معاون پژوهشی دانشگاه گیلان در همایش مهندسی ژنتیک در خدمت انسان و محیط زیست:
محصولات تراریخته ایمن، سالم و مفید هستند
همایش «مهندسی ژنتیک در خدمت انسان و محیط زیست» با هدف توانمندسازی و دانش افزایی در مورد مهندسی ژنتیک، زیست فناوری، ایمنی زیستی و بهره برداری از فناوری تولید محصولات تراریخته و دستیابی به تولید ملی این محصولات در رشت آغاز به کار کرد.
به گزارش خبرنگار مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران همایش «مهندسی ژنتیک در خدمت انسان و محیط زیست» صبح امروز 26 دی ماه 1397، با حضور دکتر بهزاد قرهیاضی، مرجع ملی ایمنی زیستی، دکتر معرفت مصطفویراد، رییس مرکز تحقیقات، آموزش و منابع طبیعی گیلان، مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست استان گیلان، دکتر ضیاءالدین میرحسینی، معاون پژوهشی دانشگاه گیلان و جمع کثیری از پژوهشگران ملی و استانی حوزه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی از وزارت جهاد کشاورزی و محیط زیست، مروجین، معلمان و دانشجویان در سالن اجتماعات مرکز بهداشت گیلان در شهرستان رشت آغاز به کار کرد.
مهندس الماسی معاون بهبود و تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان گیلان با قرائت پیام رئیس مرکز جهاد کشاورزی استان گیلان، گفت: رشد فزاینده جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای مواد غذایی در دهههای اخیر و همچنین مشکل کم آبی و افزایش مصرف سموم شیمیایی، ضرورت استفاده از فناوریهای نوین در جامعه امروز را تایید میکند.
وی ادامه داد: استفاده از کشاورزی پیشرفته و بکارگیری روشهای نوین مانند مهندسی ژنتیک برای تولید غذای بیشتر و با کیفیتتر میتواند راه گشا و انقلاب آفرین باشد.
دکتر معرفت مصطفویراد، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی گیلان، از امنیت غذایی به عنوان یک از مهمترین چالشهای بشر در گستره جهانی نام برد و گفت: بشر سالهاست برای تامین امنیت غذایی از فناوری بهره برده است. تولید ارقام پرمحصول، استفاده از انواع کودها و بهینه سازی روشهای آبیاری برخی از این فناوریها هستند.
وی تاکید کرد: بهره برداری از فناوریها باید به نحوی باشد که تولید پایدار و جلوگیری از تخریب منابع را به دنبال داشته باشد. محصولات تراریخته یکی از فناوری هایی است که امکان تامین امنیت غذایی را فراهم کرده است.
دکتر مصطفوی تاکید کرد: سازمان محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مراجع ذیصلاح قانونی برای صدور مجوز تولید و مصرف محصولات تراریخته در کشور هستند.
دکتر ضیاءالدین میرحسینی، معاون پژوهشی دانشگاه گیلان و متخصص ژنتیک گیاهی ضمن برشمردن مزایای زیست محیطی محصولات تراریخته گفت: مطالعات علمی بسیاری نشان داده است که بهره برداری از فناوری مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته میتواند با کاهش مصرف سموم پرخطر به حفظ سلامت کشاورز، مصرف کننده و محیط زیست کمک کند.
وی فناوریگریزی را دارای سابقه تاریخی دانست و با بر شمردن نمونههایی همچون مقابله با فناوری هسته ای در کشور گفت: ضروری است با در نظر گرفتن ایمنی زیستی از فواید فناوری مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته بهرهمند شویم.
دکتر بهزاد قریاضی، مرجع ملی ایمنی زیستی، در این همایش اظهار داشت سالانه ده میلیون تن ذرت تراریخته وارد کشور میشود که هشتاد درصد آن تراریخته است.
وی تاکید کرد: از گیاهان تراریخته میتوان برای مدیریت شرایط نامساعد محیطی مانند خشکی و کمآبی استفاده کرد. تولید محصولات تراریخته مقاوم به خشکی به مدیریت منابع آبی کمک شایان توجهی خواهد کرد.
قرهیاضی ادامه داد: در هفت ماه اول سال جاری قریب به یک میلیون تن برنج وارد کشور شده است. یک دلیل اصلی خسارت به مزارع برنج آفت کرم ساقهخوار برنج است. باری مبارزه با این آفت سالانه مقدار زیادی سم در مزارع برنج رها می شود. این سموم برای محیط زیست و کشاورزان مخاطراتی را ایجاد میکنند.
رئیس انجمن ایمنی زیستی ضمن تاکید بر لزوم استفاده از فناوری تولید محصولات تراریخته گفت: با گذشت بیست و دو سال از تولید تجاری این محصولات در سطح جهان، سطح زیر کشت این محصولات به 189.8 میلیون هکتار رسید.
وی با گلایه از طرح شایعات و ادعاهای کذب علیه محصولات تراریخته در فضای رسانهها گفت: در حالی عدهای از ممنوعیت مصرف محصولات تراریخته در اروپا سخن میگویند که این محصولات در قاره اروپا هم تولید و هم مصرف میشوند. اروپا سالانه فقط سی وسه میلیون تن سویای تراریخته از قاره آمریکا وارد میکند.
همایش مهندسی ژنتیک در خدمت انسان و محیط زیست با همکاری سازمان جهاد کشاورزی گیلان برگزار شد. معرفی مهندسی ژنتیک، فواید زیست محیطی محصولات تراریخته، امنیت غذایی، مهندسی ژنتیک و فرآوردههای آن و بررسی و پاسخ به شبهات محصولات تراریخته محورهای این همایش هستند.
همایش مهندسی ژنتیک در خدمت انسان و محیط زیست از سلسله همایشهایی است که در قالب پروژه توانمندسازی ایمنی زیستی، به منظور اجرای سیاستهای ایمنی زیستی مصوب شورای ملی زیستی کشور و با حمایت مالی تسهیلات محیط زیست (GEF) و با مساعدت پروژه زیست محیطی سازمان ملل متحد (UNEP) و وزارت جهاد کشاورزی در حال برگزاری است.
انتظار میرود این سلسله کارگاه ها بتواند با رفع ابهامات موجود در خصوص مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته، به ترویج دستاوردهای مهندسی ژنتیک گیاهی و بهرهبرداری از سودمندیهای فناوری تولید محصولات تراریخته در چهارچوب قوانین ایمنی زیستی کمک شایان توجهی کنند.