منفعت مالی پشت پرده مخالفت با فناوریهای زیستی
تعادل – موضوع تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر محیط زیست و کشاورزی سالهاست به دغدغه اصلی صاحبنظران و متخصصان این حوزه مبدل شده است.
ایران نیز همسو با جامعه جهانی به دنبال راه حلهای علمی بومی برای مواجهه با این مسئله روز جهانی است و البته از تعاملات بینالمللی غافل نمانده است. یکی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه دعوت از پروفسور کلاوس امان استاد دانشگاه برن سوئیس بود. مرد 74 سالهای که به دعوت مرجع ملی ایمنی زیستی به ایران سفر کرد تا تجربه و دانش سالها پژوهش و مطالعه در حوزه تغییر اقلیم، تنوع و ایمنی زیستی را با دانشجویان و متخصصان ایرانی به اشتراک بگذارد. پرفسور امان برای تحقق این مهم در مدت کوتاه اقامت خود در ایران ضمن سخنرانی در چهاردهمین کنگره ملی و دومین کنگره بینالمللی ژنتیک ایران آخرین دستاوردهای علمی خود را با برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی به دانشجویان مقطع دکتری و متخصصان بیوتکنولوژی انتقال داد.
او که تحصیلات خود را در رشتههای مهندسی کشاورزی، بیوشیمی و اگرونومی سپری کرده است سابقه فعالیت روزنامهنگاری نیز دارد و به عنوان دبیر و سردبیر مجلات اسپرینگر و الزویر قلم میزند. این پرفسور بازنشسته دانشگاه برن هماکنون در پستهای متعدد مدیریتی همچون عضو کمیته ایمنی زیستی دولت سوئیس، عضو انجمن …
در گفتگوی اختصاصی تعادل با رئییس بخش تنوع زیستی و فدراسیون بیوتکنولوژی اروپا مطرح شد
منفعت مالی پشت پرده مخالفت با فناوریهای زیستی
موضوع تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر محیط زیست و کشاورزی سالهاست به دغدغه اصلی صاحبنظران و متخصصان این حوزه مبدل شده است.
ایران نیز همسو با جامعه جهانی به دنبال راه حلهای علمی بومی برای مواجهه با این مسئله روز جهانی است و البته از تعاملات بینالمللی غافل نمانده است. یکی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه دعوت از پروفسور کلاوس امان استاد دانشگاه برن سوئیس بود. مرد 74 سالهای که به دعوت مرجع ملی ایمنی زیستی به ایران سفر کرد تا تجربه و دانش سالها پژوهش و مطالعه در حوزه تغییر اقلیم، تنوع و ایمنی زیستی را با دانشجویان و متخصصان ایرانی به اشتراک بگذارد. پرفسور امان برای تحقق این مهم در مدت کوتاه اقامت خود در ایران ضمن سخنرانی در چهاردهمین کنگره ملی و دومین کنگره بینالمللی ژنتیک ایران آخرین دستاوردهای علمی خود را با برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی به دانشجویان مقطع دکتری و متخصصان بیوتکنولوژی انتقال داد.
او که تحصیلات خود را در رشتههای مهندسی کشاورزی، بیوشیمی و اگرونومی سپری کرده است سابقه فعالیت روزنامهنگاری نیز دارد و به عنوان دبیر و سردبیر مجلات اسپرینگر و الزویر قلم میزند. این پرفسور بازنشسته دانشگاه برن هماکنون در پستهای متعدد مدیریتی همچون عضو کمیته ایمنی زیستی دولت سوئیس، عضو انجمن سلطنتی زیستشناسی و مدیر عمومی در کمیسیون اروپا، رئیس بخش تنوع زیستی و فدراسیون بیوتکنولوژی اروپا و عضو هیئت مدیره توسعه فناوری در آفریقا و … توانسته بیش از 500 اثر در حال انتشار و 320 اثر منتشر شده را در کارنامه علمی خود ثبت کند. کمبود زمان بهانهای نشد تا فرصت گفتگو با ایشان را ولو اندک از دست بدهیم.
