یونجه تراریخته مقاوم در برابر مهمترین آفت این محصول تولید شد.
دستاورد یکی از اعضای انجمن ایمنی زیستی ایران
مسعود توحید فر روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: سرخرطومی یونجه یکی از مهمترین آفات یونجه در ایران محسوب میشود که هر سال برای مبارزه با آن حدود 700 تا 900 هزار لیتر سم مصرف می شود.
وی اظهارداشت: کاهش عملکرد ناشی از این آفت در چین اول 180 کیلو برای هر هکتار به ازای هر لارو است، اگر سالانه این آفت باعث کاهش دستکم یک تن عملکرد علوفه خشک (درچین اول ) در سطحی معادل 500 هزار هکتار شود، حدود 500 هزار تن علوفه از بین می رود.
وی ادامه داد: اگرهزینه هرکیلو علوفه خشک را حداقل 80 تومان درنظر بگیریم سالانه حدود 40 میلیارد تومان به واسطه آفت سرخرطومی به کشور خسارت وارد می شود.
توحید فر افزود: از آنجا که منبع مقاومتی برای این آفت در ژرم پلاسم های گیاهی وجود ندارد، مهندسی ژنتیک راه حلی است برای کاهش مصرف سموم و مبارزه با آفت سرخرطومی یونجه و با بهرهگیری از این فناوری میتوان امکان انتقال ژن از گیاهان مختلف به یکدیگر از حیوانات به گیاهان از باکتری به گیاهان و بالعکس را فراهم کرد.
وی گفت: با استفاده از این فناوری ژن ضد آفت سرخرطومی 3 cry از باکتری باسیلوس تورنجینسیس جدا شده و به یونجه که سطح زیر کشت معادل 592 هزار و 285هکتار را به خود اختصاص داده منتقل شد.
توحید فر ادامه داد: پروتئین حاصل از این ژن با اتصال به سیستم های روده ای آفت باعث ایجاد سوراخ ودر نهایت مرگ آفت می شود؛ گیاهان تولید شده همگی بارور بودند و هیچ نوع مشکلی در رشد و نمو و سایر صفات آنها مشاهده نشد.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: آزمایش زیست سنجی که توسط لارو سرخرطومی روی یونجه تراریخته صورت گرفت نشان داد که این یونجه تراریخته دارای مقاومت بالایی در مقابل این آفت بوده و تمام لاروهای سرخرطومی قبل از هرگونه خسارتی از بین می رود و اختلاف آماری معنی داری بین یونجه های تراریخته و غیر تراریخته از نظر میزان خسارت به بافت گیاه، میزان رشد و اندازه لارو و میزان مرگ و میر لارو ها مشاهده شد.
وی افزود: ویژگی خاص یونجه تراریخته این است که علاوه بر داشتن تمام صفات مطلوب یونجه غیر تراریخته پروتئینی در برگها دارد که قادر است مشخصا آفت سرخرطومی را از بین ببرد؛ اما این پروتئین بر سایر موجودات اعم از حشرات، قورباغهها، ماهیان، عنکبوتها و دیگر موجودات مفید مزرعه کاملا بیاثر است.
توحید فر ادامه داد: در نتیجه، با تولید یونجه های تراریخته مقاوم به سرخوطومی نیازی به واردات سم ، سم پاشی و هزینه سمپاشی نخواهد بود و سلامت انسان، دام و محیط زیست نیز تامین می شود.
وی افزود: کاهش واردات علوفه، افزایش تولید و عملکرد، کاهش واردات سموم، کاهش هزینه های تولید، کاهش خسارت های زیست محیطی و کاهش هزینه های درمان مسمومین از نتایج اقتصادی این پروژه است.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان اینکه تمام هزینه های این طرح را پژوهشکده بیوتکنولوژی تامین کرده است، گفت: یونجه تراریخته طی مراحل ایمنی زیستی آماده رها سازی خواهد بود.
منبع: http://www.irna.ir/NewsShow.aspx?NID=264637
گفتنی است یکی از ملاحضات انجمن ایمنی زیستی ایران استفاده از سموم شیمیایی خطرناک دفع آفات نباتی است و مهندسی ژنتیک و استفاده از محصولات تراریخته مقاوم به آفات را به عنوان یکی از روشهای کاهش مصرف این قبیل سموم پیشنهاد مینماید. در حال حاضر یونجه تراریخته مقاوم به آفت منحصرا در کشور آمریکا به صورت تجاری کشت میشود. امید آنکه مسئولین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت از محیط زیست بیش از این فرصتدوزی نکرده و مانع توسعه کشت محصولات تراریخته نشوند.