به نام ارگانیک؛ به کام واردات مواد شیمیایی
کاش با پراکندن کابوس و ترس از سرطان و بیماری هایی که در تخصص ما نیست، بیش ازاین بر رونق و معیشت خود نیفزاییم.
جلسه اخیر شورای ایمنی زیستی در بالاترین سطح به ریاست معاون اول رئیس جمهور و حضور ریاست سازمان حفظ محیط زیست و وزرای جهاد کشاورزی و علوم، تحقیقات و فناوری و معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مرجع ملی ایمنی زیستی و نماینده کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در این شورا تشکیل شد. به نظر می رسد تشکیل چنین جلسه ای در این سطح نشانه اهمیتی است که دولت دوازدهم برای سامان دهی بیشتر مولفه های تاثیرگذار بر سلامت و امنیت زیستی جامعه قائل است.
روزنامه «شرق» (۱۶/۸/۹۶) در پی ارائه مفاد و محورهای این جلسه که به طور عمده برای تبیین استفاده مسئولانه از محصولات تراریخته به دلایل برتری کیفی و سلامت بیشتر این محصولات بوده است، مصاحبه ای نیز با یکی از اعضای انجمن (غیرعلمی) صنفی ارگانیک نیز انجام داده است. وی که خود نمایندگی شرکت تولید و فروش سموم شیمیایی «زدای» فرانسه در خاورمیانه را بر عهده داشته و واردکننده مواد شیمیایی رنگ آوری پرتقال های نارس و فروش آن به عنوان پرتقال رسیده را در سایت رسمی شرکت تجاری خود عنوان کرده است، مدت هاست در طیفی از رسانه ها و خبرگزاری های خاص و از جمله صداوسیما در نقد سیاست های مدیریت کشاورزی کشور و نیز مخالفت با محصولات تراریخته شناخته می شود. شناختی که ایشان را به عنوان واردکننده مواد شیمیایی رنگ آمیزی پرتقال های نارس (به نمایندگی از یک شرکت فرانسوی) و چه بسا افزون کننده سونامی سرطان در تناقضی شگفت انگیز در ذهن مخاطبان قرار می دهد.
لازم می دانم مواردی را درباره گزارش منتشرشده در روزنامه وزین «شرق» و این مصاحبه ارائه کنم.
اساسا شورای ملی ایمنی زیستی برای هدایت و هماهنگ کردن سیاست های راهبردی کشور برای تضمین بهره برداری مسئولانه از فناوری زیستی جدید (مهندسی ژنتیک و فراورده آن تراریخته) تشکیل شده است. آنچه البته این شورا را در گذشته از یک مرجع عالی پاسخ گو کاهش داده بود، نگاه ناهمسوی مدیریت سابق سازمان حفظ محیط زیست در ترکیب اعضای این شورا نسبت به مسائل مختلف و از جمله محصولات تراریخته بوده است. این مواضع پرسش آمیز با محصولات تراریخته تا آنجا پیش رفت که خبرگزاری تسنیم با اطلاق صفت «ابتکار؛ تنها «مرد» کابینه، در برابر تجارت بی ضابطه تراریخته» ایشان را مورد تشویق قرار داد. توصیفی که اتفاقا موجب وهن جایگاه ارزشمند زنان جامعه می تواند تلقی شود. اکنون هم باید پرسید که چطور مسئول ارتقای زنان جامعه ما در برابر چنین تحسین توهین آمیزی واکنشی از خود نشان نداد؟ چنین تاییدی نشانه دیدگاهی هم بود که در دولت یازدهم گویی جز مدیر سازمان حفظ محیط زیستش تماما در جهت گسترش بیماری های صعب العلاج (به زعم آنان) و همکاری با بنیادهای امپریالیستی قدم بر می دارند! نکته دیگری که با عنایت به این گزارش باید مورد تاکید قرار گیرد این است که برداشتن موانع برای توسعه فراورده های ایمن مهندسی ژنتیک قطعا به معنی نفی نظارت وزارتخانه های بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، جهاد کشاورزی و نیز سازمان حفظ محیط زیست و در نهایت مرجع عالی ایمنی زیستی و به صورتی بی قیدوشرط برای هر محصولی به نام تراریخته نخواهد بود. اساسا با وجود اجماع مراجع ذی صلاح یادشده و نیز کنش فعال انجمن های علمی هرگونه ادعای زیان باربودن این فراورده ها که در ۲۰ سال گذشته از طریق واردات در سبد غذایی مردم کشورمان قرار داشته، ادعایی واهی به شمار می آید. حیرت انگیزتر آنکه معترضان امروز، در مقابل واردات میلیاردی این نوع محصولات تاکنون سکوت کرده بودند؛ آنچه یک مرجع ملی هماهنگ به عنوان ضوابط خود در نظر خواهد گرفت چه بسا با نگرانی های دلسوزان واقعی در این سوی جریان نیز تاکنون همسویی داشته است. اما تاکیدات این نماینده کمپانی «زدای» فرانسه در این مصاحبه از جنس آن دغدغه های مشترک به نظر نمی رسد.