- با توجه به بروز پیامدهای تغییرات اقلیمی در بسیاری از نقاط جهان لزوم استفاده از فناوریهای روز برای تطبیق با شرایط موجود را چگونه ارزیابی میکنید؟
به زودی جمعیت جهان به ده میلیارد نفر خواهد رسید و همه اینها به این مفهوم است که باید در برابر تغییرات انعطافپذیر باشیم و با تسلط بر فناوری تغییرات را مورد مطالعه و بررسی قرار داده و آنها را کنترل کنیم. به همین جهت باید در روشهای سنتی تجدید نظر کنیم. در این راستا کشاورزی ارگانیک یکی از مهمتریناقداماتی است که مورد توجه قرار گرفته است. گروهی از طرفداران کشت ارگانیک افراد بسیار روشنفکری هستند که با ارائه روشهای خلاقانه توانستهاند دستاوردهای خوبی داشته باشند این دوستداران محیط زیست نه تنها مخالفتی با مهندسی ژنتیک ندارند بلکه اهداف مهندسی ژنتیک را کاملا ستایش میکنند. اینها افرادی هستند که بر مبنای یافتههای علمی میاندیشند و تصمیم میگیرند و تشخیص میدهند که فناوری مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته عملا کمک شایان توجهی به حفظ محیط زیست و تامین امنیت غذایی و سلامت مردم کردهاند و برخلاف بسیاری از اعضای فدراسیون بینالمللی جنبش کشاورزی ارگانیک (IFOAM) صرفا در پی تجارت و کسب درآمد نبودهاند. از سوی دیگر متخصصان مهندسی ژنتیک میتوانند با اشراف بر فناوری زیستی محصولات سالمی تولید کنند که به نوعی سوپر ارگانیک بوده و کمک شایانی به محیط زیست و تمدن بشری خواهند کرد.
- شما در پاسخ قبلی استفاده از محصولات تراریخته را به عنوان راه حلی برای تطبیق با شرایط فعلی یاد کردید در حالی که این محصولات نه تنها در ایران بلکه در جهان مخالفان جدی دارند. نظرتان را در این رابطه بفرمایید.
برای داشتن کشاورزی بهتر باید دههها تجربه کنیم و درک بهتری از نظریات مختلف مخصوصا نظریات مخالف محصولات تراریخته داشته باشیم. بدین ترتیب متوجه میشویم که بسیاری از مخالفان این تکنولوژی انسانهای شریفی هستند که صرفا به دلیل عدم آگاهی درست از ماهیت این فناوری به مقابله با آن میپردازند و از طرف دیگر نیز عدهای سودجو با ارائه اطلاعات نادرست در پی تشویش اذهان مردم عادی هستند تا به این ترتیب به منافع مالی و شخصی خود دست پیدا کنند.
بسیار شنیده میشود که مهندسی ژنتیک دشمن طبیعت است، در حالی که میتوان گفت این فناوری بسیار به حفظ محیط زیست کمک کرده است. ثابت شده است که استفاده از آفتکشها بوده که باعث ازبین رفتن موجودات غیرهدف شده است نه ذرت یا هر محصول تراریخته دیگری.
- سالها تجربه و تلاش شما در حوزه مهندسی ژنتیک چه پاسخی برای مخالفان جدی این حوزه به ویژه واندانا شیوا دارد؟
برای پاسخ به این پرسش به یک نمونه کوچک اشاره میکنم. سازمان صلح سبز تحت پوشش شعارهای محیطزیستدوستانه به مخالفت با محصولات تراریخته میپردازد در حالی که شواهد و اسناد نشان داده است که چنین محافلی صرفا در پی کسب منافع مالی خود هستند. همچنین با صراحت میگویم “واندانا شیوا” دوغگویی بزرگ است شیوا در حالی تظاهر به حمایت از کشاورزان کم درآمد میکند که تنها برای یک سخنرانی برای همین مردم فقیر ده هزار دلار برای بلیط هواپیما و چهل هزار دلار برای دستمزد دریافت میکند.
از سوی دیگر در حالی که مدعیان دروغین حقوق بشر از جمله اسرائیل و اتحادیه اروپایی با دریافت درآمدهای نفتی داعش و فروش سلاح به این گروههای تروریستی از آنها حمایت میکنند باید با صدای بلند گفت که این جریانهای حمایت از تروریسم و کشتار جمعی ترسناک است، نه محصولات تراریخته که سلامتی آنها اثبات شده است.
