سم باقیمانده در خیارهای استان 3.5 برابر متوسط جهانی
عصر دنا- به اعتقاد نگارنده، استمرار مقابله فراقانونی با تولید محصولات تراریخته که بینیاز از مصرف سموم شیمیایی هستند موجب تزریق سموم آندوسولفان و دیازینون در سبد غذایی مصرف کنندگان ایرانی شده است. بر اساس پژوهش منتشر شده در شماره دوم مجله مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی که مورد تایید وزارت علوم است، میزان باقیمانده سم در خیارهای تولید شده در مزارع …
به گزارش "عصردنا" ، این پژوهش که به کوشش عباس صلاحی اردکانی منتشر شده است، برای نخستین بار در استان انجام شده و تا پیش از این مطالعه مشابهی در زمینه تعیین سموم اندوسولفان و دیازینون صورت نگرفته بود. نگارنده استفاده از محصولات دست ورزی شده ژنتیکی (تراریخته) و تولید گیاهان مقاوم به آفات و بیماریها را مهمترین راهکار برای مقابله با مصرف بیش از حد سموم شیمیایی میداند.
در این پژوهش با تاکید بر اینکه تا کنون هیچ مدرکی مبنی بر اثرات منفی گیاهان تراریخته بر سلامت انسان ارایه نشده، بر این باور است که با عدم استفاده از این گیاهان، مصرف ترکیبات شیمیایی برای دفع آفات، روند فزایندهای به خود خواهد گرفت.
در این نوشتار آمده است: حدود 1000 هکتار از اراضی کهگیلویه و بویراحمد به کشت خیار و گوجه فرنگی اختصاص دارد. در این مزارع به طور گستردهای از دو سم دیازنون و اندوسولفان برای کنترل آفات استفاده میشود. چنانچه این سموم بیش از حد مجاز در بدن انسان تجمع یابند، ضمن ناهماهنگ کردن حرکات بدن، موجب تحریکات ماهیچهای، تخریب کبد و غدد درونریز، رعشه، تشنج و بالاخره مرگ سریع انسان میشوند.
تاکنون حدود 10 میلیون نوع ترکیبات شیمیایی به صورت مصنوعی ساخته شده است. دفتر اروپایی ثبت مواد شیمیایی، لیستی از 110 هزار ترکیب شیمیایی را که به طور تجاری تولید میشوند، تهیه کرده و سالانه بین هزار تا دو هزار ماده جدید به این لیست اضافه میشود.
در سال 1984 شورای تحقیقات ملی آمریکا گزارش داده که فقط برای دو درصد از فرآوردههای تجاری شیمیایی اطلاعات کافی به منظور ارزیابی کامل مضرات آنها در دسترس است. ترکیبات آلی فسفره که بخش اعظمی از سموم حشرهکش را شامل میشوند، در ردیف دوم فهرست سیاه قرار گرفته است.
سموم آلی فسفره بر روی سیستم عصبی اثر گذاشته و فعالیت آنزیم استیل کولین را از بین میبرند. این آنزیم تحریکات عصبی را از یک سلول عصبی به سلول دیگر منتقل کرده و سپس اثر آن توسط آنزیم استیل کولین استراز از بین میرود. سموم فسفره آلی با مختل کردن کار استیل کولین استراز، سبب میشوند که استیل کولین از بین نرفته و به صورت مداوم باعث تحریک عصبی شود. این تحریکات پی در پی، تشنج و مرگ افراد را به همراه دارد.
نتایج این پژوهش نشان میدهد: بیشترین مقدار باقیمانده، مربوط به سم دیازینون در خیار سبز بود. در حالی که میزان باقیمانده مجاز این سم بر اساس استانداردهای جهانی حدود یک دهم میلی گرم بر کیلوگرم است، متوسط باقیمانده سم دیازنون در شهرستانهای گچساران 462 هزارم، بویراحمد 669 هزارم و کهگیلویه 205 هزارم میلی گرم بر کیلوگرم تشخیص داده شده است.
متوسط مقدار باقیمانده سم دیازینون بر اساس استانداردهای جهانی باید نیم میکروگرم بر کیلوگرم در گوجه فرنگی باشد. حال آنکه در محصول شهرستانهای گچساران و دنا، میزان باقیمانده بیشتر از حد مجاز جهانی و به ترتیب 504 هزارم و 534 هزارم میکروگرم بر کیلوگرم تشخیص داده شده است.
