استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی:
انتقال ژن سابقه هزاران ساله و ایمن دارد
استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره بر اینکه مهندسی ژنتیک مدرن شیوهای است که در طبیعت هم از طریق برخی عوامل رخ میدهد گفت: انتقال ژن از این طریق سابقه هزاران ساله و ایمن دارد و آثار احتمالی عجیبی نخواهد داشت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از ایسنا، دکتر پژمان آزادی، استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در “اولین نشست علمی فقه مهندسی ژنتیک” به بیان روشهای سنتی و جدید اصلاح نباتات پرداخت.
وی از انتخاب محصولات برتر به عنوان ابتداییترین روش اصلاح نباتات یاد کرد و افزود: در این روش در هر بار کشت آن مواردی را که در بین محصولات کشت شده دارای صفات مطلوبتری هستند، انتخاب شده و برای کشتهای بعدی مورد استفاده قرار میگیرند که از همین روش بشر در طول چند هزار سال توانست به اصلاح و تغییر گیاهان زراعی بر اساس نیاز خود بپردازد.
دکتر آزادی روش بعدی اصلاح را تلاقی و دو رگ گیری میان گیاهان مختلف دانست که این روش موجب تغییرات اساسی در بسیاری محصولات زراعی و باغی مانند موز، هندوانه، بادمجان، هویج و… شد. این اصلاحات به قدری بوده است که نمونه اولیه این محصولات قابل استفاده نیستند.
وی روش مهندسی ژنتیک مدرن یا انتقال ژن را شیوهای دانست که در طبیعت هم از طریق برخی عوامل مانند یک نوع باکتری رخ میدهد و افزود: این روش جزئی از فرایند تکامل میان موجودات زنده است و پیش از این در طبیعت در مورد سیبزمینی شیرین و برخی محصولات دیگر رخ داده است. —
دکتر آزادی ادامه داد: بنابراین این تصور درست نیست که انتقال ژن اخیرا انجام شده است. بلکه این فرایند به صورت طبیعی در طبیعت دائما در حال رخ دادن است. مثل گلهایی که در برخی گیاهان مشاهده میشود که از طریق یک نوع باکتری ژنهایی را که هورمونهای اکسین و سایتوکنین دارد، به گیاه هدف منتقل میکند و محصولات زیادی در طبیعت به این روش ژنهایی را دریافت کردهاند.
این روند به صورت طبیعی دهها هزار سال است که اتفاق میافتد و بشر تنها با الهام از این کارکرد طبیعی تنها تلاش کرد ژنهای مطلوب خود را به گیاه منتقل کند. بنابراین بر خلاف تصوراتی که در برخی رسانهها دنبال میشود، انتقال ژن از این طریق سابقه هزاران ساله و ایمن دارد و آثار احتمالی عجیبی نخواهد داشت.