در راستای تولید انسولین نوترکیب سیب زمینی تراریخته حاوی ژن پروانسولین انسانی در کشور تولید شد.

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، کیمیا کاشانی، کارشناس ارشد اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه تربیت مدرس که در این پژوهش با راهنمایی دکتر مختار جلالی و مشاوره دکتر احمد معینی به بررسی ارگانوژنز نابه جا در گیاه سیب‌زمینی و امکان‌سنجی انتقال ژن پروانسولین انسانی به آن پرداخته اظهار کرد…

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا،کیمیا کاشانی، کارشناس ارشد اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه تربیت مدرس که در این پژوهش با راهنمایی دکتر مختار جلالی و مشاوره دکتر احمد معینی به بررسی ارگانوژنز نابه جا در گیاه سیب‌زمینی و امکان‌سنجی انتقال ژن پروانسولین انسانی به آن پرداختهاظهار کرد: تقریبا 7/0 درصد از جمعیت جهان از بیماری دیابت وابسته به انسولین رنج می‌برند. انتظار می‌رود شیوع رو به افزایش بیماری دیابت، همراه با معرفی شیوه‌های جایگزین روش‌های کنونی مصرف انسولین به افزایش میزان تقاضا برای این دارو در آینده منجر شود.
وی افزود: انسولین نوترکیب انسانی تاکنون در موجودات مختلفی تولید شده است. اگر چه سیستم‌های تجاری طی دو دهه گذشته به میزان قابل توجهی بهبود یافته و به تولید حدود پنج تن هورمون انسولین در سال رسیده‌اند، ولی در آینده با مشکلات جدی در زمینه میزان ظرفیت تولید و مقدار تقاضا برای این دارو مواجه خواهیم بود.
کاشانی با اشاره به اقبال روز افزون دانشمندان به استفاده از تکنیک‌های «زراعت مولکولی» که طی آن پروتئین‌های دارویی و آنزیم‌های صنعتی از طریق مهندسی ژنتیک در گیاهان تولید می‌شوند، تصریح کرد: سیستم‌های گیاهی دارای پتانسیل‌های بالایی در تولید ایمن، اقتصادی و در مقیاس زیاد داروها هستند. سیب زمینی یکی از مهمترین بیورآکتورهاست. این گیاه همچنین گزینه بسیار مناسبی برای دستورزی‌های ژنتیکی است.
وی خاطرنشان کرد: باززایی سریع و موثر، نخستین و مهمترین نیاز پس از تراریخته‌سازی ریز نمونه‌هاست. با توجه به وابستگی شدید میزان باززایی گیاه سیب زمینی به ژنوتیپ آن بسیاری از شیوه‌های باززایی برای تمامی ارقام مناسب نیست؛ لذا برای بررسی ارگانوژنز نابه‌جا در گیاه سیب زمینی از محیط‌های کشت یک و دو مرحله‌یی استفاده شد و میان‌گره گیاهچه‌های سه تا چهار هفته‌یی ارقام «دزیره»، «اگریا» و «مارفونا» به عنوان ریز نمونه مورد استفاده قرار گرفت.
کاشانی در تشریح پروژه تحقیقاتی خود گفت: در این مطالعه، ژن پروانسولین انسانی به کمک روشآگروباکتریومبه ژنوم هسته‌یی گیاه سیب زمینی منتقل شد. گیاهچه‌های تراریخته در محیط‌های کشت انتخابی حاوی آنتی بیوتیک‌های "هیگرومایسین" و "سفوتاکسیم" تفکیک و پس از ریشه‌زایی به خاک منتقل شدند. در نهایت گیاهان تراریخته به وسیله واکنش زنجیره‌ای پلیمراز با کمک آغازگرهای اختصاصی تائید شدند.  وی تصریح کرد: همچنین رونویسی و ترجمه ژن پروانسولین انسانی در این گیاهان به وسیله آزمون‌های  RT-PCR،SDS-PAGE ،ELISA  و Dot-Blot مورد تائید قرار گرفت.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران – تهران(ایسنا)
سرویس: پژوهشی
کد خبر: 9011-15988
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.