی، تشنج و مرگ افراد را به همراه دارد.

نتايج اين پژوهش نشان مي‌دهد: بيشترين مقدار باقيمانده، مربوط به سم ديازينون در خيار سبز بود. در حالي که ميزان باقيمانده مجاز اين سم بر اساس استانداردهای جهاني حدود يک دهم ميلي گرم بر کيلوگرم است، متوسط باقيمانده سم ديازنون در شهرستان‌های گچساران 462 هزارم، بويراحمد 669 هزارم و کهگيلويه 205 هزارم ميلی گرم بر کيلوگرم تشخيص داده شده است.

متوسط مقدار باقيمانده سم ديازينون بر اساس استانداردهای جهانی بايد نيم ميکروگرم بر کيلوگرم در گوجه فرنگی باشد. حال آنکه در محصول شهرستان‌های گچساران و دنا، ميزان باقيمانده بيشتر از حد مجاز جهانی و به ترتيب 504 هزارم و 534 هزارم ميکروگرم بر کيلوگرم تشخيص داده شده است.

ميزان باقيمانده سم اندوسولفان در گوجه‌فرنگی، در مناطق تنگاری، کوشک، تنگ تامرادي و سپيدار از توابع شهرستان بويراحمد و خيرآباد از توابع شهرستان گچساران به ترتيب 575 هزارم، 507 هزارم، 515 هزارم، 598 هزارم و 545 هزارم ميکروگرم بر کيلوگرم بود که عموما بيش از استاندارد جهاني است. همچنين مقدار باقيمانده اين سم در محصول خيارسبز در مناطق تنگاري و دم‌کره از توابع شهرستان بويراحمد، ده‌وه، ده خليفه و شام‌براکان از توابع شهرستان گچساران، دلي‌رچ از توابع شهرستان دنا و ضرغام‌آباد از توابع شهرستان کهگيلويه، بيشتر از حد مجاز جهاني بود.

نتايج اين پژوهش نشان داد که علاوه بر بالا بودن ميزان باقيمانده سموم اندوسولفان و ديازينون در محصولات خيارسبز و گوجه‌فرنگی استان کهگيلويه و بويراحمد، فاصله مجاز بين آخرين سم‌پاشي تا برداشت محصولات (دوره کارنس)، تعداد مجاز دفعات سم‌پاشي، مصرف ميزان مجاز سم و همچنين فاصله زماني بين دو سم‌پاشي توسط اکثر کشاورزان رعايت نشده است.

به اعتقاد نگارنده، استمرار مقابله فراقانوني با توليد محصولات تراريخته که بي نياز از مصرف سموم شيميايي هستند موجب تزريق سموم آندوسولفان و ديازينون در سبد غذايي مصرف کنندگان ايراني شده است.

منبع: http://www.asredena.com/newsF-6168.html

مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران به دلیل اینکه  تعدادی از کاربران به ما گزارش داده‌اند که کامنت‌های آنها ذیل این خبر در سایت عصر دنا (که خبر اصلی را منتشر کرده) سانسور شده است، اعلام می‌کند که علاقمندان می‌توانند ادامه بحث را در این صفحه پیگیری کنند و کامنت‌های خود را که مستلزم توهین نباشد برای مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران بفرستند تا منتشر شود.

کامنت‌های منتشر شده در سایت عصر دنا

کارشناس

سوال؟آیا نتایج یک پژوهش که ده سال پیش انجام شده است در حال حاضر قابل تعمیم می باشد؟ آیا می دانید در حال حاضر سموم دیگر جایگزین اینها شده است؟ آیا می دانید استفاده از گیاهان تراریخته هم خطرات زیاد دارد؟ اگر نداشت، مجلس محترم و وزارت جهاد کشاورزی اینقدر بی مسئولیت نبودند. و این نتایج برای اولین بار در کشور انجام نشده است و در اکثر استان ها بر محصولات مختلف انجام شده است و نتایج آن نیز قابل تعمیم به سال های بعد نخواهد بود.

مهمان 

با سلام لطف کنید به نویسنده محترم این مطلب اعلام فرمایید که در حال حاضر یکی از مهم‌ترین روشهای کنترل آفات استفاده از سموم شیمیایی است منتها به میزان توصیه شده و در زمان مناسب ای کاش نویسنده محترم برا ی مردم اعلام میکردند که این کار در سال 1377 تا 1378 انجام شده و نبایستی نتایج آن را به امسال (1392)  تعمیم داد که در واقع نویسنده با این کار نشان دادند که هیچ صداقتی ندارند و هدفشان فقط مطرح کردن خودشان می‌باشد.