در واقع باید بگویم که فرار ژنی و افزایش استفاده از سموم شیمیایی از جمله دروغهایی هستند که در مورد محصولات تراریخته مطرح میشوند این در حالی است که احتمال فرار ژنی با تدوین و رعایت استانداردها به صفر رسیده است و استفاده از سموم شیمیایی نیز با کشت محصولات تراریخته به طور معنیداری کاهش پیدا کرده است. وی افزود مقاومت به آفات نیز در اثر کشاورزی سنتی چندین برابر محصولات حاصل از مهندسی ژنتیک بوده است.
- نتایج تحقیقات شما در زمینه تغییر اقلیم پیامدهای این پدیده را برای ایران چگونه پیشبینی میکند؟
تغییر اقلیم همواره در طول تاریخ وجود داشته و یک حقیقت است اما از سوی دیگر بزرگنمایی و اغراق در این زمینه صورت گرفته است. به گونهای که تعدادی از آمریکاییها ادعا میکنند تغییر اقلیم دروغ است و چنین تغییراتی رخ نداده است و برخی دیگر در این زمینه بزرگنمایی میکنند.
بر اساس دادههای علمی اثرات تغییر اقلیم در حال افزایش است. سازمان فائو (سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد) از من خواست تا گزارشی در مورد تغییر اقلیم تهیه کنم که این گزارش مورد توجه بخشی از این سازمان قرار نگرفت، چرا که در این گزارش اعلام کردم که تغییر اقلیم به دلیل افزایش گاز دیاکسید کربن قابل قبول نیست. بر اساس مستندات علمی آن زمانی که تغییر اقلیم آغاز شده بود هیچ دیاکسید کربنی در دنیا وجود نداشته است و بعد از گرم شدن کره زمین بوده است که ما با پدیده افزایش دیاکسید کربن مواجه شدیم. مطمئن نیستیم که افزایش دیاکسید کربن تاثیری در تغییر اقلیم نداشته است ولی در زمان دیگر ممکن است تاثیر داشته باشد. به عبارت دیگر میتوان تغییر اقلیم را یک روال طبیعی کره زمین توصیف کرد که حدود بیست عامل در بروز آن موثر است. اگر به جای گرم شدن به سمت سرد شدن کره زمین حرکت کنیم، همانطور که در دهه پنجاه و شصت قرن 19 میلادی در اروپا رخ داد و چند صد نفر فوت کردند، این پدیده میتواند برای افراد ساکن در مناطق مختلف اروپا خطرناکتر باشد. در گذشته تغییرات قابل توجه بیشتری در اقلیم رخ داده است ولی حقیقت این است که در دنیا جمعیت بیشتر و متراکمتر شده است و ما شاهد اثرات مثبت پدیده تغییر اقلیم هستیم. برای مثال افزایش بارش و افزایش مساحت جنگلهای حارهای از مزایای پدیده تغییر اقلیم است و به صراحت میتوان گفت حتی یک قره آب به دلیل تغییر اقلیم از بین نرفته است. در رابطه با اثرات منفی تغییر اقلیم همچون بیابانزایی و خشکسالی باید بگویم در مناطقی از کره زمین همچون پاکستان و ایران تاثیرات منفی تغییر اقلیم دیده میشود که این امر به دلیل کاهش بارش بوده است.
و اما سخن پایانی …
با توجه به پیشرفت سریع فناوری و روشهای جدیدی که ارئه میشود لازم است آگاه باشیم که این روشها مکمل روشهای قدیمیتر هستند و اینکه صرفا از یک فناوری استفاده کنیم روشعاقلانهای نیست و طرفداران روشهای مختلف باید بدانند که بشر بخشی از طبیعت است و جدا از آن نیست پس با به کارگیری روشهای تلفیقی ضمن حفاظت از طبیعت به تامین معقول نیازهای بشر نیز توجه شود. گفتنی است از هنگامی که دولت اقدام به برچسبگذاری محصولات تراریخته خوراکی کرده است مخالفین توسعه علمی داخلی اقدام به انتشار شایعات و اکاذیبی علیه محصولات تراریخته کردهاند از جمله اینکه این محصولات در کشورهای اروپایی مصرف نمیشوند و جوامع اروپایی کاملا مخالف تولید و مصرف این محصولات هستند. بنده با دفاع تمام قد از این محصولات و فناوری تراریخته با صراحت منع مصرف این محصولات در اروپا را تکذیب میکنم.
منبع: تعادل