پاسخهای دکتر قرهیاضی به خبرنگاران در مورد اما و اگرهای کشت برنج تراریخته
تهیه و تنظیم: نغمه عبیری-
دکتر بهزاد قرهیاضی رئیس انجمن ایمنی زیستی و انجمن علوم زراعت واصلاح نباتات ایران در نشست خبری که دیروز برای دو همایش ملی هشتمین همایش بیوتکنولوژی و چهارمین همایش ایمنی زیستی و مهندسی ژنتیک که به طور همزمان در تاریخ 15 الی 17 تیر ماه برگزار خواهد شد در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد وضعیت برنج ترایخته گفت …
<![if gte mso 9]> <![endif]>دکتر بهزاد قرهیاضی رئیس انجمن ایمنی زیستی و انجمن علوم زراعت واصلاح نباتات ایران در نشست خبری که دیروز برای دو همایش ملی هشتمین همایش بیوتکنولوژی و چهارمین همایش ایمنی زیستی و مهندسی ژنتیک که به طور همزمان در تاریخ 15 الی 17 تیر ماه برگزار خواهد شد در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد وضعیت برنج ترایخته گفت: ” در سال 1374 درحالی که یک وجب از محصولات تراریخته در هیچ کجای دنیا کشت نشده بود اعلام شده که ما در ایران توانستهایم اولین برنج تراریخته دنیا را تولید کنیم و آماده ارائه به کشاورزان هستیم. بین سالهای 1374 تا سال 1383 دقیقا ده سال طول کشید تا ملاحظات، اگرها و اماهایی که برخی مطرح کرده بودند مورد بررسی قرار بگیرد و در این ده سال انواع آزمایشهای مزرعهای، انواع تحقیق بر روی سلامتی و کیفیت برتر برنج تراریخته و هرچه که گفته شده بود انجام شد و در نهایت کمیتههای متعدد علمی از حوزههای متعدد اجرایی این برنج را تایید کردند و با مجوز وزارت جهاد کشاورزی و با دعوت از وزیر وقت کشاورزی توسط معاون اول رئیس جمهور، دانشمند بزرگوار، آقای دکتر عارف این محصول برداشت شد. پس این محصول به صورت تجاری در سال 1383 برداشت شد و در چهار استان کشور یعنی گیلان، مازندران، گلستان و یاسوج این محصول کشت شد (در سه استان به صورت تجاری و در یاسوج به صورت تحقیقاتی کشت شد).”
رئیس چهارمین همایش ملی ایمنی زیستی و مهندسی ژنتیک در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران که پرسید : لطفا آمار دقیق از سطح زیر کشت برنج تراریخته بفرمایید؟ گفت: “آنچه که در کشورهای خارجی اعلام شد چهار هزار هکتار بود آنچه که من میگویم چند ده هکتار بود که خیلی فرقش است. اما مهم اینست که 120 تن برنج تراریخته الیت خالص تولید شد در سال 1384 که بتواند هزاران هکتار را به زیر کشت ببرد. توجه داشته باشید که ما 120 تن بذر برنج تراریخته در آن سال داشتیم که هر 30 کیلو میتواند یک هکتار را به زیر کشت ببرد. که متاسفانه به دستور مدیرکل حراست وقت کشاورزی و رئیس وقت پژوهشکده بیوتکنولوژی یعنی آقایان اصغری و خیام نکویی این محصول در رشت در انبار متروکهای به زنجیر و قفل کشیده شد و الان آنها فاسد شدهاند و قوه نامیه خود را از دست دادهاند. این مسئله در مورد اولین محصول تراریخته بود. اما دانشمندان بسیاری در این مدت محصولات تراریخته بسیاری را تولید کردهاند. آقایان دکتر جلالی، دکتر ملبوبی، دکتر توحیدفر، دکتر سلمانیان، دکتر امیر موسوی و بسیاری از دانشمندان دیگر کارهای بسیار برجستهتری نسبت به برنج تراریخته عرضه کردهاند که آنها هم هر کدام به مرز ورود به مزرعه که رسیدند به نوعی با مخالفت روسای پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک مواجه شد و جلوی کشت آنها گرفته شد. پاسخ شما اینست که آقایان برای پز دادن مصاحبههایی در مورد دستاوردها میکنند اما اگر کسی در درون موسسه آنها به خودش اجازه بدهد که دو گرم از این محصولات را در مزرعه به کشت برساند قلم پای او را خرد میکنند. “
