دکتر واتانابه: تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر اثرات منفی مصرف محصولات تراریخته تجاری‌سازی شده در ژاپن دریافت نکرده‌ایم.

تهیه و تنظیم: نغمه عبیری-
پروفسور واتانابه مشاور ارشد سیستم گروه مشاورین بین‌المللی تحقیقات کشاورزی CGIAR و متخصص سرشناس مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی که به دعوت مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی و انجمن ایمنی زیستی ایران در کشورمان به سر می‌برد در نشست تخصصی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی در ایران و ژاپن که بعد از ظهر روز یکشنبه 26 آذر ماه در مرکز تحقیقات استراتژیک ایران برگزار شد با اعلام این مطلب که …

پروفسور واتانابه مشاور ارشد سیستم گروه مشاورین بین‌المللی تحقیقات کشاورزی CGIAR و متخصص سرشناس مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی که به دعوت مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی و انجمن ایمنی زیستی ایران در کشورمان به سر می‌برد در نشست تخصصی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی در ایران و ژاپن که بعد از ظهر روز یکشنبه 26 آذر ماه در مرکز تحقیقات استراتژیک ایران برگزار شد با اعلام این مطلب که استفاده از محصولات مهندسی ژنتیک (محصولات تراریخته) در ژاپن 40 سال قدمت دارد گفت: "ملاحظاتی که در مورد محصولات تراریخته وجود دارد در همه جای دنیا از جمله ژاپن مطرح است، اما تمامی مقررات بین‌المللی در دنیا برای ساده‌سازی و توسعه تبادلات و استفاده از مهندسی ژنتیک است ولی هیچ قانونی در جهان برای منع استفاده از مهندسی ژنتیک یا محصولات تراریخته وجود ندارد. صنعت غذایی در ژاپن به شدت به مهندسی ژنتیک وابسته است. وی در ادامه گفت: "با وجود اینکه در ژاپن آنالیز و بررسی ایمنی زیستی بر روی سلامت انسان از بررسی ایمنی زیستی بر روی محیط زیست به صورت جداگانه انجام می‌شود، هم در مورد ایمنی غذا و هم در مورد ایمنی محیط زیست از استانداردهای بالایی برخوردار هستیم. ژاپن بزرگترین واردکننده محصولات تراریخته در جهان با مجوز دولت خود و به صورت آگاهانه و قانونی است و همچنین ژاپن یکی از کشورهایی است که بیشترین مجوز مصرف و استفاده از محصولات تراریخته در دنیا را صادر کرده است."
دکتر واتانابه با اشاره به مقررات پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا که نشست آن هر دو سال یکبار برگزار می‌شود از انجام آنالیزهای ریسک در ژاپن قبل از تجاری سازی این محصولات خبر داد و افزود: "هر محصولی که رهاسازی یا تجاری سازی می‌شود قبل از آن به طور کامل مورد بررسی‌های دقیق قرار خواهد گرفت و تا کنون در طی شانزده سال گذشته حتی یک گزارش هم  مبنی بر ضرر و زیان و یا خطر احتمالی برای انسان و محیط زیست دریافت نشده است.
دکتر واتانابه در سخنرانی خود جدولی را ارائه کرد که مربوط به دسامبر 2012 بود و در آن به یازده محصول یونجه، میخک، سویا، چغندر قند، کلزا، ذرت، خربزه درختی، تبریزی، پنبه، اکالیپتوس و رز اشاره شده بود که تمامی این یازده محصول تراریخته در ژاپن به صورت تجاری و قانونی مجوز رهاسازی دریافت کرده‌اند و در ژاپن کشت می‌شوند و مورد مصرف قرار می‌گیرند و یا از خارج از کشور وارد می‌شوند.
وی در ادامه گفت: "ژاپن سالانه 16 میلیون تن ذرت مصرف می‌کند که 95 درصد آنرا وارد می‌کند که 90 درصد آن از آمریکا است یعنی فقط 5 درصد خودکفا هستیم. بیش از 90 درصد این ذرت تراریخته است. ما بررسی کردیم که ذرت چه خطری می‌تواند برای ژاپن از نظر تنوع زیستی داشته باشد؟ دیدم که هیچ نکته منفی نمی‌تواند در مورد آن وجود داشته باشد. در ژاپن تنوع زیستی در مورد ذرت وجود ندارد درحالیکه ذرت یکی از غذاهای اصلی ما محسوب می‌شود. بنابراین یکی از بیشترین واردات را به خود اختصاص می‌دهد. سویا از دیگر محصولات تراریخته‌ای است که سالانه به میزان 5/2 میلیون تن در ژاپن مصرف می‌شود. سویا در جیره غذایی مردم ژاپن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ژاپن بیش از هزار مجوز تنها برای تولید میکروارگانیزم‌های تراریخته که در صنعت، دارو و بهداشت و غذا مصرف می‌شود، صادر شده است."
دکتر واتانابه در پایان به استفاده از مهندسی ژنتیک در تولید گل رز آبی و بنفش و همچنین تولید میخک تراریخته در ژاپن اشاره کرد که منجر به کسب صدها میلیون دلار درآمد شده است.
گفتنی است با وجود تاکید قانون ایمنی زیستی بر "مجاز" بودن تولید و مصرف و استفاده و کشت محصولات تراریخته در ایران، مدیران دانایی ستیز و فناوری هراس دولتی با ترفندهای مختلف بیش از سه سال است که با عدم تصویب آیین نامه اجرایی قانون ایمنی زیستی و هراس افکنی در صدا و سیمای جهوری اسلامی در مورد فناوری سرنوشت ساز مهندسی ژنتیک و برخورد حذفی و خشن با متخصصین ارشد این حوزه موفق به توقف کامل چرخه تولید ملی این نوع محصولات شده و راه را برای واردات میلیون‌ها دلاری آن باز کرده‌اند. نامگذاری سال جاری به عنوان تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی از سوی مقام معظم رهبری هم تغییری در مشی این مدیران دانایی ستیز و فناوری هراس در مخالفت با تولید ملی این نوع محصولات ایجاد نکرده است.

تهیه و تنظیم: نغمه عبیری

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.