زیستغنی سازی، راهکاری برای مقابله با گرسنگی پنهان در جهان
با وجود پیشرفتهای چشمگیر در دهههای اخیر، ۱۵۵ میلیون کودک در سراسر جهان بهطور مداوم دچار سوءتغذیه هستند. به این منظور، اهداف توسعه پایدار سازمان ملل حذف گرسنگی به شیوه غنیسازی مواد غذایی یا زیستغنی سازی را شامل میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از مرکز جامع اطلاع رسانی زیست فناوری کشاورزی با وجود پیشرفتهای چشمگیر در دهههای اخیر، ۱۵۵ میلیون کودک در سراسر جهان بهطور مداوم دچار سوءتغذیه هستند. به اینمنظور، اهداف توسعه پایدار سازمان ملل حذف گرسنگی به شیوه غنیسازی مواد غذایی یا زیستغنی سازی را شامل میشود.
گرسنگی ممکن است به فقدان مواد غذایی یا گسترش کمبود مواد غذایی ناشی از جنگ، خشکسالی، کمبود محصول یا سیاستهای دولتی برگردد. اما محققان بهطور ویژه به نوع خاصی از گرسنگی به نام گرسنگی پنهان اشاره میکنند که کمتر قابل مشاهده است اما به همان اندازه ویرانگر است.
کمبود ریزمغذیها که تحت عنوان گرسنگی پنهان شناخته میشود، هنگامی رخ میدهد که کمبود ویتامینها و مواد معدنی ضروری در رژیم غذایی فرد وجود داشته باشد. این شرایط بیش از دو میلیارد نفر در سراسر جهان را تحت تاًثیر قرار میدهد و میتواند به رشد و تکامل شناختی ضعیف، افزایش خطر ابتلا به عفونتها و مشکلاتی در طی بارداری و زایمان منجر شود.
مکملها و تقویت کنندههای غذایی مدتهاست که در سراسر جهان برای به حداقل رساندن کمبودهای ریز مغذیها مورد استفاده قرار میگیرند. مکملها ممکن است برای مقابله با کمبودهای ریزمغذیها استفاده شود اما این رویکرد یک روش فشرده سازی منابع است و به دلیل برخی مشکلات از قبیل عدم کفایت رژیمی مورد توجه قرار نمیگیرد. با این حال، غنیسازی مواد غذایی کیفیت تغذیه غذا را بهبود میبخشد.
در کشورهای در حال توسعه غنیسازی غذا در سالهای اخیر از طریق عملکرد سازمانهایی مانند اتحاد جهانی برای بهبود تغذیه(GAIN) به اجرا درآمده است. این برنامهها در مقیاس وسیع، محتوای ریزمغذیهای غذاهای عمده را در بیش از ۳۰ کشور افزایش داده است.
یکی از اشکالات اصلی غنیسازی مواد غذایی عدم دسترسی برخی از فقیرترین خانوارها به غذاهای تجاری فرآوری شده است و این جوامع اغلب بیشتر تحت تاًثیر گرسنگی پنهان قرار میگیرند.
یک روش جایگزین، افزودن ریزمغذیها در مرحله تولید کشاورزی است. این روش که زیستغنیسازی نامیده میشود از روشهای متداول پرورش گیاهان جهت ارتقاء غلظت ریزمغذیهای محصولات اساسی استفاده میکند.
زیستغنیسازی دارای مزایای متعددی نسبت به غنیسازی مواد غذایی است. پس از سرمایهگذاری اولیه برای توسعه بذر زیستغنی شده، این فرایند میتواند تکرار شده و بدون هیچگونه کاهشی در غلظت ریز مغذیها، توزیع گردد.
همین امر باعث میشود که بسیار مقرون به صرفه و پایدار باشد. این محصولات اغلب مقاوم به آفات، بیماریها، دماهای بالا و خشکسالی میباشند که شاخصهای ضروری برای بسیاری از کشورهای مستعد تغییرات اقلیمی هستند.
زیستغنیسازی راهحلی است که باید با تلاش برای کاهش فقر، ناامنی غذایی، بهداشت ضعیف، نابرابری اجتماعی و جنسیتی همراه باشد و این توانایی را دارد که به ریشهکن کردن گرسنگی پنهان و دستیابی به هدف سازمان ملل متحد برای پایان دادن به تمام انواع گرسنگی و سوءتغذیه تا سال ۲۰۳۰ کمک کند.