میزان باقیمانده سم اندوسولفان در گوجهفرنگی، در مناطق تنگاری، کوشک، تنگ تامرادی و سپیدار از توابع شهرستان بویراحمد و خیرآباد از توابع شهرستان گچساران به ترتیب 575 هزارم، 507 هزارم، 515 هزارم، 598 هزارم و 545 هزارم میکروگرم بر کیلوگرم بود که عموما بیش از استاندارد جهانی است. همچنین مقدار باقیمانده این سم در محصول خیارسبز در مناطق تنگاری و دمکره از توابع شهرستان بویراحمد، دهوه، ده خلیفه و شامبراکان از توابع شهرستان گچساران، دلیرچ از توابع شهرستان دنا و ضرغامآباد از توابع شهرستان کهگیلویه، بیشتر از حد مجاز جهانی بود.
نتایج این پژوهش نشان داد که علاوه بر بالا بودن میزان باقیمانده سموم اندوسولفان و دیازینون در محصولات خیارسبز و گوجهفرنگی استان کهگیلویه و بویراحمد، فاصله مجاز بین آخرین سمپاشی تا برداشت محصولات (دوره کارنس)، تعداد مجاز دفعات سمپاشی، مصرف میزان مجاز سم و همچنین فاصله زمانی بین دو سمپاشی توسط اکثر کشاورزان رعایت نشده است.
به اعتقاد نگارنده، استمرار مقابله فراقانونی با تولید محصولات تراریخته که بی نیاز از مصرف سموم شیمیایی هستند موجب تزریق سموم آندوسولفان و دیازینون در سبد غذایی مصرف کنندگان ایرانی شده است.
منبع: http://www.asredena.com/newsF-6168.html
مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران به دلیل اینکه تعدادی از کاربران به ما گزارش دادهاند که کامنتهای آنها ذیل این خبر در سایت عصر دنا (که خبر اصلی را منتشر کرده) سانسور شده است، اعلام میکند که علاقمندان میتوانند ادامه بحث را در این صفحه پیگیری کنند و کامنتهای خود را که مستلزم توهین نباشد برای مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران بفرستند تا منتشر شود.
کامنتهای منتشر شده در سایت عصر دنا
کارشناس
سوال؟آیا نتایج یک پژوهش که ده سال پیش انجام شده است در حال حاضر قابل تعمیم می باشد؟ آیا می دانید در حال حاضر سموم دیگر جایگزین اینها شده است؟ آیا می دانید استفاده از گیاهان تراریخته هم خطرات زیاد دارد؟ اگر نداشت، مجلس محترم و وزارت جهاد کشاورزی اینقدر بی مسئولیت نبودند. و این نتایج برای اولین بار در کشور انجام نشده است و در اکثر استان ها بر محصولات مختلف انجام شده است و نتایج آن نیز قابل تعمیم به سال های بعد نخواهد بود. |
مهمان
با سلام لطف کنید به نویسنده محترم این مطلب اعلام فرمایید که در حال حاضر یکی از مهمترین روشهای کنترل آفات استفاده از سموم شیمیایی است منتها به میزان توصیه شده و در زمان مناسب ای کاش نویسنده محترم برا ی مردم اعلام میکردند که این کار در سال 1377 تا 1378 انجام شده و نبایستی نتایج آن را به امسال (1392) تعمیم داد که در واقع نویسنده با این کار نشان دادند که هیچ صداقتی ندارند و هدفشان فقط مطرح کردن خودشان میباشد. |
محقق
سازمان جهاد کشاورزی و حفظ نباتات استان پاسخ دهد چرا این خطر زیست محیطی و انسانی در استان وجود دارد؟؟؟؟؟؟؟ |
جانباز بسیجی
تحقیقی که مربوط به بیست سال پیش می باشد چرا هم اکنون مطرح می شود |
مهمان
