اعتراض به اجاره باغ ملی گیاه شناسی ایران برای برگزاری جشن‌های عروسی/حجتی کاری کند!

بهزاد قره‌یاضی-مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران-
محمود احمدی نژاد رئیس دولت‌های نهم و دهم اهتمام ویژه‌ای به بهره‌برداری از منابع طبیعی کشور داشت. تصور او این بود که ارزش جنگل به چوب آن و ارزش مراتع به علوفه آن و احتمالا ارزش باغ‌های ملی گیاه شناسی به تفرج آن بر می‌گردد. او در حساب‌های سر انگشتی خود تصور می‌کرد …

بهزاد قره‌یاضی-مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران-

محمود احمدی نژاد رئیس دولت‌های نهم و دهم اهتمام ویژه‌ای به بهره‌برداری از منابع طبیعی کشور داشت. تصور او این بود که ارزش جنگل به چوب آن و ارزش مراتع به علوفه آن و احتمالا ارزش باغ‌های ملی گیاه شناسی به تفرج آن بر می‌گردد. او در حساب‌های سر انگشتی خود تصور می‌کرد می‌توان اراضی کشور را بین مردم تقسیم کرد و به هر نفر مقداری زمین داد تا هم در آن زندگی کنند و هم از آن بهره برداری کند. شاید هم واقعا اینطور فکر نمی‌کرد اما برای جلب آرای افراد کم اطلاع اینگونه وانمود می‌کرد. بازگرداندن دام به جنگل‌ها و مراتع و دادن 2000 متر تا 10000 متر زمین به هر نفر برای درست کردن خانه-باغ‌ها در حاشیه شهرها، عبور دادن جاده و خیابان از درون باغ‌های گیاه شناسی و غیره در دولت‌های به ریاست محمود احمدی نژاد با سکوت مطلق و همراهی سازمان حفاظت محیط زیست و روسای بی‌کفایت آن مواجه بود. پس از تصویب عبور جاده از درون باغ گیاه شناسی نوشهر اکنون نوبت به بزرگترین و معتبرترین باغ ملی گیاه شناسی کشور رسیده است تا مورد "بهره‌برداری" و تخریب قرار گیرد. دولت احمدی نژاد که بر خلاف فرامین و منویات رهبر فرزانه انقلاب بخش‌های پژوهشی کشور به ویژه پژوهش‌های کشاورزی را در طی 8 سال گذشته در گرسنگی مطلق و "شعب ابیطالب" قرار داده بود از آنها خواسته بود تا به هر نحو ممکن اعتبارات مورد نیاز خود را خودشان تدارک کنند؛ خواه از طریق فروش مایملک باشد و خواه از طریق اجاره آنها. اما حتی در تصور کسی هم نمی‌گنجید که مدیران پژوهشی کشور در واحدهای پژوهشی عظیمی مانند موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع با قدمت بیش از نیم قرن زیر بار چنین اقدامات ضد علمی بروند. اما متاسفانه فضای مدیریتی 8 سال گذشته واحدهای پژوهشی کشور به ویژه در سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی تا اندازه‌ای از غیرت ملی و حتی غیرت علمی فاصله گرفته است که رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع به جای تلاش بیشتر برای تفهیم مدیریت ارشد کشور به انجام وظایف حاکمیتی خود در حفاظت از تنوع زیستی و جنگل‌ها و مراتع کشور و یا حمایت ویژه از پژوهشگران برای تولید ثروت از محل فروش یافته‌های پژوهشی و عقد قرارداد برای ارائه خدمات علمی مورد نیاز بخش‌های اجرایی عمومی و خصوصی در داخل کشور و حتی کشورهای منطقه و سراسر جهان، اقدام به اجاره باغ ملی گیاه شناسی در نقطه‌ای "امن" برای برگزاری جشن‌های عروسی و رستوران داری می‌کند.

اما دکتر روحانی از اولین روزهای پس از انتخاب و حتی پیش از تحویل دولت با انتصاب مشاور ارشد خود (آقای مهندس ترکان) برای ارتباط با دولت مستقر در دوره انتقالی دو ماهه گذشته نشان داد که مایل است مسیر دیگری را بپیماید. در اولین اقدام مهندس ترکان خواهان توقف علملیات عبور جاده از درون باغ گیاه شناسی نوشهر شد که امیدواری‌های زیادی را در بخش‌های علمی کشور و به ویژه در حوزه‌های محیط زیست وفعالان مدنی کشور بوجود آورد. اکنون انتظار به حق و فوری جامعه علمی کشور بازنگری کامل کلیه قراردادها، مصوبات و "مصممات" دولت پیشین در عرصه‌های مختلف به ویژه در امور حاکمیتی مانند محیط زیست و حفاظت از تنوع زیستی است. استمرار وضعیت فعلی مورد اعتراض جامعه علمی کشور خواهد بود. یکی از این اعتراضات که هفته گذشته به دست مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران رسید مربوط به اعتراض جمعی از اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور است که متن کامل آن را در زیر می‌خوانید. انتخاب مهندس محمود حجتی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی نیز امیدواری‌های بیشتری را برای "ایجاد تغییرات گسترده" بوجود آورده است. همه چشم‌ها به اولین اقدامات او و همکاران او دوخته شده است…