محقق 

سازمان جهاد کشاورزی و حفظ نباتات استان پاسخ دهد چرا این خطر زیست محیطی و انسانی در استان وجود دارد؟؟؟؟؟؟؟

جانباز بسیجی

تحقیقی که مربوط به بیست سال پیش می باشد چرا هم اکنون مطرح می شود
سموم فوق الذکر چندین سال است که از چرخه کاربرد بر علیه آفات گیاهی خارج شده است. ضمن اینکه مطالعات مشابه در چندین استان از جمله استان اصفهان انجام شده است. پیشنهاد می گردد نویسنده محترم مطالعات خود را به روز نماید و دادن اینگونه اطلاعات سبب تشویش اذهان عمومی و ضرر و زیان کشاورزان بی بضاعت خواهد شد و هیچگونه کمکی به افزایش درامد کشاورزان و رونق کشاورزی استان نمی کند.

مهمان 

درباره بررسی اثرات مصرف میوه و سبزی های تولیدی آلوده برای سلامت انسان با دکتر موسی صالحی، عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه شیراز گفت وگو کردیم. وی در این باره به خراسان می گوید:در مواقع بسیاری میوه ها را قبل از پایان دوره کارنس (زمانی که پس از سمپاشی باید سپری شود تا باقیمانده سم در محصول به حداقل برسد) به بازار می آورند در نتیجه سم باقی مانده بر روی بافت میوه ها به تدریج در معده و کبد که وظیفه دفع سموم را برعهده دارد جمع و موجب بیماری های مختلف می شود مواد موجود در کودها که به محصول کشاورزی منتقل می شود در برخی موارد می تواند باعث برهم خوردن تعادل بعضی عناصر مورد نیاز برای سوخت و ساز طبیعی بدن شود. سمومی که برای دفع آفات گیاهی مصرف می شود باید مدت معینی روی میوه و محصولات کشاورزی باقی بماند تا تجزیه شود. اما چون در بسیاری از موارد میوه و محصولات کشاورزی زودتر از وقت معین شده برای عرضه به بازار مصرف، برداشت می شود مقادیری از سموم در بافت میوه به صورت تجزیه نشده باقی می ماند. کارشناسان توصیه می کنند که میوه ها را تا حد ممکن با پوست استفاده کنید چون مواد مغذی قابل توجهی که برای سلامت انسان و جلوگیری از ابتلای افراد به سرطان روده لازم است در پوست میوه ها ذخیره می باشد، اما در حال حاضر به علت وجود سموم مختلف بر روی پوست میوه ها چنین توصیه ای ممکن است سلامت بدن را به خطر بیندازد و اثرات آن در درازمدت عوارضی را در معده به خصوص کبد ایجاد می کند. وی ادامه می دهد: اما آن چه از ظاهر قضیه برمی آید هنوز تحقیقات جامعی در زمینه تاثیر سموم کشاورزی بر بدن مصرف کنندگان صورت نگرفته است و حتی اظهارنظری در مورد این که آیا در درازمدت امکان ابتلا به سرطان هایی نظیر کبد و معده بر اثر مصرف میوه هایی که دوره کارنس آن ها طی نشده است وجود ندارد.دکتر صالحی می افزاید: کبد کار تجزیه و دفع سموم وارد شده به بدن را برعهده دارد در صورت وجود سم های تجزیه نشده بر روی میوه ها می توان یکی از عوامل سرطان کبد را این قضیه ذکر کرد و لازم است که نظارت لازم برای طی شدن دوره کارنس پس از سمپاشی از سوی نهادهای ذیربط انجام شود.  براساس گزارش های داخلی شیوع بیش از اندازه بیماری هایی هم چون سرطان دستگاه گوارش، در برخی استان های کشور به مصرف بی رویه سموم کشاورزی نسبت داده شده است. دکتر صالحی، درباره سایر محصولات غذایی و امکان آلودگی آن ها می گوید: براساس گفته مسئولان وجود ترکیبات زیان بار در گوشت، لبنیات و تخم مرغ مصرفی شهروندان نیز امکان پذیر است و برخی مواقع متاسفانه میزان آنتی بیوتیک هایی که به گوشت و فرآورده های آن افزوده می شود، بیش از حد مجاز است و مصرف مداوم آن می تواند بدن را در برابر آنتی بیوتیک هایی که فرد هنگام بیماری مصرف می کند، مقاوم کند و مانع بهبود فرد به هنگام بیماری شود. همین طور در دامداری صنعتی به منظور جلوگیری از بروز مشکلات دام ها در برابر عفونت و انگل باید به آن ها آنتی بیوتیک بدهند ولی این مقدار بیش از حد مجاز است و گاهی به دو برابر حد استاندارد می رسد و مصرف تدریجی این ترکیبات، سلول های بدن را در برابر آنتی بیوتیک های دارویی مقاوم می کند و هنگام بیماری با مصرف آنتی بیوتیک های تجویز شده، نتیجه مطلوب حاصل نمی شود که متاسفانه این مشکل در لبنیات و تخم مرغ نیز وجود دارد.  آلودگی ها در یک زنجیره پیوسته در حرکت است و از طریق آب آلوده و خاک نامناسب، کودها، سموم، آفت کش ها، به زنجیره غذایی انسان و حیوان وارد می شود و اگر از حد معینی که استانداردهای جهانی و ملی تعیین کرده، بیشتر شوند، سلامت را تهدید خواهد کرد.برای مثال، تغذیه مرغ با روغن جامد برای سرعت بخشیدن به وزن گیری و تغذیه دام با نان کپک زده هر کدام به نحوی سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد.