درباره بررسی اثرات مصرف میوه و سبزی های تولیدی آلوده برای سلامت انسان با دکتر موسی صالحی، عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه شیراز گفت وگو کردیم. وی در این باره به خراسان می گوید:در مواقع بسیاری میوه ها را قبل از پایان دوره کارنس (زمانی که پس از سمپاشی باید سپری شود تا باقیمانده سم در محصول به حداقل برسد) به بازار می آورند در نتیجه سم باقی مانده بر روی بافت میوه ها به تدریج در معده و کبد که وظیفه دفع سموم را برعهده دارد جمع و موجب بیماری های مختلف می شود مواد موجود در کودها که به محصول کشاورزی منتقل می شود در برخی موارد می تواند باعث برهم خوردن تعادل بعضی عناصر مورد نیاز برای سوخت و ساز طبیعی بدن شود. سمومی که برای دفع آفات گیاهی مصرف می شود باید مدت معینی روی میوه و محصولات کشاورزی باقی بماند تا تجزیه شود. اما چون در بسیاری از موارد میوه و محصولات کشاورزی زودتر از وقت معین شده برای عرضه به بازار مصرف، برداشت می شود مقادیری از سموم در بافت میوه به صورت تجزیه نشده باقی می ماند. کارشناسان توصیه می کنند که میوه ها را تا حد ممکن با پوست استفاده کنید چون مواد مغذی قابل توجهی که برای سلامت انسان و جلوگیری از ابتلای افراد به سرطان روده لازم است در پوست میوه ها ذخیره می باشد، اما در حال حاضر به علت وجود سموم مختلف بر روی پوست میوه ها چنین توصیه ای ممکن است سلامت بدن را به خطر بیندازد و اثرات آن در درازمدت عوارضی را در معده به خصوص کبد ایجاد می کند. وی ادامه می دهد: اما آن چه از ظاهر قضیه برمی آید هنوز تحقیقات جامعی در زمینه تاثیر سموم کشاورزی بر بدن مصرف کنندگان صورت نگرفته است و حتی اظهارنظری در مورد این که آیا در درازمدت امکان ابتلا به سرطان هایی نظیر کبد و معده بر اثر مصرف میوه هایی که دوره کارنس آن ها طی نشده است وجود ندارد.دکتر صالحی می افزاید: کبد کار تجزیه و دفع سموم وارد شده به بدن را برعهده دارد در صورت وجود سم های تجزیه نشده بر روی میوه ها می توان یکی از عوامل سرطان کبد را این قضیه ذکر کرد و لازم است که نظارت لازم برای طی شدن دوره کارنس پس از سمپاشی از سوی نهادهای ذیربط انجام شود. براساس گزارش های داخلی شیوع بیش از اندازه بیماری هایی هم چون سرطان دستگاه گوارش، در برخی استان های کشور به مصرف بی رویه سموم کشاورزی نسبت داده شده است. دکتر صالحی، درباره سایر محصولات غذایی و امکان آلودگی آن ها می گوید: براساس گفته مسئولان وجود ترکیبات زیان بار در گوشت، لبنیات و تخم مرغ مصرفی شهروندان نیز امکان پذیر است و برخی مواقع متاسفانه میزان آنتی بیوتیک هایی که به گوشت و فرآورده های آن افزوده می شود، بیش از حد مجاز است و مصرف مداوم آن می تواند بدن را در برابر آنتی بیوتیک هایی که فرد هنگام بیماری مصرف می کند، مقاوم کند و مانع بهبود فرد به هنگام بیماری شود. همین طور در دامداری صنعتی به منظور جلوگیری از بروز مشکلات دام ها در برابر عفونت و انگل باید به آن ها آنتی بیوتیک بدهند ولی این مقدار بیش از حد مجاز است و گاهی به دو برابر حد استاندارد می رسد و مصرف تدریجی این ترکیبات، سلول های بدن را در برابر آنتی بیوتیک های دارویی مقاوم می کند و هنگام بیماری با مصرف آنتی بیوتیک های تجویز شده، نتیجه مطلوب حاصل نمی شود که متاسفانه این مشکل در لبنیات و تخم مرغ نیز وجود دارد. آلودگی ها در یک زنجیره پیوسته در حرکت است و از طریق آب آلوده و خاک نامناسب، کودها، سموم، آفت کش ها، به زنجیره غذایی انسان و حیوان وارد می شود و اگر از حد معینی که استانداردهای جهانی و ملی تعیین کرده، بیشتر شوند، سلامت را تهدید خواهد کرد.برای مثال، تغذیه مرغ با روغن جامد برای سرعت بخشیدن به وزن گیری و تغذیه دام با نان کپک زده هر کدام به نحوی سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد. |
دوست
