رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد:
اجرای طرحی برای حذف سلولهای بنیادی سرطانی در سرطان مری
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از اجرای طرح مطالعاتی حذف سلولهای بنیادین سرطانی در سرطان مری خبر داد و اظهار کرد: اجرای این طرح در مقایسه با روشهای رایج درمانی در این بیماران فاقد هرگونه اثرات مخرب جانبی است.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران به نقل از ایسنا، دکتر محمدرضا عباسزادگان یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر ناشی از سرطان را عود مجدد بیماری عنوان کرد و گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شده است این جمعیت سلولی که حجم بسیار اندکی از تومورهای مری را شامل میشوند دارای خصوصیاتی مشابه به سلولهای بنیادی غیر سرطانی هستند که مقاومت بسیار بالایی به درمان شیمیایی و رادیوتراپی دارند بر همین اساس در اکثر موارد استفاده از داروهای رایج شیمی درمانی قادر به حذف این دسته از سلولها نبوده و این سلولها پس از پایان شیمی درمانی قادرند دوباره باعث ایجاد تومور در بدن شوند، بنابراین درمان هدفمند بر علیه این سلولها میتواند گام بزرگی در جهت کاهش مرگ و میر ناشی از عود مجدد در این بیماران شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: با توجه به این خصوصیت سلولهای بنیادی سرطان، مطالعات تحقیقاتی بر روی سرطان مری طراحی شده است که این تکنیک در جهت حذف سلولهای بنیادین سرطانی در بدخیمی سلولهای سنگفرشی مری برای اولین بار در جهان انجام شده و در مقایسه با روشهای رایج درمانی در این بیماران فاقد هرگونه اثرات مخرب جانبی است.
دکتر عباس زادگان با بیان اینکه در این روش بدون هیچگونه اثرات جانبی صرفاً سلولهای بنیادی سرطانی دارای مسیر پیام رسانی فعال NOTCH مورد هدف قرار میگیرند، تصریح کرد: در این روش هیچگونه آسیبی به سلولهایسوماتیک بنیادی وارد نمیشود.
وی افزود: مزیت و نوآوری در اختراع جدید، جداسازی و شناسایی کلونیهای اسفروئیدی سلولهای بنیادی سرطانی از نمونههای بافتی بیماران جهت بکارگیری در درمان هدفمند سرطان مری است.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سرطان معده نیز سلولهای دارای ویژگیهای سلولهای بنیادی در طیف گستردهای از تومورها شناخته شده است، تصریح کرد: امروزه ایمونوتراپی نیز بهعنوان یک اهرم مفید در از بین بردن سلولهای بنیادی سرطان مطرح است. نقش محوری سلولهای دندریتیک در فعال کردن لنفوسیتهای اختصاصی علیه تومور به اثبات رسیده است و مشاهده شده که ایمونوتراپی توسط این سلولها در درمان بسیاری از سرطانها مفید بوده است.
دکتر عباس زادگان با بیان اینکه استفاده از واکسنهای تومور بر اساس DC به عنوان یک درمان مؤثر و جدید سرطان معده امکانپذیر است و میتواند میزان بروز و عود بعد از عمل در سرطان معده را کاهش دهد، تصریح کرد: حضور آنتی ژنهای نرمال در بافت توموری موجب ایجاد پاسخهای ناخواسته میشود، به همین دلیل شناسایی آنتی ژنهایسلولهای توموری کمک بسیار شایانی به انجام یک ایمونوتراپی مناسب و مؤثر خواهد کرد، چرا که با تحریک سیستم ایمنی علیه چنین آنتی ژنهای توموری، تنها سلولهای سرطانی که این آنتی ژنها را بیان میکنند مورد هدف قرار گرفته و به سلولهای سالم و طبیعی آسیبی نخواهد رسید.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: با آزمایش کلونیهای اسفروئیدیسلولهای بنیادی سرطانی از نمونههای بافتی بیماران تحت شیمی درمانی بر روی سلولهای عرضه کننده آنتی ژن نشان داده شد که سلولهای القا شده با توتال mRNA سلولهای بنیادی سرطانی توانایی فعال کردن سلولهای Tسیتوتوکسیک را دارد بطوریکه این سلولهای فعال شده میتوانند در مواجهه با سلولهای بیان کننده آنتی ژنهایتوموری آنها را از بین ببرند و یک پاسخ ایمنی کارا را علیه سلولهای بیان کننده آنتی ژن ایجاد کنند.
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مرکز تحقیقات ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۳۹۱ در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تصویب رسید و موفق به کسب موافقت اصولی از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۹۳ شد، این مرکز در نظر دارد با افزایش دانش علمی، در ارتقا وضعیت سلامت جامعه نقش داشته و با کمک به بهبود روشهای شناسایی و پیشگیری از بیماریهای ژنتیکی و همکاری ملی و بین المللی با دیگر مراکز علمی و پژوهشی مطرح، در انجام پژوهشهای بنیادین سهمی کسب کند.