دکتر مرتضوی: “برنامه پنجم توسعه کشور در نظر دارد تا پایان سال 94، نیم میلیون هکتار از اراضی کشور به محصولات تراریخته اختصاص پیدا کند.”

تهیه تنظیم: لیلا سرمدی، مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران- دکتر سید الیاس مرتضوی عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی در ادامه جلسه هم‌اندیشی متخصصین مهندسی ژنتیک کشاورزی کشور عنوان کرد: “ستاد توسعه زیست‌فناوری در نظر دارد که سه درصد از بازار جهانی محصولات بیوتکنولوژی را …

  دکتر سید الیاس مرتضوی عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی در ادامه جلسه هم‌اندیشی متخصصین مهندسی ژنتیک کشاورزی کشور عنوان کرد: "ستاد توسعه زیست‌فناوری در نظر دارد که سه درصد از بازار جهانی محصولات بیوتکنولوژی را به دست آورد که ارزش تجاری آن بالاتر از 180 میلیارد دلار است. برنامه پنجم توسعه کشور در نظر دارد تا پایان سال 94، نیم میلیون هکتار از اراضی کشور به محصولات تراریخته اختصاص پیدا کند. همچنین قرار است که در پایان برنامه ششم در سال 98، پنج میلیون هکتار از این اراضی در اختیار محصولات تراریخته باشد. برای رسیدن بدین منظور باید دید که چطور می‌توان این مقدار از تجارت جهانی و سطح زیر کشت را در اختیار خود داشته باشیم." وی به بررسی وضعیت مهندسی ژنتیک در کشور و همکاری دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی در جمع‌آوری اطلاعات اشاره کرد و افزود: "اطلاعاتی از زراعت مولکولی، تنش‌های زیستی و غیر زیستی، مقاومت به آفات، مقاومت به بیماری‌ها، مقاومت به علف‌کش‌ها و افزایش کیفیت در بیست سال اخیر جمع‌آوری شد. مطالعات نشان داد که بیشترین پژوهش‌هایی که در حیطه مهندسی ژنتیک انجام شده است، روی زراعت مولکولی بوده است و در زمینه محصولات تراریخته دستمان چندان پر نیست." دکتر مرتضوی به آسیب‌شناسی انجام‌شده در رابطه با تولید گیاهان تراریخته در کشور پرداخت و گفت: "از جمله مشکلاتی که در رابطه با محصولات تراریخته وجود دارد، می‌توان به تمایل کمتر پژوهشگران به واسطه وجود ریسک بالا در پژوهش‌های مهندسی ژنتیک، انجام پژوهش‌های غیر کاربردی در حوزه مهندسی ژنتیک، عدم دسترسی به منابع ژنی قابل اطمینان، ضعف مفرط در طراحی و ساخت سازه و عدم انجام نیاز‌سنجی اشاره کرد. همچنین عدم حمایت‌های قانونی کافی، فقدان متولی مشخص، عدم تخصیص اعتبارات کافی و عدم همکاری بین پژوهشگران در این زمینه از دیگر مسایل‌ مطرح‌شده در این خصوص است." وی به راهکار حمایتی ستاد توسعه زیست‌فناوری به دو صورت حمایت‌ مالی و حمایت معنوی اشاره کرد و ادامه داد: "حمایت مالی ستاد توسعه زیست‌فناوری به صورت کمک‌های بلاعوض، وام‌های کم‌بهره، وام‌های بانکی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک، راهکارهایی است که در تولید محصولات تراریخته اتخاذ شده است. از نظر حمایت معنوی؛ اخیرا یک موافقت‌نامه همکاری بین وزرات جهاد کشاورزی و معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری در سه حوزه امضا شده است. به طوری که وزارت جهاد کشاورزی متعهد شده است که برای اجرایی‌کردن و تسهیل صدور مجوزها و قوانین مربوطه یک کمیته بیوتکنولوژی ایجاد کند."

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.