يونجه تراريخته مقاوم در برابر مهمترين آفت اين محصول توليد شد.

 

دستاورد یکی از اعضای انجمن ایمنی زیستی ایران

 

مسعود توحيد فر روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: سرخرطومي يونجه يكي از مهم‌ترين آفات يونجه در ايران محسوب مي‌شود كه هر سال براي مبارزه با آن حدود 700 تا 900 هزار ليتر سم مصرف مي شود.                                                                                                      

وي اظهارداشت: كاهش عملكرد ناشي از اين آفت در چين اول 180 كيلو براي هر هكتار به ازاي هر لارو است، اگر سالانه اين آفت باعث كاهش دستكم يك تن عملكرد علوفه خشك (درچين اول ) در سطحي معادل 500 هزار هكتار شود، حدود 500 هزار تن علوفه از بين مي رود.                                         

وي ادامه داد: اگرهزينه هركيلو علوفه خشك را حداقل 80 تومان درنظر بگيريم سالانه حدود 40 ميليارد تومان به واسطه آفت سرخرطومي به كشور خسارت وارد مي شود.

توحيد فر افزود: از آنجا كه منبع مقاومتي براي اين آفت در ژرم پلاسم هاي گياهي وجود ندارد، مهندسي ژنتيك راه‌ حلي است براي كاهش مصرف سموم و مبارزه با آفت سرخرطومي يونجه و با بهره‌گيري از اين فناوري مي‌توان امكان انتقال ژن از گياهان مختلف به يكديگر از حيوانات به گياهان از باكتري به گياهان و بالعكس را فراهم كرد.                                                                                              

وي گفت: با استفاده از اين فناوري ژن ضد آفت سرخرطومي 3 cry از باكتري باسيلوس تورنجينسيس جدا شده و به يونجه كه سطح زير كشت معادل 592 هزار و 285هكتار را به خود اختصاص داده منتقل شد.

توحيد فر ادامه داد: پروتئين حاصل از اين ژن با اتصال به سيستم هاي روده اي آفت باعث ايجاد سوراخ ودر نهايت مرگ آفت مي شود؛ گياهان توليد شده همگي بارور بودند و هيچ نوع مشكلي در رشد و نمو و ساير صفات آنها مشاهده نشد.

عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي افزود: آزمايش زيست ‌سنجي كه توسط لارو سرخرطومي روي يونجه تراريخته صورت گرفت نشان داد كه اين يونجه تراريخته داراي مقاومت بالايي در مقابل اين آفت بوده و تمام لاروهاي سرخرطومي قبل از هرگونه خسارتي از بين مي‌ رود و اختلاف آماري معني داري بين يونجه هاي تراريخته و غير تراريخته از نظر ميزان خسارت به بافت گياه، ميزان رشد و اندازه لارو و ميزان مرگ و مير لارو ها مشاهده شد.                                                          

وي افزود: ويژگي خاص يونجه تراريخته اين است كه علاوه بر داشتن تمام صفات مطلوب يونجه غير تراريخته پروتئيني در برگها دارد كه قادر است مشخصا آفت سرخرطومي را از بين ببرد؛ اما اين پروتئين بر ساير موجودات اعم از حشرات، قورباغه‌ها، ماهيان، عنكبوتها و ديگر موجودات مفيد مزرعه كاملا بي‌اثر است.                                                                                                                       

توحيد فر ادامه داد: در نتيجه، با توليد يونجه هاي تراريخته مقاوم به سرخوطومي نيازي به واردات سم ، سم پاشي و هزينه سمپاشي نخواهد بود و سلامت انسان، دام و محيط زيست نيز تامين مي شود.                

وي افزود: كاهش واردات علوفه، افزايش توليد و عملكرد، كاهش واردات سموم، كاهش هزينه هاي توليد، كاهش خسارت هاي زيست محيطي و كاهش هزينه هاي درمان مسمومين از نتايج اقتصادي اين پروژه است.                                                                                                                               

عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي با بيان اينكه تمام هزينه هاي اين طرح را پژوهشكده بيوتكنولوژي تامين كرده است،‌ گفت: يونجه تراريخته طي مراحل ايمني زيستي آماده رها سازي خواهد بود.                                                                                                                                

منبع: http://www.irna.ir/NewsShow.aspx?NID=264637

گفتنی است یکی از ملاحضات انجمن ایمنی زیستی ایران استفاده از سموم شیمیایی خطرناک دفع آفات نباتی است و مهندسی ژنتیک و استفاده از محصولات تراریخته مقاوم به آفات را به عنوان یکی از روش‌های کاهش مصرف این قبیل سموم پیشنهاد می‌نماید. در حال حاضر یونجه تراریخته مقاوم به آفت منحصرا در کشور آمریکا به صورت تجاری کشت می‌شود. امید آنکه مسئولین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت از محیط زیست بیش از این فرصت‌دوزی نکرده و مانع توسعه کشت محصولات تراریخته نشوند. 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.