یکی دیگر از خبرنگاران پرسید: اکنون چه محصولات تراریختهای را در ایران به زیر کشت میبریم؟
دکتر قره یاضی گفت: “هیچ نوع محصول تراریختهای در ایران در حال حاضر کشت نمیشود مگر برنج تراریختهای که هنوز مقداری در دست کشاورزان مانده است و من اطلاع دارم که ته ماندهی آنرا چون خودشان استقبال میکنند دست به دست میکارند. “
سوال یکی دیگر از خبرنگاران در این نشست خبری این بود که: در مدت آن ده سال که شما فرمودید برای کارهای تحقیقاتی محصول برنج تراریخته صرف شد چه میزان هزینه صرف شد؟
دکتر قرهیاضی در پاسخ گفت: “من فکر میکنم که تا سال 1383 قریب به 300 میلیون تومان و یا شاید هم بیشتر برای این پروژه صرف شد. چراکه اگر هزینهی کسانیکه برای این پروژه به خارج اعزام شده بودند و بخشهایی از این کار در موسسه تحقیقات بینالمللی برنج در فیلیپین انجام شد را بخواهیم حساب بکنیم شاید بشود گفت که نزدیک به یک میلیارد تومان صرف این پروژه تحقیقاتی شد. البته به نظر من مهمتر از این هزینه، محاسبه ای است که برنج تراریخته سالانه میتواند چند میلیارد تومان ارزش افزوده برای کشاورزان ما داشته باشد و جلوی واردات و مصرف بیرویه سموم کشاورزی را بگیرد و از محیط زیست نیز حفاظت شود. “
یکی دیگر از خبرنگاران پرسید: در مورد اثرات سویی که از طرف برخی مدیران مطرح شد در مورد محصولات تراریخته چه توضیحی دارید؟
دکتر قره یاضی در پایان سخنان خود در جواب به این پرسش گفت: “به نظر من شما اصحاب رسانه به جای اینکه از من پژوهشگری که از روز اول بر سلامت بیشتر این نوع محصول تاکید کردم بپرسید این سوالها را باید از آنانی که ادعا کردند این محصولات آثار سوء دارند سوال کنید و مصرانه از آنها بخواهید که یک و فقط یک سند نشان دهند که برنج تراریخته یا هر محصول تراریخته دیگری در دنیا چه زیانی داشته است و چرا ما که سالهاست از این نوع محصولات مصرف میکنیم گزارشی در این مورد نداریم! از طرفی با توجه به اینکه :
1. 170 میلیون هکتار محصولات تراریخته در حال حاضر در دنیا کشت میشود.
2. همه این محصولات تراریخته را یا انسان میخورد یا دام
3. ما سالی چند میلیون تن از این محصولات را وارد میکنیم. من گفتم تنها ما برای اولین بار4.905.000 تن ذرت دامی سال گذشته وارد کشور کردیم. ما حدود 2.4 میلیون تن کنجاله سویا وارد کردیم توجه داشته باشید که ما در دنیا سویای غیرتراریخته 20 تا 25 درصد داریم. آن سویایی که در بازار تجاری جهانی است حتی به اروپا هم میرود همه تراریخته است. شما به دلایلی که ذکر شد این سوالات را باید از همان افرادی که در مورد آثار سوء این نوع محصولات میگویند بپرسید. این مسئله الان دیگه از بحث نظری گذشته است. یک زمانی است که هیچ گونه سابقهای در مورد مصرف این محصولات وجود ندارد نظریه مطرح میشود. اما حالا دیگر بعد از 20 سال مصرف جهانیان از این محصولات باید سوال شود که کجاست آن خطری که ادعا میشد؟”
تهیه و تنظیم: نغمه عبیری <![if gte mso 9]><![endif]><![if gte mso 10]>
<![endif]>