 

بسمه تعالی

باغ‌های گیاه شناسی یکی از رکن‌های اساسی حفظ تنوع زیستی یک کشور هستند که در ضمن دارای پتانسیل بالایی در بسترسازی برای پژوهش و آموزش تخصصی تنوع گیاهی و شناخت منابع ژنتیک منطقه‌ای و جهانی هستند. در این راستا سعی شده است در ایران نیز همانند عمده کشورهایی که در این ارتباط دارای سیاست‌های روشن و تعریف شده‌ای هستند در طول چهل سال گذشته، احداث باغ گیاه شناسی ملی ایران و باغ‌های اقماری آن در قالب یک برنامه ملی و حاکمیتی پیگیری شود. با وجود فراز و نشیبهای متعدد، اکنون باغ گیاه شناسی ملی ایران به عنوان یکی از مطرح‌ترین باغ گیاه شناسی در کنار سایر باغ‌های گیاه شناسی مهم جهانی که عمدتا در کشورهای توسعه یافته شکل گرفته‌اند خودنمایی می‌کند.

اما متاسفانه در دولت‌های نهم و دهم سیاست‌های ضد توسعه پایدار و ضد محیط زیستی تمامی نداشت و پیرو تخریب بخشی از باغ گیاه شناسی نوشهر، در راستای به اصطلاح تامین منابع مالی؛ باغ گیاه شناسی ملی ایران نیز توسط مدیریت موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در قالب یک قراداد پنج ساله تحت عنوان مدیریت بازدیدکنندگان و مدیریت بهره برداری دراجاره!!!! پنج ساله!!! یک شرکت خصوصی قرار گرفته است که از این عرصه عظیم علمی و تنوع زیستی که هزاران گونه گیاهی از نقاط مختلف کشور و جهان را در خود جا داده است را به عنوان برگزاری جشن‌ها، تجمع گروهی و خانوادگی به صورت شبانه! روز تحت عنوان برنامه‌های گردشگری استفاده کند!!!

حال سئوال اساسی ومطرح این است که آیا در این کشور در ارتباط با توسعه پایدار، حفظ تنوع زیستی و حفظ منابع ژنتیک خط قرمزی وجود دارد؟! اگر وجود داشت این اتفاقات خائنانه و خجالت آور اتفاق می‌افتاد؟ یعنی این کشور در دوره آقایان این قدر بدبخت و بیچاره شده بود که از پس نگهداری و حفاظت این گونه عرصه‌های ملی برنمی‌آمد و ناچار باید چنین گنجینه‌ای را که داشتن آن آروزی هر کشوری است در اختیار یک عده افراد بی مسئولیت، کم سواد که چیزی جز مدیریت یک رستوران را بلد نیستند قرار دهد. راستی مسئولیت حاکمیتی در قبال حفظ تنوع زیستی کشور در کجای سیستم مدیریتی کشور معنی و ترجمه می‌شود؟؟!!! وقتی که یک سیستم حتی از پس حفظ باغ گیاه شناسی ملی کشورش بر نمی‌آید و یا آنقدر بی توجه است که سرنوشت این چنین عرصه‌های ارزشمند را در اختیار یک سری مدیران کم سواد و نالایق قرار می‌دهند.

حتی تصور چنین اتفاقی در یک کشور توسعه یافته سرمایه داری غرب نیز که بخش خصوصی حرف اول را می‌‌زند ممکن نیست. لذا از مسئولین محترم تقاضا می‌شود هر چه سریع‌تر این قرارداد لغو شده و برای تامین بودجه موردنیاز آن تمهیداتی اتخاذ شود و گرنه به تدریج شاهد از هم پاشیدگی باغ عظیم ملی خواهیم بود! و نیز بازتاب اجاره باغ گیاه شناسی ملی توسط یک شرکت خصوصی گردشگری باعث شرمندگی کشور خواهد بود.

 

                 تعدادی از اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.