اینکه ایشان بر اساس مصاحبه های متعدد مدعی شده اند که در عرصه تولید محصولات ارگانیک یک کارآفرین و عضو هیئت رئیسه انجمن منتسب به آن هستند، بهتر است به ده ها پرسش و حلقه های مفقوده در زمینه چگونگی مبهم تولید و روش محصولات ارگانیک، اعطای بدون مجوز نشان ارگانیک، فقدان نهادهای نظارتی دقیق برای درستی و رعایت استانداردها پاسخ دهند. آنها باید برای توجیه پسوند بی کنترل «ارگانیک» که برای فراورده های خود زده و سودهای سرشار می برند نیز به مردم و دستگاه های اجرائی پاسخ گو باشند. تا کی باید در فضای ایجاد ترس از فناوری های نو و بیماری های خطرناک تجارت و معیشت کرد؟ اما با نگاهی به مواضع و مصاحبه های در طیف گوناگون (به ویژه تعارض ادعاها با تجارت سموم) نوعی سردرگمی نسبت به مهارت نام برده و همراهان ایجاد می شود. ایشان از نقد راهبرد خودکفایی گندم گرفته تا مخالفت بی قیدوشرط با محصولات تراریخته و گسترش بیماری های سرطان سینه و… اظهارنظر کرده اند تا در نهایت تجارت خود را رونق بخشند. از شگفتی های این مصاحبه اصرار بر وجود فضای اختناق و به عبارتی سرکوب مخالفان تولید تجاری محصولات تراریخته در دستگاه های اجرائی است! در این خصوص اظهار می کنند: «دانشمندان و مدیرانی که از آنها به عنوان مدافعان واردات و تولید تراریخته یاد می شود، در کل تعدادشان به ۴۰۰ نفر هم نمی رسد، ما فقط در وزارت کشاورزی هفت هزار محقق و عضو هیئت علمی داریم و به تعداد بیشتر دانشگاهیان دانشکده های پزشکی، زیست شناسی، کشاورزی و…! در صورتی که در وزارتخانه جهاد کشاورزی شاید تعداد کل مدافعان تولید انبوه و واردات محصولات تراریخته به ۲۰۰ نفر هم نرسد. نمی توان این گونه نتیجه گیری کرد آن افرادی که اعلام موضع نمی کنند، یقینا مدافع محصولات کشاورزی تراریخته هستند، منتها چون فضا به گونه ای نیست که بتوانند به راحتی اظهارنظر کنند، ترجیحشان این است که سکوت اختیار کنند یا در ظاهر موضع ممتنع می گیرند…».
وی این ادعاها را بدون اشاره به اینکه بالعکس، پیش کسوت ترین دانشمندان سرشناس جهانی تولید برنج تراریخته در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ را بیش از ۱۰ بار به دادگاه کشانده و پنج مرتبه به دلیل فعالیت های پژوهشی او را اخراج کردند، مطرح کرد. او به حمایت محققان که با وجود تهدید برخی و صهیونیست نامیدن موافقان تولید ملی مبتنی بر فناوری و امنیتی کردن موضوع شجاعت ابراز عقیده داشته و همچنان بر کاهش واردات و ضرورت تولید ملی محصولات تراریخته پافشاری می کنند، نیز اشاره ای نکرد. معلوم نیست این عضو انجمن ارگانیک واقعا چرا امثال ایشان تصور می کند که دفاع یا مخالفت با محصول تراریخته باید با کمیت و تعداد طرفداران مورد ارزیابی قرار گیرد؟ اینکه هواداران تنها در حد ۲۰۰ یا ۴۰۰ نفرند و ایشان ناگزیر می شود که برای تقلیل موافقان و افزودن به لشکر مخالفان از سکوت کننده ها کمک بگیرد، بسیار جای تعجب است.
برای تنویر افکار مردم شریف به استحضار می رساند که تنها در یکی از مکاتباتی که به تازگی در حمایت از تولید ملی محصولات تراریخته انجام شده است، امضای بیش از ۵۴۵ نفر استادتمام دانشگاه ها و روسای مراکز پژوهشی، پژوهشگاه ها، انجمن های علمی و پژوهشگران و افراد حقوقی دیده می شود. برخی از این انجمن ها صدها نفر عضو متخصص دارند. در قطع نامه های کنگره های علمی کشور که با حضور هزاران نفر در مدت ۲۰ سال گذشته برگزار شده است، حمایت از تولید ملی محصولات تراریخته یک بند دائمی است که موید برداشت غلط یا خدای نکرده مغرضانه مدعی است. شاید مدعی محترم، به سیاق اظهارنظر خود در موضوعات متنوع در حوزه های مختلف انتظار دارند که دیگران هم در هر موضوع متفاوت با مهارت خود ورود پیدا کنند. معلوم نیست او اساسا با چه مستنداتی این مجموعه بزرگ را که به خود اجازه ابراز نظر غیرتخصصی رسانه ای و ژورنالیستی نمی دهند، از مخالفان محصولات تراریخته تلقی می کنند که مثلا از ترس سکوت کرده اند؟ اگر کسی بنا باشد از ترس سکوت کند، کسانی هستند که با نیم نگاهی به سرنوشت استاد خود که از قضای حادثه شرف مجاهدت در جبهه های نبرد حق علیه باطل را داشته و ولایت مداری از خانواده معظم شهداست، تقیه کنند. مگر مدعی محترم تاکنون در محدوده نقد برنامه های این دولت چه خط قرمزی را دیده اند که انبوه این دانشمندان به نظر خود ساکت را از ابراز نظر درباره تراریخته ترسیده نشان می دهند؟ مگر نه اینکه ایشان تاکنون از طیف زیادی از خبرگزار ی های متعدد، روزنامه و سخاوت های رسانه ملی برای این مخالفت ها بهره مند بوده و هنوز هستند؟ آیا روی گشاده روزنامه «شرق» در همین مصاحبه نشان از تداوم این برخورداری ها نیست؟ مگر تا دیروز از حمایت های بی دریغ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست سابق بهره مند نبوده و نمایشگاه و همایش های انجمن خود را با کمک های مالی آن سازمان و در سایه طعن و لعن محصولات تراریخته تدارک ندیده اند؟ اساسا با چه مستنداتی فضای این اختناق را به خاک آمریکا تسری داده اند؟ خود ایشان که سابقه ممتد در مخالفت با محصولات تراریخته را دارند، تاکنون به کدام دادسرا احضار شده اند؟
بالعکس، آیا خود ایشان نبودند که اظهارنظر مرجع ملی ایمنی زیستی درباره «غیر علمی بودن انجمن ارگانیک که کارش خرید و فروش محصولات ارگانیک است و گاهی محصولات غیرارگانیک را به نام محصولات ارگانیک می فروشند» را برنتابیده و علیه او در دادسرای رسانه شکایت کرد؟ عجیب است که ایشان دیگران را به ایجاد جو خفقان و ارعاب متهم کنند. آیا این شیوه استدلال و نوعی مظلوم نمایی را می توانیم بحث علمی تلقی کنیم؟ اگر واقعا انبوه مخالفان و تنها از روی ترس در برابر توسعه مثلا بیماری سرطان (به نظر ایشان) هم وطنان خود سکوت کرده اند نباید سکوت آنان را به عنوان مشارکت در جرم محسوب کرد؟ نام برده اما در یک چرخش سریع بلافاصله با دفاع از توسعه علم و فناوری بیوتکنولوژی اعلام می دارد به شرط تایید سلامت و بی خطربودن این محصولات مخالفتی نخواهد داشت. از ایشان باید پرسید واقعا چه کسی با نظارت قانون مند و سیستمیک در مصرف غذای جامعه مخالف است که او آن را تنها به مواضع خود الصاق کرده است؟ نه تنها محصولات تراریخته بلکه همه فراورده های غذایی و ازجمله محصولات ارگانیک باید تحت نظارت وزارت بهداشت و هدایت شورای عالی ایمنی زیستی قرار گرفته و به وسیله دستگاه های متولی تایید شوند.
البته پرسش ها و حیرت های زیادی از نوسانات این مواضع چه در دفعات متعدد و چه حتی در یک مصاحبه وجود دارد. اینکه این دوستان چطور دولتی را که با حمایت اکثریت مردم برگزیده شده است؛ اما درصدد گسترش سرطان برای آنان است و چرا در برابر چنین نسل کشی (به نظر ایشان) تنها معدودی شجاع مانند ایشان با گفتار و نوشتار و جمعی نیز با سکوت به اعتراض نشسته اند؟ یا اینکه چگونه و با چه سازوکاری و بدون کلی گویی مدیریت بخش کشاورزی را که با وجود منابع محدود در تلاش تامین غذا برای ۸۰ میلیون نفر است، به تولیدهای لوکس ارگانیک (محصول پرسود برای تجارت او و شرکایش) ارشاد می فرمایند؟ اگر این مدیریت تنها بخواهد با سن گندم درحال حاضر مبارزه نداشته باشند، آیا برای پیامدهای کوتاه مدت آن راه حلی ارائه می دهید؟ پرسش هایی که البته هرکدام مجال و امکان بیشتری برای توضیح و بحث می طلبد. تنها توصیه ام به دوستان منتقد که بسیاری از آنها قطعا دغدغه های ملی نیز دارند، این است که ای کاش با پراکندن کابوس و ترس از سرطان و بیماری هایی که در تخصص ما نیست، بیش ازاین بر رونق و معیشت خود نیفزاییم؛ چراکه ما تنها دلسوزان این سرزمین نیستیم. به خاطر داشته باشیم این شیوه دلواپسی به بهانه سلامت جسم مردم با تازیانه ترس و وحشت بر روحشان می کوبد.
سمیرا کهک – عضو هیئت مدیره انجمن علمی ایمنی زیستی کشور
منبع: روزنامه شرق