چهارمین همایش بینالمللی و دوازدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از روابط عمومی چهارمین همایش بینالمللی و دوازدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران با پیشرفت مهندسی ژنتیک و ظهور و توسعه تکنیکهای برش هدفمند و برنامه ریزی شده DNA، امکان مهندسی و ویرایش ژنوم در یک سلول و حتی یک موجود کامل برای دانشمندان فراهم شده است. ویرایش ژنومی برای کاهش عوارض نقصهای ژنتیکی در حیوانات استفاده شده و انتظار میرود به زودی برای درمان بیماریها در انسان از جمله برای درمان سرطان، برخی بیماریهای چشم و بیماریهای خونی از آن استفاده شود. علاوهبر کاربردهای ویرایش ژنومی در پزشکی، این سیستم برای تسریع اصلاح گیاهان زراعی و دام، تولید مواد ضد میکروبی جدید و کنترل حشرات ناقل بیماری نیز استفاده میشود. همچنین میتوان گیاهان را به شیوهای هدفمند مهندسی کرد که حداقل تغییرات در ژنوم گیاه ایجاد و از وقوع رخدادهای ناخواسته نیز جلوگیری شود. امروزه معرفی فناوری CRISPR-Cas9 و سهولت و هزینههای اندک ویرایش ژنوم با آن باعث گسترش سریع این تکنیک و محبوبیت آن در بین محققان شده است. اصلاح ژنوم محصولات اقتصادی مهم در کشاورزی با فناوری کریسپر، منجر به بهبود عملکرد محصول، افزایش صفات تغذیهای، تحمل به تنشهای زیستی و غیر زیستی، بهبود عملکرد گیاه و تولید محصولات با کیفیت و پایدار شده است.
به علاوه در پی شیوع کرونا با عملکرد سریع شرکتهای داخلی در زمینه تولید کیتهای تشخیصی، علیرغم وجود شدیدترین تحریمها و کمبود تامین کنندگان داخلی مواد و ملزومات مورد نیاز، به سرعت نیاز کشور در زمینه تهیه مواد و ملزومات آزمایشها و کیتهای تشخیصی تامین شد. به رغم تحریمهای شدید چند دهه اخیر، با تلاش متخصصان بیوتکنولوژی کشور، پنج پروژه واکسن نیز در زمینه ویروس کرونا به مرحله کارآزمایی بالینی رسیده یا به زودی میرسد. در این میان بخش خصوصی رشد بسیار خوبی در بیوتکنولوژی داشته و با سرمایهگذاری و حمایتهای مناسب، درآمد این صنعت و شرکتهای فعال در این عرصه به چند هزار میلیارد تومان در سال رسیده است. تاکنون شرکتهای دانش بنیان در زمینه بیوتکنولوژی در ایران، سالانه ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش درآمد داشتهاند. درواقع ارزش افزودهای که به واسطه ورود زیست فناوری در امنیت غذایی ایجاد میشود میتواند زمینه شکوفایی هرچه بیشتر در حوزههایی نظیر زیست فناوری صنعتی، اصلاح گیاهان، زراعت و باغبانی، صنایع غذایی، دام و طیور و آبزیان را فراهم نماید.
در همین راستا و به منظور آشنایی پژوهشگران و تولیدکنندگان داخلی با جدیدترین دستاوردهای ایران و جهان، همایشهای بینالمللی و ملی بیوتکنولوژی ایران هر دو سال یک بار برگزار میشود که دوره قبلی این همایشها، شهریورماه سال گذشته در تهران با حضور گسترده محققین داخلی و خارجی برگزار گردید. اکنون با تشکیل دبیرخانه اجرایی چهارمین همایش بینالمللی و دوازدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران، درصدد هستیم طبق روال دورههای گذشته، به منظور تاکید بر اهمیت زیست فناوری در حوزه امنیت غذایی و تبیین این مهم، دوره جدید را با شعار «سده ۱۴۰۰: زیست فناوری برای امنیت غذایی و سلامت» در تابستان سال 1400 برگزار نمائیم.
رئیس همایش: دکتر سیروس زنیلی، رئیس انجمن بیوتکنولوژی ایران
دبیر علمی: دکتر بهزاد قره یاضی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی ایران
دبیر اجرایی: دکتر سیدابراهیم سیفتی، عضو هیات علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد