آزادی واردات، ممنوعیت تولید، نتیجه مصوبه ضد فناوری تراریخته کمیسیون کشاورزی
دیده بان علم ایران – روسای انجمنهای علمی ژنتیک، بیوتکنولوژی، ایمنی زیستی و علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران در نقدی بر مصوبه عجیب کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی مبنی بر ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در کشور با اجتنابناپذیر خواندن واردات ذرت، کنجاله سویا، روغن نباتی، دانههای روغنی و خوراک دام که در برخی محصولات ۸۰ تا ۱۰۰ درصد آنها تراریخته هستند، تاکید کردهاند که با توجه به عملی نبودن قطع واردات و مصرف محصولات تراریخته در کشور این مصوبه در عمل جز ممنوعیت تولید ملی این محصولات نتیجهای نخواهد داشت. روسای انجمنهای علمی ژنتیک، بیوتکنولوژی، ایمنی زیستی و علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران در یادداشتی مشترک در نقد مصوبه کمیسیون کشاورزی مجلس آوردهاند: «روز چهارشنبه سوم شهریورماه جاری، تعدادی …
![](https://irbic.ir/wp-content/themes/irbic/images/default-thumb/full.png)
آزادی واردات، ممنوعیت تولید، نتیجه مصوبه ضد فناوری تراریخته کمیسیون کشاورزی
روسای انجمنهای علمی ژنتیک، بیوتکنولوژی، ایمنی زیستی و علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران در نقدی بر مصوبه عجیب کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی مبنی بر ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در کشور با اجتنابناپذیر خواندن واردات ذرت، کنجاله سویا، روغن نباتی، دانههای روغنی و خوراک دام که در برخی محصولات ۸۰ تا ۱۰۰ درصد آنها تراریخته هستند، تاکید کردهاند که با توجه به عملی نبودن قطع واردات و مصرف محصولات تراریخته در کشور این مصوبه در عمل جز ممنوعیت تولید ملی این محصولات نتیجهای نخواهد داشت.
روسای انجمنهای علمی ژنتیک، بیوتکنولوژی، ایمنی زیستی و علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران در یادداشتی مشترک در نقد مصوبه کمیسیون کشاورزی مجلس آوردهاند: «روز چهارشنبه سوم شهریورماه جاری، تعدادی از خبرگزاریها، خبری را به نقل از یکی از اعضای محترم کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی مخابره کردند که بر اساس آن کمیسیون مذکور در هنگام بررسی لایحه برنامه ششم، پس از بحثی مفصل به این نتیجه رسیدهاند که فناوری بومی ملی محصولات گیاهی تراریخته را از هر گونه پشتوانهای در برنامه ششم توسعه کشور محروم نمایند و در اقدامی عجیب، مصوبهای را گذراندهاند که در صورت تصویب آن، واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در ایران ممنوع خواهد شد.
پس از مخابره این خبر و در فاصلهای بسیار اندک، خبر دیگری مبنی بر ارسال نامهای با امضای مجهول جمعی از اساتید دانشگاه، پزشکان، فعالان کشاورزی و سازمانهای مردم نهاد به رئیس محترم کمیسیون کشاورزی مجلس مخابره شد که از این تصمیم متهورانه قدردانی میکرد!
