همکاری ایران و ژاپن برای تولید گیاهان مقاوم به خشکی
سیناپرس – رییس انجمن ایمنی زیستی از همکاری ایران و ژاپن در زمینه تولید گیاهان شورپسند و مقاوم به خشکی برای رفع فقر در مناطق روستایی کشور خبر داد. دکتر بهزاد قرهیاضی در نشست خبری با موضوع «مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی در ایران و ژاپن»، با اشاره به تصویب قانون ملی ایمنی زیستی در کشور، اظهار کرد: بر اساس این قانون دولت مکلف شده که تمهیدات لازم در مورد تولید، واردات و استفاده از محصولات تراریخته را فراهم کند اما متاسفانه این موضوع تاکنون به تعویق افتاده است. رییس انجمن ایمنی زیستی افزود: دولت جدید …
رییس انجمن ایمنی زیستی خبر داد:
همکاری ایران و ژاپن برای تولید گیاهان مقاوم به خشکی
رییس انجمن ایمنی زیستی از همکاری ایران و ژاپن در زمینه تولید گیاهان شورپسند و مقاوم به خشکی برای رفع فقر در مناطق روستایی کشور خبر داد.
دکتر بهزاد قرهیاضی در نشست خبری با موضوع «مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی در ایران و ژاپن»، با اشاره به تصویب قانون ملی ایمنی زیستی در کشور، اظهار کرد: بر اساس این قانون دولت مکلف شده که تمهیدات لازم در مورد تولید، واردات و استفاده از محصولات تراریخته را فراهم کند اما متاسفانه این موضوع تاکنون به تعویق افتاده است.
رییس انجمن ایمنی زیستی افزود: دولت جدید در حین تدوین برنامه ششم توسعه، در کنار توجه به تولید غذاهای سالم و ارگانیک، نگاه ویژه ای به کشت محصولات تراریخته از جمله پنبه و برنج داشته است.
وی با بیان اینکه 180 میلیون هکتار از اراضی جهان به کشت محصولات تراریخته اختصاص یافته است، به همکاری ایران و ژاپن در زمینه تنوع زیستی و بانک ژن اشاره کرد و گفت: هم اکنون پروژه مشترکی به ارزش 5 میلیون دلار در دست داریم که امیدواریم با همکاری کشور ژاپن از سال 2017 آغاز به کار کند.
قرهیاضی تصریح کرد: این همکاری در زمینه تولید گیاهان شورپسند و مقاوم به خشکی است که برای رفع فقر در مناطق روستایی ایران انجام میشود و با توجه به معضل خشکسالی در کشور، بسیار راهگشا خواهد بود.
استاد پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی در پاسخ به پرسش خبرنگار سیناپرس مبنی بر اینکه آیا تاکنون تخصیص اعتبارات دولتی برای تولید محصولات تراریخته پیشبینی شده است؟ اظهار کرد: متاسفانه تا این لحظه اعتبار خاصی برای توسعه محصولات تراریخته در اختیار قرار نگرفته است. تنها پژوهشکده بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک و دانشگاهها از اعتبارات جاری خود در این راستا استفاده کردهاند. بنابراین میبایست توجه ویژهای به این حوزه شود.
وی با بیان اینکه سالانه 5 میلیارد دلار محصول تراریخته وارد میکنیم، پیشنهاد کرد که درصد ناچیزی عوارض برای ورود این محصولات در نظر گرفته شود که به مصرف تحقیقات و فعالیتهای دانش بنیان برای تولید انبوه آن در کشور برسد.
ورود گسترده محصولات تراریخته به ژاپن
در بخش دیگری از این نشست، دکتر کازو واتانابه؛ مذاکره کننده ارشد ایمنی زیستی دولت ژاپن، استاد دانشگاه و برنده جشنواره خوارزمی در سخنانی گفت: کشور ژاپن دارای 120 میلیون نفر جمعیت است که فقط 40 درصد از کالری مورد نیاز این جمعیت در داخل ژاپن تولید و 60 درصد دیگر از خارج وارد میشود.
وی با بیان اینکه سالانه 160 میلیون تن غذا و خوراک دام از خارج وارد میکنیم، خاطرنشان کرد: سویا، کلزا و ذرت بیشترین حجم این محصولات را به خود اختصاص دادهاند.
واتانابه افزود: 80 درصد این 3 محصول در کشور من تراریخته است. ما ژاپنی ها 20 سال است که محصولات تراریخته وارد میکنیم. البته قبل از اینکه این محصولات را در سبد غذایی جامعه قرار دهیم، آنها را از جنبه تاثیرگذاری و ایمنی آزمایش میکنیم و در طول زمان مورد پایش قرار میدهیم.
مذاکره کننده ارشد ایمنی زیستی دولت ژاپن با بیان اینکه در طول 20 سال گذشته، هیچ گزارشی مبنی بر ایجاد مشکل یا حساسیتزایی این محصولات دریافت نکردیم، تصریح کرد: دلیل واردات گسترده محصولات تراریخته به ژاپن، گران بودن نیروی کار در این کشور است که واردات را توجیه پذیر میکند. ولی در مورد استفاده از فناوری، بخش خصوصی ما فعال است و از این فناوری برای تولید محصولاتی چون رز آبی و میخک آبی استفاده میکنیم.
وی به لزوم برچسب گذاری روی محصولات تراریخته برای احترام به حق انتخاب شهروندان ژاپنی اشاره کرد و گفت: صنعت میکروارگانیزمهای تراریخته برای مصارف صنعتی و آنزیمی از دهه 1980 در ژاپن شروع شده است.
واتانابه از استفاده اکثریت قاطع مردم کشورش از محصولات تراریخته خبر داد و اظهار کرد: برزیل، آرژانتین، استرالیا، آمریکا و کانادا از جمله صادرکنندگان عمده محصولات تراریخته به ژاپن هستند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تصور نمیکنم از محصولات تراریخته برای بیوتروریسم استفاده شود، یادآور شد: اگر از هریک از علوم مختلف با خلوص نیت استفاده نشود، شاید بتوان از آن در جهت نادرست بهره برد.
وی، واردات محصولات تراریخته به ژاپن را مختص به مواد غذایی ندانست و گفت: سالانه مقادیر قابل توجهی پنبه تراریخته از کشورهایی چون پاکستان و هندوستان به ژاپن وارد میشود که در صنعت نساجی مورد استفاده قرار می گیرد.
منبع: سینا پرس