صنعت گل در کشور مبتنی بر واردات است
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: صنعت گل کشور مبتنی بر واردات است و ساختار آن بر این اساس شکل گرفته که تولیدکننده پایه مورد نظر خود را با قیمت مناسب از خارج از کشور خریداری کند.
ابه گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از خبرگزاری ایسنا، احمد شریفی مدیرگروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاد در دانشگاهی خراسان رضوی، در میزگردی با موضوع «گل و مشکلات تولید و عرضه آن»، در خصوص فعالیتهای تحقیقاتی صورتگرفته در کشور در خصوص کشتهای گلخانهای اظهار کرد: ما دو رویکرد را در پیش گرفتهایم که شامل تکثیر گیاهان زینتی است که به بازار نزدیکتر است، همچنین ما توانستیم پروتکل بسیاری از پایههای وارداتی را پیدا کنیم.
وی افزود: مشکل عمده ما این است که صنعت گل کشور مبتنی بر واردات است و ساختار آن بر این اساس شکل گرفته که تولیدکننده پایه مورد نظر خود را با قیمت مناسب از خارج از کشور خریداری میکرده، به همین دلیل کار تحقیقاتی زیادی در این زمینه شکل نگرفته است و نمونههای تولید داخلی مشتری ندارد.
مدیرگروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاد در دانشگاهی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: واسطهگری تأثیر زیادی بر قیمتها دارد. هزینههای تولید برای نشا کشتبافی بسیار زیاد است و سیستم تولید بسیار گران قیمت است، ولی در کنار آن یک درختچه هفت هزار تومانی را یک واسطه، ۱۵ هزار تومان از ما خریداری میکند. در حال حاضر افزایش قیمت به نوعی در بازار تعریف شده و سود دریافتی بسیار زیاد است و متأسفانه هیچکس به سود خود قانع نیست.
شریفی بیان کرد: در تحقیقات شاهد افزایش شدید قیمتها هستیم و مواد اولیه چهار الی پنج برابر افزایش قیمت داشته است، البته این افزایش قیمت میتواند کمک کننده باشد در صورتی که هزینههای تولید را به وسیله سیستم کشت نوین و بسته مدیریت کنیم و هزینههای تولید را کاهش دهیم. در حال حاضر وابستگی زیادی وجود دارد؛ تمام کودها و پایهها وارداتی است و به دلیلی گرانی ارز تولیدکنندگان مجبور به استفاده از پایههای داخلی هستند و این موضوع خود به تولید داخلی کمک میکند.
وی اضافه کرد: متأسفانه در جامعه این نگاه شکل نگرفته که تولیدکنندگان محصول خود را زیر ریسک برده و از تولیدات داخلی استفاده کنند؛ در واقع چرخه تولید شکل نگرفته است. به عنوان مثال ما درختچهای را تولید کردیم اما مازاد آن در بازار بسیار زیاد بود و کسی آن را از ما خریداری نمیکرد.
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: سیستم هیدروپونیک بسیار مطلوب است و اگر از سیستم بسته استفاده شود هزینههای تولید کاهش خواهد یافت، در حال حاضر ۳۰ درصد کود در سیستم هیدروپونیک از طریق آبشویی از بین میرود اما سیستم بسته با وجود هزینه بسیار بالا در آینده کارایی بهتری دارد.
تولیدکنندگان تمایلی به خرید گل از شرکتهای نوپا ندارند
شریفی عنوان کرد: در کشور هلند بالغ بر ۱۰۰ سال در زمین کار میکنند و به نوعی صنعت این کشور گل است، ما در ایران استارت کاری همچون هلند را آغاز کردیم و همانطور که میدانید یک صنعت در ابتدای شکلگیری نیاز به حمایت دارد اما زمانی که تولیدکنندگان گلهای خود را از هلند وارد میکنند و تمایلی به خرید از شرکتهای نوپا ندارند، مسلماً این صنعت با مشکلاتی مواجه خواهد شد.
وی ادامه داد: تولیدکننده با بخش اطلاعاتی ارتباطی ندارند در صورتی که ارتباط این دو بخش سبب بهبود کار خواهد شد و تولیدکنندگان میتواند مشکلات احتمالی را برای ما روشن کنند و در صورت ارتباط این دو بخش نوعی سیستم برد برد ایجاد خواهد شد. سیستم کشت بسته دانش پیچیدهای ندارد و دانش و مواد اولیه آن در ایران وجود دارد. علت پیشرفت هلند در صنعت گل این است که تمامی بخشها با یکدیگر همکاری داشته و هر بخش به سود خود قانع است.
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: مشکل دیگری که وجود دارد این است که زمانی که تولیدکنندگان از هلند گلی را خریداری میکنند اگر مشکلی ایجاد شود آن را در روشهای کشت خود جستجو میکنند اما در زمان خرید گل داخلی در صورت وجود هرگونه مشکل احتمالی آن را ریشه در بیکیفیتی کار جستجو میکنند. اگر این طرز تفکر اصلاح شود و شبکههای تولید یکدیگر را تحمل کنند، بسیاری از مشکلات نیز حل خواهد شد.
عدم شبکهسازی سبب رکود تحقیقات میشود
وی با تاکید بر اینکه دانش میتواند گسترش پیدا کند و ارتباطات سازنده بسیاری شکل بگیرد، ادامه داد: اما قبل از آن باید اعتماد میان بخش تحقیقات و تولیدکننده ایجاد شود. واحد تحقیقات در زمانی میتواند تولید دانش کند که مشتریانی داشته باشد و عدم شبکهسازی سبب رکود تحقیقات میشود.
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر گیاهان بومی زیادی در کشور وجود دارد ولی در زمینه اهلی کردن آن اقداماتی صورت نگرفته است. سطح زیرکشت هلند به کشور ما نزدیک است اما آیا درآمد این دو کشور از صنعت گل نیز به یک مقدار است؟