دانشمندان با تولید گیاهان تراریخته به جنگ تغییرات آب و هوا می روند

دانشمندان با استفاده از مهندسی ژنتیک گیاهان تراریخته ای تولید کردند که تغییرات آب و هوایی را کند می‌کنند

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از زومیت، محققان دریافته‌اند چگونه می‌توان با افزایش رشد ریشه به کمک مهندسی ژنتیک و تولید گیاهان تراریخته، توانایی ذخیره کربن، مقاومت به کم‌آبی و همچنین محافظت در برابر سیل را در گیاهان بهبود بخشید.

به تازگی یک  پژوهش توسط مؤسسه سالک (The Salk Institute’s Harnessing Plants Initiative) انجام‌ گرفته است. در این موسسه محققان در جستجوی راه‌هایی برای خارج کردن کربن از جو و ذخیره آن در زمین با استفاده از گیاهان هستند. 

وقتی یک گیاه سیستم ریشه‌ی عمیق‌تری داشته باشد، باعث می‌شود ذخیره‌ی کربن در عمق بیشتری صورت گیرد. کنترل رشد ریشه‌ی گیاه کار آسانی نیست. مدت زیادی است که دانشمندان می‌دانند، هورمون گیاهی اکسین مسئول رشد ریشه است؛ اما نمی‌دانند این هورمون دقیقاً چگونه روی رشد سیستم ریشه اثر می‌گذارد.

 در این پژوهش که  نتایج آن در تاریخ ۱۲ ژوئیه امسال در  نشریه Cell منتشر شد، از یک نمونه‌ی مخصوص رازیانه آبی (Arabidopsis) برای تشخیص یک ژن خاص (EXOCYST۷۰A۳) که مسئول کنترل رشد ریشه با تغییر میزان اکسین دریافتی توسط نوک آن‌ها است، استفاده شده است. این ژن یا ژن‌های مشابهش در تمام گیاهان موجود است و این امکان را به پژوهشگران می‌دهد که تقریباً همه‌ی گیاهان را به‌منظور رشد عمیق‌تر ریشه مهندسی کنند.

چگونگی عملکرد ژن‌ها با غیرفعال کردن آن‌ها مورد آزمایش قرار می‌گیرد. به‌طور طبیعی، ریشه‌ها در بسیاری جهات رشد می‌کنند اما جهت رشد اکثر آن‌ها رو به پایین است. پژوهشگران ژن EXOCYST۷۰A۳ را به‌عنوان عامل هدایتگر رشد ریشه‌ها شناسایی و اتفاقی که در غیاب عملکرد آن می‌افتد را بررسی کردند. وقتی آن‌ها عملکرد این ژن را ابتدا غیرفعال کرده و سپس افزایش دادند، باعث رشد عمیق‌تر آن دسته از ریشه‌هایی شدند که معمولا کم‌عمق و سطحی رشد می‌کردند.

محققان پیش‌بینی کرده‌اند که این فرایند مخصوصا برای محصولات زراعی مفید است. بسیاری از محصولات مثل ذرت بسیار بزرگ‌تر از تیره‌ی رازیانه آبی هستند و می‌توانند سیستم ریشه‌ی عمیقی داشته باشند؛ زیرا آن‌ها به‌طور گسترده در هر اندازه‌ای کاشته می‌شوند. آن‌ها یک نمونه ایده‌آل برای این اصلاح ژنتیکی هستند.

سیستم ریشه‌ی عمیق‌تر مزایای دیگری نیز دارد. چون تیره‌ی رازیانه آبی بسیار کوچک است و سیستم ریشه‌ی گسترده‌ای هم ندارد، ریشه‌های کم‌عمق آن مقاومت بهتری در مقابل خشکی نشان داده‌اند. اگرچه در بیشتر گیاهان ریشه‌های عمیق‌تر به زنده ماندن آن‌ها در زمان خشک‌سالی کمک می‌کند؛ زیرا هنگامی‌که خورشید آب موجود در خاک‌های سطحی را خشک کرده است، ریشه‌های بلندتر می‌توانند از آب ته‌نشین شده در لایه‌های زیرین خاک استفاده کنند. کربن بیشتر موجود در خاک که از همین سیستم ریشه عمیق‌تر حاصل‌شده است، باعث افزایش ظرفیت آب درون خاک می‌شود؛ همچنین موجب افزایش پایداری خاک و درنتیجه مقاومت بیشتر در برابر فرسایش حاصل از سیل می‌گردد.

در نتیجه‌ با استفاده از مهندسی ژنتیک گیاهان تراریخته ای تولید می شود که نه‌تنها  تغییرات آب و هوایی را کند می‌کنند، بلکه برای محافظت از خودشان در برابر بعضی حوادث شدید آب و هوایی ناشی از آن نیز آماده می‌شوند. پژوهشگران تصمیم دارند این اصلاح ژنتیکی جدید را روی سایر گیاهان نیز انجام دهند تا به آن‌ها در گرفتن و ذخیره کربن بیشتر کمک کنند.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.