دوست

سلام علیکم هیچ شکی در اثر منفی کاربرد سموم بر میوه و سبزیجات نیست و نخواهد بود و اثرات منفی در بدن دارد و نیاز به پاسخ ندارد سوالات دیگری را پاسخ دهید که :
1-
آیا تعمیم نتایج یک تحقیق که در بیش از ده سال پیش انجام شده با تغییراتی که در سموم و روش های کشت انجام شده است درست و عقلانی است؟
2-
با چه درجه اطمینانی محصولات تراریخت را توصیه می کنید؟
3-
اگر این همه اطمینان از محصولات تراریخت است چرا مسئولان وزارت اجرا نمی کنند؟

عبدالله 

نویسنده عزیز 1- سم دیازینون منسوخ شده و در حال حاضر لااقل بر روی محصولات سبزی و صیفی استفاده نمی شود. 2- محصولات تراریخته هنوز در هیج کجای ایران استفاده نشده و به نظر هم نمی آید که به این زودی استفاده شود.
3-
تعیین میزان باقیمانده سموم بر روی محصول خیار و گوجه فرنگی حداقل در ده منطقه مختلف کشور و در بین سالهای 1375 لغایت 1391 انجام شده لذا ادعای نویسنده که این کار برای اولین بار در کشور انجام شده کذب محض میباشد

مصرف کننده 

آیا خیارهای منطقه چشمه نباتی هم آلوده به سموم بوده و خطرناک هستند؟

گیاه پزشک 

با توجه به این که نویسنده این مطلب ادعا کرده اند که این تحقیق برای اولین بار در کشور انجام شده میخواستم نظر خوانندگان محترم را به منابع ذیل جلب نمایم
ارزیابی میزان باقیمانده انواع سموم آفت کش به روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی در برخی از سبزیهای عرضه شده ( خیار و گوجه فرنگی) در میدان اصلی میوه و تره بار شهر تهران در سال 1384نویسنده : زهرا هادیان و محمد حسین عزیزی پژوهشيار – گروه تحقيقات صنايع غذايی، انستيتو تحقيقات تغذيه‌ای و صنايع غذايی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی
مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران جلد 1 شماره 2 صفحات 13 الی 20
2-
تعیین میزان باقیمانده آفت کش ها در برخی از سبزیجات تازه گلخانه ای
نویسنده : زهرا هادیان و محمد حسین عزیزی مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی علوم آب و خاک ، جلد 12 شماره 43 صفحات 195 الی 204
3-
تعیین میزان باقیمانده آفت کشهای کلره در برخی از صیفی جات به روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی نویسنده : زهرا هادیان و محمد حسین عزیزی ، روح الله فردوسی مجله علوم و صنایع غذایی ایران ، بهار 1385
4-
بررسی میزان باقیمانده آفت کشها در مواد غذایی ( میوه و سبزیجات) به عنوان عامل خطر جدی برا سلامت مصرف کنندگان نویسنده : نسزین حسن زاده ، نادر بهرامی فر ، عباس اسماعیلی ساری هجدهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی 24 تا 25 مهره ماه 1387 مشهد مقدس 5- بررسی بقایای حشره کش دیازینون در دوره کارنس 21 روزه و کاهش آن با روش های مختلف در محصول خیار
نویسنده : نسزین حسن زاده ، نادر بهرامی فر ، عباس اسماعیلی ساری
نشریه حفاظت گیاهان ( علوم و صنایع کشاورزی) ، جلد 24 ، شماره 4 ، زمستان 1389صفحه413-418
6-
بررسی بقایای سموم در محصولات کشاورزی ایران مطالعه موردی : بررسی بقایای دیازینون در گوجه فرنگی و خیار نویسنده: پرویز رضوانی مقدم، رضا قربانی ، علی رضا کوچکی ، لیلا علیمرادی ، کلثومه عزیزی، آسیه سیاهمرگویی
مجله علوم محیطی ، سال ششم ، شماره سوم، بهار 1388 صفحه 63الی 72
7-
اندازه گیری باقیمانده حشره کش دیازینون در محصول خیار
نویسنده : یحیی استادی ، غلام رضا یاوری
مجله فصلنامه گیاهپزشکی : سال اول ، شماره چهارم ، سال 1388 صفحه 345 الی 354

