دلایل محدودیت تولید محصولات تراریخته در اروپا
انتخاب – یک استاد و پژوهشگر صنعت روغن با اعلام این که 85 درصد سویای تولیدی و 100 درصد سویای مبادله شده در بازارهای بینالمللی تراریخته هستند تاکید کرد اساسا در مورد برخی محصولات نمونه غیرتراریخته وجود ندارد و محصولات کشاورزی تراریخته و فرآوردههای آن از جمله روغنهای خوراکی سالهاست که با اطمینان کامل در اروپا، آمریکا و سایر کشورها مصرف میشوند. یک استاد و پژوهشگر صنعت روغن با اعلام این که 85 درصد سویای تولیدی و 100 درصد سویای مبادله شده در بازارهای بین المللی تراریخته هستند تاکید کرد اساسا در مورد برخی محصولات نمونه غیرتراریخته وجود ندارد و محصولات کشاورزی تراریخته و فرآوردههای آن از جمله روغنهای خوراکی سالهاست که با اطمینان کامل در اروپا، آمریکا و سایر کشورها مصرف میشوند. منوچهر بهمنی با اشاره به مصرف گسترده روغن تراریخته در کشورهای مختلف دنیا درباره علت برخی مخالفتها و محدودیتها در زمینه محصولات تراریخته در برخی کشورهای اروپایی گفت: علت این مخالفتها صرفا رقابتهای اقتصادی و توان پایین تولید محصولات کشاورزی در اروپا در مقایسه با آمریکا و دیگر کشورهای آمریکایی مثل آرژانتین و برزیل است. از آنجا که کشورهای اروپایی …
دلایل محدودیت تولید محصولات تراریخته در اروپا
یک استاد و پژوهشگر صنعت روغن با اعلام این که 85 درصد سویای تولیدی و 100 درصد سویای مبادله شده در بازارهای بینالمللی تراریخته هستند تاکید کرد اساسا در مورد برخی محصولات نمونه غیرتراریخته وجود ندارد و محصولات کشاورزی تراریخته و فرآوردههای آن از جمله روغنهای خوراکی سالهاست که با اطمینان کامل در اروپا، آمریکا و سایر کشورها مصرف میشوند.
یک استاد و پژوهشگر صنعت روغن با اعلام این که 85 درصد سویای تولیدی و 100 درصد سویای مبادله شده در بازارهای بین المللی تراریخته هستند تاکید کرد اساسا در مورد برخی محصولات نمونه غیرتراریخته وجود ندارد و محصولات کشاورزی تراریخته و فرآوردههای آن از جمله روغنهای خوراکی سالهاست که با اطمینان کامل در اروپا، آمریکا و سایر کشورها مصرف میشوند.
منوچهر بهمنی با اشاره به مصرف گسترده روغن تراریخته در کشورهای مختلف دنیا درباره علت برخی مخالفتها و محدودیتها در زمینه محصولات تراریخته در برخی کشورهای اروپایی گفت: علت این مخالفتها صرفا رقابتهای اقتصادی و توان پایین تولید محصولات کشاورزی در اروپا در مقایسه با آمریکا و دیگر کشورهای آمریکایی مثل آرژانتین و برزیل است. از آنجا که کشورهای اروپایی قادر به رقابت با کشاورزی عظیم کشورهایی مثل آمریکا و برزیل نیستند سعی دارند با تبلیغات منفی علیه محصولات تراریخته جلو سیل واردات محصولات کشاورزی به اروپا و تضعیف بیشتر اقتصاد کشاورزی خود را بگیرند.
بهمنی تصریح کرد: قیمت تمام شده محصولات تراریخته با وجود فناوری بالا به دلیل توان رقابتپذیری بیشتر این محصولات پایین تر از نمونههای غیرتراریخته است. البته این اختلاف قیمت چندان زیاد نیست مثلا در برخی دانههای روغنی حدود پنج دلار در تن است.
وی که مدیریت تحقیقات یک شرکت بزرگ تولید روغن نباتی در کشور را نیز عهده دار است، در خصوص برچسب گذاری محصولات و فرآوردههای غذایی تراریخته در کشور گفت: برچسبگذاری به خودی خود اقدام درستی است اما با توجه به فضای نامطلوب رقابتی و جوسازیهای غیر علمی که علیه تولید محصولات تراریخته وجود دارد اجرای این طرح در کشور ما چندان مناسب نبود. در شرایطی که بلوغ و آگاهی عمومی لازم درباره محصولات تراریخته در کشور وجود ندارد و برخی فعالان سیاسی و اقتصادی همه چیز را فدای منافع خود یا جناح سیاسیشان می کنند طبعا از برچسبگذاری هم سوء استفاده میشود.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به این که مساله تامین غذای مورد نیاز انسان با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و کاهش منابع آبی و محدودیت زمینهای کشاورزی به عنوان چالشی جدی در سراسر جهان مطرح است، اظهار داشت: دانشمندان و سیاستگذاران در کشورهای مختلف بر نقش منحصر به فرد فناوری تولید محصولات تراریخته در تامین امنیت غذایی در سالهای آینده اذعان دارند اگر چه ممکن است به دلیل پارهای ملاحظات اقتصادی و برای حمایت از کشاورزان خود به طور مقطعی واردات یا تولید این محصولات را محدود کنند. بر این اساس کار در زمینه تولید گونههای مختلف تراریخته در کشورهای مختلف در فازهای مختلف تحقیق و تولید در حال پیگیری است و در هیچ کشوری اصل محصولات تراریخته زیر سوال نمیرود بلکه نهایتا بر ضرورت کنترل و ارزیابی دقیق آنها تاکید میشود.
وی خاطرنشان کرد: از این لحاظ تبلیغات منفیای که از سوی برخی جریانها علیه محصولات تراریخته در ایران صورت میگیرد و بدون هیچگونه مبنای علمی ایمنی و سلامت این قبیل محصولات را در رسانهها زیر سوال میبرند، فاقد هرگونه مبنای علمی بوده و با اهداف و انگیزههای خاصی صورت میگیرد.
منبع: انتخاب