سلام علیکم هیچ شکی در اثر منفی کاربرد سموم بر میوه و سبزیجات نیست و نخواهد بود و اثرات منفی در بدن دارد و نیاز به پاسخ ندارد سوالات دیگری را پاسخ دهید که : |
عبدالله
نویسنده عزیز 1- سم دیازینون منسوخ شده و در حال حاضر لااقل بر روی محصولات سبزی و صیفی استفاده نمی شود. 2- محصولات تراریخته هنوز در هیج کجای ایران استفاده نشده و به نظر هم نمی آید که به این زودی استفاده شود. |
مصرف کننده
آیا خیارهای منطقه چشمه نباتی هم آلوده به سموم بوده و خطرناک هستند؟ |
گیاه پزشک
با توجه به این که نویسنده این مطلب ادعا کرده اند که این تحقیق برای اولین بار در کشور انجام شده میخواستم نظر خوانندگان محترم را به منابع ذیل جلب نمایم 8- اندازه گیری باقیمانده حشره کش آندوسولفان در محصول خیار |
بهزاد
دوست عزیز این نویسنده مقاله نبوده که ادعا کرده باشد برای اولین بار این تحقیق انجام شده بلکه خبرنگار محترم چنین برداشتی را داشته اند. لطفا اصل بحث را که در سایه فناوری هراسی و دانایی ستیزی و مخالفت با کشت گیاهان تراریخته از سوی مدیران میانی مملکت مجبور است تن به استفاده از سموم خطرناک شیمیایی بدهد. |
عبدالله
سلام. مدیر محترم صفحه اینجانب دو نظر داده ام که قبول دارم انتقادی است ولی خیرخواهانه است چرا آنها را منتشر نمی کنید؟ آیا من باید در جای دیگری بنویسم که شما نظر کارشناسی را سانسور می کنید؟ من دوباره نظراتم را مرور کردم. تند هستند ولی هیچ توهینی در آنها وجود ندارد. اگر فکر می کنید جایی تند یا توهین آمیز است آنجا را حذف کرده و اصل نظر را منتشر بفرمایید. با تشکر فراوان و احترام. |
بهزاد
عزیزانی که کامنت می دهند لطفا دقت کنند. در خبر آمده است که این تحقق روی سم دیازینون و آندوسولفان برای اولین بار در "استان" اجرا شده است. همه اعتراض کرده اند که در "کشور" اولین بار نیست. !!! دیگر مدعی شده سم دیازینون منسوخ شده در حالی که بیشتری از 70 درصد سم "حشره کش" مورد استفاده در ایران دیازینون است!!!!مدیر محترم عصر دنا لطفا کامنت های ما را هم درج کنند. این کامنت دوم اینجانب است. |
مهمان
نویسنده محترم ادعا کردند که خبرنگار عصر دنا چنین برداشت کرده اند که این کار برای اولین بار انجام شده نه این که ایشان چنین ادعایی دارند ؟ نخیر برادر عزیز شما نویسنده محترم خودتان این مطالب را گفته اید و آن خبرنگار هم مطالب شما را نگارش کرده اند حال بهتر است به جای این که گناه خود را گردن این و ان بیندازید با کمال شجاعت اعلام فرمایید : 1- این کار برای اولین بار در استان انجام شده 2- این کار و تحقیق مثلا 9 سال قبل انجام شده 3– نتایج این تحقیق را با توجه به این که در سالهای گذشته انجام شده و با توجه به این که هر ساله مقدار مجاز سموم بر روی محصولات مختلف کشاورزی تغییر میکند ضمن عذر خواهی از مردم شریف استان قابل تعمیم به امسال ( 1392 ) نمیباشد. |
عبدالله
نویسنده محترم لطف کنید و منبع دقیق و علمی خود را مبنی بر این که بیشتر از 70 درصد سم حشره کش مورد استفاده در ایران دیازینون است را اعلام فرمایید؟ آخه چرا شما بدون جهت مطلبی را بدون این که پایه علمی داشته باشید اعلام میکنید. |
سلام
به هیچ عنون دیازینون منسوخ نشده و هم اکنون نیز بخ میزان زیادی استفاده می شود، وقتی در سیستم کشاورزی نیستید به اشتباه اظهار نظر نفرمایید
ضمن اینکه به جرأت میتونم بگم 80 درصد از میوه جات و سبزیجان ما قبل از طی شدن دوره کارنس وارد بازار میشن و به دست مشتری میرسند
اصلا این مسئله برای کسی اهمیتی ندارد متاسفانه!!!