مصرف محصولات تراریخته با تایید سازمان بهداشت جهانی
تهیه و تنظیم: لیلا سرمدی- مدیر کل فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: “فرآوردههای غذایی تراریخته با تایید سازمان بهداشت جهانی مجاز به مصرف شناخته میشوند.” به نقل از پایگاه خبری سازمان غذا و دارو مورخ 2/6/94، هدایت حسینی عنوان کرد: “اهتمام ویژهای نسبت به ایمنیزیستی در حوزه ایمنی غذایی در اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی و بهداشتی وجود دارد. به طوری که یکی از مسایل مطرح در این بخش، فرآوردههای غذایی تراریخته است.” وی خاطرنشان کرد: “در بین این مواد غذایی، تغییرات ژنتیکی آن محصولاتی …
مدیر کل فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: “فرآوردههای غذایی تراریخته با تایید سازمان بهداشت جهانی مجاز به مصرف شناخته میشوند.” به نقل از پایگاه خبری سازمان غذا و دارو مورخ 2/6/94، هدایت حسینی عنوان کرد: “اهتمام ویژهای نسبت به ایمنیزیستی در حوزه ایمنی غذایی در اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی و بهداشتی وجود دارد. به طوری که یکی از مسایل مطرح در این بخش، فرآوردههای غذایی تراریخته است.” وی خاطرنشان کرد: “در بین این مواد غذایی، تغییرات ژنتیکی آن محصولاتی مجاز شناخته میشوند که در سطح بینالمللی به تایید سازمان جهانی بهداشت رسیده باشند. در این صورت است که استفاده از این محصولات برای مصرفکنندگان مشکلی ایجاد نمیکند.” وی با تاکید بر ضرورت درج ترکیبات فرآوردههای تراریخته، درصد و مقدار آن روی برچسبهای اطلاعرسانی محصول، تصریح کرد: “برخی انواع تغییرات ژنتیکی هنوز هم از نظر ایمنی و سلامت به تایید نرسیده است. بنابراین طبیعی است که سازمان غذا و دارو هیچگونه مجوز تولید یا وارداتی برای این مواد غذایی صادر نکرده باشد.” مدیر کل فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: “در زمان صدور مجوز برای واردات و تولید این مواد غذایی بهویژه دانههای روغنی و برخی فرآوردهها که از سویا و ذرت تهیه میشوند، توجه لازم صورت میگیرد تا صحت و سقم تغییرات ژنتیکی آنها مشخص شود.” حسینی افزود: “پس از طی مراحلی، حتی تاییدیه مجامع بینالمللی مرتبط بررسی و با انجام پژوهشهای لازم و اخذ نتایج مثبت، نسبت به صدور مجوز برچسبگذاری و ورود آنها به بازار اقدام میشود.” وی تصریح کرد: “اگر غیر مجاز بودن فرآوردههای یاد شده مسجل شد طبیعتا به بازار راه نمییابند و آنهایی هم که به صورت قاچاق به سطح عرضه وارد شده باشند حتما جمعآوری خواهند شد.”
گفتنی است سالهاست که محصولاتی از جمله سویا، ذرت، کلزا و روغن آنها به کشور وارد میشود. در حالی که تراریخته بودن آنها اثبات شده است. این بدان معنی است که ما مدتهاست مصرفکننده محصولات تراریخته هستیم بدون آن که تولید داخلی این محصولات را به دلایل مختلف داشته باشیم. در سالهای اخیر، موضوع تولید و مصرف محصولات تراریخته بحثهای زیادی را بین اساتید و کارشناسان در حوزههای مختلف از جمله سلامت و محیط زیست در برداشته است که تا به امروز نیز این بحثها ادامه دارد. برخی از کارشناسان معتقدند که محصولات تراریخته برای سلامت انسان و محیط زیست دارای منافع زیادی است و بر آمار و شواهد جهانی مبنی بر سالم بودن محصولات تراریخته و تولید و مصرف این محصولات در دنیا تاکید میکنند. از طرفی برخی دیگر مخالف تولید محصولات تراریخته در کشور هستند و بر انجام پژوهشهای بیشتر روی این محصولات تاکید دارند. البته ناگفته نماند که گاهی این کارشناسان مخالف، آن قدر نسبت به محصولات تراریخته نگاهی منفی و دیدگاهی متعصب دارند که در میان عامه مردم هراسافکنی میکنند. این در حالی است که رئیس وقت پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با اعلام برنامه نخستین مجوز رهاسازی محصولات زراعی تراریخته با رعایت کلیه قوانین و مقررات ایمنیزیستی، از تولید پنبه و برنج تراریخته به عنوان اولویتهای کشت این محصولات در کشور خبر داده است. دکتر بهزاد قرهیاضی میگوید که در حال حاضر، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بهویژه ستاد توسعه فناوری زیستی و وزارتخانههای جهاد کشاورزی، علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر کشت محصولات تراریخته با رعایت قانون ایمنیزیستی تاکید دارند. مجری طرح تولید نخستین گونه برنج تراریخته جهان گفته است که بر اساس تحقیق و تفحص صورت گرفته و طبق بررسی انجمنهای علمی این حوزه، سالانه بیش از سه تا پنج میلیارد دلار ذرت، سویا و برخی دیگر از اقلام کشاورزی تراریخته به کشور وارد شده که دولت قبل هیچگونه کنترل و ممانعتی در قبال واردات این محصولات نداشته و در مقابل مانع از کشت محصولات تراریخته در یک وجب از اراضی زراعی کشور شده است. سیاست دولت یازدهم این است که از تولید داخلی محصولات تراریخته حمایت شود.
منبع: خبرنامه انجمن ایمنیزیستی ایران، شماره 38، دی ماه 94