اکنون از هلهلههای شادی و هیاهوی رسانهای عدهای به لحاظ پیشنهاد حکم اعدام فناوری مهندسی ژنتیک گیاهی در کشور توسط کمیسیون کشاورزی مجلس که بگذریم و از فهرست منتشر نشده و مقام و منصب علمی آن جماعت استاد دانشگاه و پزشک و نخبه و سازمان مردم نهاد مجهولالهویه که بگذریم و از ماهیت و صداقت مشاورانی که کمیسیون محترم کشاورزی در تنظیم این طرح از مشورت آنها استفاده کرده است که بگذریم و از نامه چندی قبل ۳۰۶ متخصص شناخته شده حوزههای کشاورزی، منابع طبیعی در اعتراض به رویکرد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و تایید و حمایت از این فنآوری که بگذریم، از چند سئوال نمیتوان گذشت:
با نگاهی مختصر به آمار واردات محصولات کشاورزی اساسی در سال ۱۳۹۴ به کشور مشاهده میشود که حداقل بیش از شش میلیون تن ذرت، ۱٫۵ میلیون تن کنجاله سویا، ۷۳۱ هزار تن روغن نباتی و قریب به دو میلیون تن دانههای روغنی به کشور وارد شده است. با توجه به اینکه ۱۰۰ درصد سویا، ۵۰ درصد ذرت و ۳۰ درصد کلزای موجود در بازار جهانی تراریخته است، اگر قرار است که دیگر تراریخته وارد نکنیم، چگونه میخواهیم این کمبود را در حوزه محصولات اساسی جبران کنیم و جوابگوی مردم باشیم؟
با نگاهی مختصر به آمار واردات محصولات کشاورزی خوراک دام در سال ۱۳۹۴ به کشور مشاهده میشود که حداقل ۱٫۷ میلیون تن سویا، بیش از شش میلیون تن ذرت دامی، ۵۹ هزار تن کنجاله پنبه، ۵۱ هزار تن کنجاله کلزا، دو هزار و ۲۲۵ تن نخاله ذرت، پنج هزار و ۹۵۸ تن کلزا و هزار و ۴۲۵ تن دانه پنبه به کشور وارد شده است که بر اساس آمار معتبر بین المللی حداقل ۸۰ درصد آن لاجرم تراریخته بوده است. حال اگر قرار است که دیگر تراریخته وارد نکنیم، چگونه میخواهیم صنعت دامداری و مرغداری مملکت را روی پا نگه داریم و جوابگوی مردم باشیم؟
این همه محصول تراریختهای که طی ۱۵ سال گذشته به کشور وارد شده، طبیعتا به مصرف هم رسیده است! حال اگر قرار است که مردم دیگر محصول تراریخته مصرف نکنند، چه چیزی باید به جای آن مصرف کنند؟ اگر قرار است دامداری ها و مرغداری ها برای خوراک دام و مرغشان محصول تراریخته مصرف نکنند، قرار است به جای آن چه چیزی به خورد مرغ و دامشان بدهند؟
اگر قرار است که دیگر تراریخته را وارد، تولید و مصرف نکنیم، تکلیف زیرساخت های عظیم پژوهشی کشور در پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، پژوهشگاه رویان، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و دانشگاههای سراسر کشور و سرمایهگذاری ۳۵ ساله گذشته کشور در این حوزه چه میشود و پژوهشگران فاخر تربیت شده در این حوزه باید از این پس چه بکنند؟ نظر کارشناسی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور که متولی سلامت مردم است، چه میشود که بر سلامت محصولات ترایخته تاکید دارد؟
اگر قرار است که دیگر تراریخته را وارد، تولید و مصرف نکنیم، تکلیف نظر کارشناسی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد و کشاورزی به عنوان متولی علوم کشاورزی مملکت چه میشود که همچون وزارت بهداشت ضمن تایید بی خطر بودن محصولات تراریخته بر تولید ملی پافشاری میکند؟ تکلیف شرکتهای دانش بنیان و دانشمندان و فارغ التحصیلان جوان و پویایی که با استقراض از منابع بانکی و صندوقهای حمایت از فناوری و نوآوری در تلاش برای تحقق اقتصاد مقاومتی و تولید ملی هستند چه میشود؟
شاید قرار است چون واردات غیر قابل اجتناب است، در انتهای کار هم وارد کننده و هم مصرفکننده باشیم فقط نباید تولید کنیم! پس “اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل” چه میشود؟! پس تکلیف مردم با هزینه کرد میلیاردها تومان بیت المال برای توسعه دانش فنی محصولات گیاهی تراریخته طی سی سال در کشور چه میشود؟ تکلیف دانش آموختگانی که با صرف میلیاردها تومان بیت المال مملکت طی این بیست سال متخصص مهندسی ژنتیک گیاهی شدهاند، چه میشود؟
بدیهی است که این حق نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی است که به عنوان امین مردم، بند بند لایحه برنامه ششم توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور را با نهایت دقت و وسواس بررسی و تنظیم و ترمیم نمایند، اما در اولین روزهای کاری مجلس شورای اسلامی شایسته نیست که در سالی که مزین به عنوان زیبای “اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل” است، نمایندگان محترم کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بدون اخذ کوچکترین مشاورهای از انجمنهای علمی ذیربط کشور و با تعجیل و در یک نشست و برخاست، در غیاب دانشمندان و پژوهشگران پیشکسوت و جامعه علمی کشور کار خود را با “ممنوعیت” یکی از پیشرفتهترین فناوریهای کشور آغاز کنند.
به یقین نمایندگان فرهیخته مجلس شورای اسلامی خود به سرعت این نقیصه را برطرف خواهند کرد.
انجمنهای علمی در این راه نمایندگانشان را تنها نخواهند گذاشت.»
منبع: دیدهبان علم ایران