نشست «روزهای انقلاب» با حضور شاهدان عینی؛
نشست «روزهای انقلاب» با حضور چهار شاهد عینی به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و با محوریت واگویی خاطرات پیشکسوتان انقلاب اسلامی استان در سالن المپیک رشت برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران به نقل از گیل خبر سردار نادر امیرگل، از پیشکسوتان گیلانی دوران انقلاب در نشست «روزهای انقلاب» که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با محوریت واگویی خاطرات پیشکسوتان انقلاب اسلامی استان در سالن المپیک رشت برگزار شد، با بیان اینکه امام خمینی(ره) با توکل بر خدا و همت مردم انقلاب را شروع کرد، هدایت کرد و پیروز کرد، گفت: در آن زمان با شعارنویسی و تظاهرات خیابانی ابهت رژیم شاه را شکستیم.
وی با اشاره به توزیع اعلامیه های امام در سطح شهر، افزود: حتی از مادرم برای توزیع اعلامیه ها کمک گرفتم و آخرین کوکتل مولوتوفم را در ساختمان ساواک رشت انداختم.
امیرگل پایین کشیدن مجسمه های خاندان سلطنتی را از جمله اقدامات انقلابیون در رشت دانست و متذکر شد: از اولین روز بعد از پیروزی انقلاب مسلح شدم و با شکل گیری کمیته مرکزی، در کمیته رشت خدمت کردم و بعد از رفتن به پادگان نیروی دریایی با اسناد ساواک مواجه شدم.
بهزاد قره یاضی، یکی دیگر از پیشکسوتان انقلاب در رشت، نیز با اشاره به نقش غیر قابل انکار جنبش دانشجویی در جریان پیروزی انقلاب اسلامی در رشت، خاطرنشان کرد: من در دوران انقلاب یک قطره در دریای بیکران مردمی بودم که خروشیدند و کهن ترین نظام پادشاهی تاریخ معاصر را زیر و رو کردند.
وی دانشگاه گیلان را تنها دانشگاه استان در آن دوران دانست که یکصد دانشجو داشت و گفت: در آن زمان اساتید ایرانی نداشتیم و باید زبان آلمانی یاد می گرفتیم لذا در سال ۵۶ اولین حرکت دانشجویی را بر پایه بیگانه ستیزی در محوطه دانشگاه گیلان آغاز کردیم. در واقع بیگانه ستیزی یکی از ویژگی های جنبش دانشجویی در سال های قبل از انقلاب بود.
قره یاضی واقعه ۱۶ آذر را یک حرکت دانشجویی صد درصد ضد آمریکایی دانست و تصریح کرد: تدین دومین ویژگی جنبش دانشجویی در سال ۵۶ بود. دانشجویان در آن دوران با وجود آزادی مطلق، علاقه ویژه ای نسبت به مذهب داشتند و تجلی این علاقه در نمازهای جماعت پیدا بود.
وی با بیان اینکه تفرقه جناحی و مذهبی بین دانشجویان وجود نداشت، عنوان کرد: همه با وحدت کلمه حول رهبری امام فعالیت می کردیم و لذا انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان در آن زمان شکل گرفت و کاری جز مبارزه نداشتیم. اعضای این انجمن همچنان حامی انقلاب و رهبری هستند.
این دانشجوی انقلابی با بیان اینکه قبل از پیروزی انقلاب تنها دو بانوی محجبه در دانشگاه داشتیم، یادآور شد: به محض پیروزی انقلاب همه دانشجویان داوطلبانه حجاب کامل را برگزیدند، در حالی که هنوز قانون حجاب نداشتیم.
هرمز ربانی، سومین پیشکسوت دوران انقلاب در رشت نیز در ادامه این نشست، با بیان اینکه برخی به ساخته شدن انقلاب اعتقاد دارند، متذکر شد: برخی می گویند انقلاب فرا می رسد لذا انقلاب اسلامی فرا رسید و اگر جوانان امروز نیز در آن زمان بودند، انقلاب را به پیروزی می رساندند. اگر فضای دوران انقلاب را به درستی ترسیم کنیم، بی تردید نسل جوان امروز انقلابیون دیروز می شوند.
وی با اشاره به مولفه های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی شکل گیری انقلاب، گفت: با توجه به افزایش قیمت نفت در آن روزها، وضعیت اقتصاد و معیشت مردم بهبود یافته بود، اما به توسعه سیاسی و آزادی جامعه توجه نمی شد. در واقع فضا به قدری بسته و ترسناک بود که احساس امنیتی وجود نداشت.
ربانی فضای استبدادی و دیکتاتوری سال ۵۷ را منجر به زایش انقلاب دانست و تاکید کرد: در اواخر سال ۵۶ و بعد از قم، تهران و تبریز گروه جوانان مبارز گیلان را تشکیل دادیم و به صورت جدی مبارزات انقلابی را شروع کردیم.
اسماعیل ملک اخلاق، از دیگر پیشکسوتان دوران انقلاب نیز با بیان اینکه جریان انقلابی گری در رشت از سال ۵۶ به صورت جدی آغاز شد، عنوان کرد: ما در آن زمان به دنبال شکل گیری جریان مبارزاتی مخفی بودیم و تظاهرات خیابانی و سخنرانی های مسجد را قبول نداشتیم.
وی مساجد سوخته تکیه، کاسه فروشان و لاکانی را از جمله مساجد تاثیرگذار رشت در جریان انقلاب دانست و گفت: چهار جریان مساجد، محلات، دانشگاه و مدارس نقش مهمی در پیروزی انقلاب داشتند. چهره های مذهبی، علمی و ورزشی در محلات نقش کلیدی داشتند و دانشجویان بسیار فعال بودند، اما با وجود گرایشات چپ و ملی، جریان مذهبی همواره غالب بود.