دکتر سید الیاس مرتضوی: برای افشای منافع نامشروع و حامیان مالی مخالفان مهندسی ژنتیک در کشور آمادهایم!
تهیه و تنظیم: زهرا حاجتپور- دکتر سید الیاس مرتضوی، عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، در گفتگو با مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، ضمن گلایه از انتشار مطالب کذب علیه مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته، گفت: در پی تولید گیاهان تراریخته از سال 1996 تا سال 2013 در مجموع 550 هزار تن از مصرف مادهی موثره سموم در جهان کاسته شده است. وی ادامه داد …
دکتر سید الیاس مرتضوی، عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، در گفتگو با مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، ضمن گلایه از انتشار مطالب کذب علیه مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته، گفت: در پی تولید گیاهان تراریخته از سال 1996 تا سال 2013 در مجموع 550 هزار تن از مصرف مادهی موثره سموم در جهان کاسته شده است. وی ادامه داد بر مبنای مطالعات بسیار موثق و کامل، مصرف حشرهکش در مزارع ذرت تراریخته از سال 1996 به شدت کاهش یافته و در سال 2010 به صفر نزدیک شده است.
دکتر مرتضوی بیان کرد که برخی ادعا میکنند با کشت محصولات تراریخته، مصرف علفکش افزایش یافته است. وی گفت: این یک مغالطه است زیرا اولا بر مبنای منابع علمی موجود، در بسیاری از محصولات تراریخته مقاوم به علفکش نیز میزان استفاده از علفکش کاهش یافته است. در ثانی، یکی از اهداف تولید محصولات تراریخته مقاوم به علف کش، جایگزینی یک علفکش کاملا بیخطر به جای علفکشهای خطرناک بوده است که این هدف نیز تحقق یافته است. وی تاکید کرد گلایفوسیت (راندآپ) علفکشی است که طبق منابع علمی، سمّیّت آن برای انسان و دام از سمیت نمک طعام هم کمتر است و در واقع با استفاده از این علفکش، هم مقدار و هم دفعات سمپاشیها کمتر شده است.
قائم مقام پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در امور مهندسی ژنتیک، سمیت محصولات تراریخته را افسانه خواند و توضیح داد که مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی تنها علمی در جهان است که در تمامی مراحل آن از آزمایشگاه تا مزرعه و سفره، استانداردهای علمی بسیار کاملی وجود دارد و در نتیجهی این استانداردهای بالا است که علیرغم حدود بیست سال از کشت محصولات حاصل از مهندسی ژنتیک در جهان تاکنون حتی یک مورد در حد ادعای یک دل درد ساده نیز به اثبات نرسیده است. وی افزود که با اختصاص حدود 190 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان در سال 2015 میلادی به محصولات حاصل از فناوری مهندسی ژنتیک، این فناوری به سریعترین فناوری پذیرفتهشده در جهان تبدیل شده است. وی اعلام آمادگی کرد تا منافع مالی و حامیان مالی مخالفان محصولات تراریخته را در قالب یک سخنرانی افشا کند. وی با این توضیح افزود: هرچه پیشرفت ایران در زمینه مهندسی ژنتیک و تولید محصولات تراریخته بیشتر میشود، پولهایی که استعمارگران غربی، فناوری هراسان و صادرکنندگان سم و واردکنندگان محصولات کشاورزی خارجی علیه پیشرفت کشور خرج میکنند هم بیشتر میشود.
مرتضوی همچنین به گردهمایی یکروزهای در همین زمینه، که روز بیست و پنج آذر در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد اشاره کرد و گفت: در حالی که حامیان این همایش ادعای علمی بودن آن را داشتند، در کمال تعجب به کسی اجازه هیچ گونه پرسشی از سخنرانان را ندادند و در برابر اعتراض به این امر، تهدید به اخراج از سالن کرده و در پایان به تهدید خود نیز عمل کردند. این متخصص مهندسی ژنتیک با ابراز تاسف از اینکه سخنرانان به منابعی فاقد اعتبار علمی استناد کرده و در برابر دیدگان حیرتزده متخصصان به قلب واقعیت میپرداختند، گفت: ادعا شده بود که محصولات تراریخته هرگز مجوز سازمان غذا و دارو را کسب نکردهاند ولی منابعی که در آن سخنرانیها به آنها استناد میشد مربوط به سالهای 91 و 92 میلادی بود، در حالی که کشت محصولات تراریخته از سال 96 میلادی آغاز شده است.