توسعه کشت محصولات تراریخته در اروپا

تهیه و تنظیم: نغمه عبیری- خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در تاریخ 2 اسفند 1392 خبری را با عنوان ” کاشت ذرت ترایخته در فرانسه ممنوع شد” منتشر کرد. در این خبر آمده بود که فرانسه در آستانه رسیدن فصل کشت ذرت، برای …

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در تاریخ 2 اسفند 1392 خبری را با عنوان " کاشت ذرت ترایخته در فرانسه ممنوع شد" منتشر کرد. در این خبر آمده بود که فرانسه در آستانه رسیدن فصل کشت ذرت، برای جلوگیری از کاشت ذرت تراریخته از سوی کشاورزان  این کشور اقدام کرده است. همچنین در این خبر آمده بود که فرانسه درصدد تصویب قانونی است که تحت آن، تولید هر گونه ذرت تراریخته در آن کشور ممنوع می‌شود.

برای روشن شدن موضوع به سراغ یکی از اعضای هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی رفتیم و از ایشان صحت و سقم این خبر را جویا شدیم. دکتر سیدالیاس مرتضوی، قائم مقام پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در امور مهندسی ژنتیک در این خصوص گفت: "تصمیم‌گیری در خصوص صدور مجوز کشت محصولات تراریخته در اروپا بر عهده مرجع ایمنی غذایی اتحادیه اروپا (EFSA) است. این مرجع اتحادیه اروپا پیش از این مجوز کشت ذرت تراریخته MON810 تولید مونسانتو (آمریکا) را که مقاوم به آفات است، صادر کرده است. همچنین اتحادیه اروپا قرار است مجوز کشت یک رقم ذرت تراریخته دیگر موسوم به ذرت پایونیر 1507 (تولید مشترک دوپونت و داو) را هم برای کشت تصویب کند. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سرویس بین‌المللی دستیابی به و استفاده از بیوتکنولوژی کشاورزی (ISAAA)، پنج کشور اتحادیه اروپا در سال 2013 با سطح زیر کشت 148013 هکتار، 15 درصد بیشتر از سال 2012، به کشت ذرت تراریخته مقاوم به آفات پرداخته‌اند. همچنین اسپانیا بزرگترین پذیرنده کشت محصولات ترایخته است که 94 درصد از کل سطح زیر کشت ذرت تراریخته مقاوم به آفات در اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است".

دکتر مرتضوی با تاکید بر اینکه در گزارش مذکور که تنها گزارش مورد تایید جهانی در مورد آخرین وضعیت تجاری‌سازی محصولات تراریخته است، آمده است که بر اساس مطالعه‌ای که در سال 2011 در اروپا انجام شد ثابت شده است که محصولات تراریخته ایمن هستند گفت: "دولت سوسیالیست فرانسه بر اثر برخی از فشارهای وارد آمده از طرف برخی از محافل آن کشور یک فرمان موقت مبنی بر ممنوعیت کشت این محصول صادر کرده است. همچنین این دولت، بر آن است تا در نشست اتحادیه اروپا که قرار است تا دو هفته دیگر در تاریخ 9 مارس برگزار شود، نظر خود مبنی بر تغییر مرجع صدور مجوز کشت محصولات تراریخته را به رأی بگذارد تا در صورت تصویب، این تصمیم‌گیری به خود کشورهای عضو اتحادیه اروپا واگذار شود. از آنجاییکه شروع فصل زراعی کشت ذرت در فرانسه از نیمه‌ی دوم ماه مارس آغاز می‌شود، دولت فرانسه با اعلام منع موقت کشت ذرت ترایخته می‌خواهد تا زمان بررسی موضوع در جلسه پیش‌روی، کشت این محصول به وسیله کشاورزان کشور خود را به تعویق اندازد تا شاید در آینده بتواند از آن جلوگیری کند". گفتنی است، سرعت پذیرش محصولات تراریخته در بین کشاورزان و مردم کشورهای اتحادیه اروپا این نگرانی را نیز برای دولت سوسیالیست فرانسه به وجود آورده است که صنایع تولید بذر در کشور فرانسه با مشکلات عدیده‌ای روبرو شوند و این موضوع بر مشکلات اقتصادی کنونی این کشور بیفزاید.

تهیه و تنظیم: نغمه عبیری

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.