8- اندازه گیری باقیمانده حشره کش آندوسولفان در محصول خیار
نویسنده : خلیل طالبی جهرمی
مجله : جلد 36 ، شماره 6 ، سال 1384 صفحه 1317 الی 1323
حال قضاوت این که این تحقیق برای اولین بار در کشور و توسط نویسنده انجام شده با شما خوانندگان عزیز نویسنده محترم لصفا به منابع ذکر شده مراجعه نمایید تا متوجه شوید این قبیل تحقیقات از حداقل 10 الی 15 سال قبل در کشور انجام شده لذا کذب بودن ادعا شما برای همه محرز است. البته امیدوارم این کامنت را مدیر عصر دنا درج نمایند چون هدف این جانب آگاه سازی میباشد .

بهزاد 

دوست عزیز این نویسنده مقاله نبوده که ادعا کرده باشد برای اولین بار این تحقیق انجام شده بلکه خبرنگار محترم چنین برداشتی را داشته اند. لطفا اصل بحث را که در سایه فناوری هراسی و دانایی ستیزی و مخالفت با کشت گیاهان تراریخته از سوی مدیران میانی مملکت مجبور است تن به استفاده از سموم خطرناک شیمیایی بدهد.

عبدالله 

سلام. مدیر محترم صفحه اینجانب دو نظر داده ام که قبول دارم انتقادی است ولی خیرخواهانه است چرا آنها را منتشر نمی کنید؟ آیا من باید در جای دیگری بنویسم که شما نظر کارشناسی را سانسور می کنید؟ من دوباره نظراتم را مرور کردم. تند هستند ولی هیچ توهینی در آنها وجود ندارد. اگر فکر می کنید جایی تند یا توهین آمیز است آنجا را حذف کرده و اصل نظر را منتشر بفرمایید. با تشکر فراوان و احترام.

بهزاد 

عزیزانی که کامنت می دهند لطفا دقت کنند. در خبر آمده است که این تحقق روی سم دیازینون و آندوسولفان برای اولین بار در "استان" اجرا شده است. همه اعتراض کرده اند که در "کشور" اولین بار نیست. !!! دیگر مدعی شده سم دیازینون منسوخ شده در حالی که بیشتری از 70 درصد سم "حشره کش" مورد استفاده در ایران دیازینون است!!!!مدیر محترم عصر دنا لطفا کامنت های ما را هم درج کنند. این کامنت دوم اینجانب است.

مهمان 

نویسنده محترم ادعا کردند که خبرنگار عصر دنا چنین برداشت کرده اند که این کار برای اولین بار انجام شده نه این که ایشان چنین ادعایی دارند ؟ نخیر برادر عزیز شما نویسنده محترم خودتان این مطالب را گفته اید و آن خبرنگار هم مطالب شما را نگارش کرده اند حال بهتر است به جای این که گناه خود را گردن این و ان بیندازید با کمال شجاعت اعلام فرمایید : 1- این کار برای اولین بار در استان انجام شده 2- این کار و تحقیق مثلا 9 سال قبل انجام شده 3نتایج این تحقیق را با توجه به این که در سالهای گذشته انجام شده و با توجه به این که هر ساله مقدار مجاز سموم بر روی محصولات مختلف کشاورزی تغییر میکند ضمن عذر خواهی از مردم شریف استان قابل تعمیم به امسال ( 1392 ) نمیباشد.
4-
طلب مغفرت از خداوند هم در پایان داشته باشید بسیار خوب میشود. انشاءالله

عبدالله 

نویسنده محترم لطف کنید و منبع دقیق و علمی خود را مبنی بر این که بیشتر از 70 درصد سم حشره کش مورد استفاده در ایران دیازینون است را اعلام فرمایید؟ آخه چرا شما بدون جهت مطلبی را بدون این که پایه علمی داشته باشید اعلام میکنید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. م.ی می گوید

    سلام
    به هیچ عنون دیازینون منسوخ نشده و هم اکنون نیز بخ میزان زیادی استفاده می شود، وقتی در سیستم کشاورزی نیستید به اشتباه اظهار نظر نفرمایید
    ضمن اینکه به جرأت میتونم بگم 80 درصد از میوه جات و سبزیجان ما قبل از طی شدن دوره کارنس وارد بازار میشن و به دست مشتری میرسند
    اصلا این مسئله برای کسی اهمیتی ندارد متاسفانه!!!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.