گیاهان تراریخته، امنیت غذایی و تغذیه سالم
مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران به نقل از اخبار پولی و مالی- از بعد از انقلاب صنعتی تاکنون، کیفیت زندگی انسانها روندی روبه رشد را تجربه کرده است و امید به زندگی به بیش از دو برابرافزایش یافته است از سوی دیگر اما این بهبود سطح زندگی به افزایش بی سابقه جمعیت انسان منجر شده است و جمعیت 700 میلیون نفری در شروع انقلاب صنعتی را به بیش از 7 میلیارد نفر رسانده است. جمعیت بیشتر به غذای بیشتر نیاز دارد و برای تامین این میزان غذا به زمینهای کشاورزی و چراگاههای گستردهتری نیاز داریم، در نتیجه تخریب محیط زیست طبیعی زمین درقرون نوزدهم و بیستم شدت یافته و همچنان ادامه دارد اما با این حال غذای به دست آمده برای این جمعیت انبوه و …
از بعد از انقلاب صنعتی تاکنون، کیفیت زندگی انسانها روندی روبه رشد را تجربه کرده است و امید به زندگی به بیش از دو برابرافزایش یافته است از سوی دیگر اما این بهبود سطح زندگی به افزایش بی سابقه جمعیت انسان منجر شده است و جمعیت 700 میلیون نفری در شروع انقلاب صنعتی را به بیش از 7 میلیارد نفر رسانده است. جمعیت بیشتر به غذای بیشتر نیاز دارد و برای تامین این میزان غذا به زمینهای کشاورزی و چراگاههای گستردهتری نیاز داریم، در نتیجه تخریب محیط زیست طبیعی زمین درقرون نوزدهم و بیستم شدت یافته و همچنان ادامه دارد اما با این حال غذای به دست آمده برای این جمعیت انبوه و رو به افزایش کافی نبوده و نیست؛ هم اکنون حدود 800 میلیون نفر از جمعیت جهان از سوء تغذیه رنج برده و در هر 3 ثانیه یک نفربه علت گرسنگی میمیرد.
برای گریز از تخریب بیشتر محیط زیست و از بین رفتن سریع منابع طبیعی باید از افزایش بیشتر زمینهای کشاورزی و جمعیت دامها جلوگیری کرد و به این منظور ناچاریم برای تامین غذا بهرهوری مزارع کنونی را افزایش دهیم. هم اکنون برای بالابردن بهرهوری زمینهای کشاورزی و مقابله با آفات نباتی ناچاریم هر ساله میلیونها تن سموم شیمیایی را در مزارع و باغات جهان رها کنیم که اثرات نامطلوب بسیاری هم بر اکوسیستم طبیعی و هم بر سلامت انسانهای مصرف کننده این محصولات بر جا میگذارند. از سوی دیگر اما قطع استفاده از این سموم و روی آوردن به کشاورزی ارگانیک، تولید محصولات کشاورزی را به شدت کاهش داده و ممکن است جمعیت وسیع گرسنگان جهان را حتی تا چهار برابر افزایش دهد.
به نظر میرسد حل پارادوکس “تولید غذای بیشتر و استفاده از سموم شیمیایی کمتر” نامحتمل و حتی غیرممکن باشد اما خوشبختانه اینطور نیست. امروزه محققان مهندسی ژنتیک قادر به تولید گیاهان مهندسی شده هستند که خود نسبت به بسیاری از آفات و یا شرایط نا مساعد محیطی مقاومت داشته و دیگر نیازی به انواع مختلف سموم و آفتکش ندارند. این گیاهان که “تراریخته” نام گرفتهاند با گیاهان معمولی هیچ تفاوتی ندارند بجز اینکه یک صفت مثبت به آنها اضافه شده است. استفاده از این گیاهان علاوه بر بالا بردن مقدار محصول به ازای واحد سطح و افزایش در آمد کشاورزان باعث حفظ حشرات مفید و اکوسیستم طبیعی نیز می شود و در ضمن غذایی سالم و بدون مواد شیمیایی مضر را با قیمتی ارزان به دست مصرفکننده می رساند.
جذابیتها و مزایای استفاده از این گیاهان باعث شده است کشورهای بسیاری در سراسر جهان به این تکنولوژی رو بیاورند، برای مثال در کشور ایالات متحده از سال 1996 روند جایگزینی گیاهان تراریخته با گیاهان معمولی آغاز گشته و هم اکنون بیش از 70 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی این کشور زیر کشت ذرت، سویا، پنبه و جو تراریخته قرار دارد. در سایر کشورهای اصلی تولید کننده محصولات کشاورزی نیز وضعیت به همین ترتیب است و هم اکنون برزیل، هند، چین، استرالیا و دهها کشور دیگر میلیونها هکتار گیاه تراریخته تولید و به بازارعرضه میکنند.
تکنولوژی تولید گیاهان تراریخته صرفا به تولید گیاهان مقاوم به بیماری و آفت و شرایط نامساعد محیطی محدود نمیشود و محققان با همین تکنولوژی موفق به تولید گیاهانی با قابلیت تولید انواع داروها و همچنین ترکیبات مفید و ضروری برای بدن شدهاند، به عنوان یک مثال مهم در این بخش میتوان به برنج طلایی اشاره کرد که دارای مقادیر زیادی بتاکاروتن (ویتامین A) است. کمبود این ویتامین در غذای مردم آسیای جنوب شرقی سالانه باعث بروز مشکلات چشمی و در موارد حاد کوری بسیاری از آنها بوده و تامین این ویتامین جزءچالشهای جدی مردم محسوب میشود. با جایگزین کردن برنج معمولی (که غذای اصلی ساکنان آن مناطق است) با برنج طلایی، ویتامین لازم به غذا اضافه شده و جلوی ضررهای هنگفت جانی و مالی ناشی از کمبود آن گرفته می شود.
متاسفانه در ایران علیرغم دانش فنی محققین داخلی در تولید گیاهان تراریخته و همچنین وجود حمایت قانونی از تولید و کشت این گیاهان هنوز سازمان حفاظت محیط زیست به شدت با این فناوری مخالفت میکند. علت این مخالفتها غالبا اثرات مخرب این گیاهان بر محیطزیست و سلامت انسان عنوان میشود در حالی که وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تمامی دولتها بارها سلامت اینگونه گیاهان و محصولات حاصل از آنها را که در داخل کشور به مصرف میرسند تایید کردهاند. همچنین در طی بیست سال کشت محصولات تراریخته در دنیا تاکنون هیچ ادعای مستند و علمی از خطرناک بودن و یا اثرات نامطلوب این گیاهان بر محیط زیست و بر سلامتی انسانهای مصرفکننده این محصولات گزارش نشده است. و البته تمامی اینها در حالی است که سالانه هزاران تن از این محصولات به کشور وارد میشوند و این سازمان هیچگونه ادعایی پیرامون اثرات مخرب این محصولات تراریخته وارداتی به کشورندارند. قضاوت باشما!
مآخذ:
1. www.worldometers.info آمارهای جمعیت گرسنگان
2. www.worldpopulationhistory.org آمار جمعیت جهانی
3. http://www.ers.usda.gov آمار تولیدات کشاورزی ایالات متحده امریکا
4. http://www.fda.gov.ir/item/2107 آییننامه اجرایی سازمان غدا و دارو برای محصولات تراریخته
میثم یوسفی دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی دانشگاه تهران
منبع: اخبار پولی و مالی