حمایت وزارت علوم از اقتصاد زیستی و شرکتهای دانشبنیان
تهیه و تنظیم: زهرا حاجتپور- نخستین اجلاس ملی اقتصاد زیستی و زیستبازار ایران 27 و 28 بهمن در محل پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری برگزار شد. در این اجلاس دکتر فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از اقتصاد زیستی به عنوان پدیدهای نوظهور یاد کرد و گفت: حفاظت از زیستبوم، پایداری در اقتصاد، ارتقای فرصتهای شغلی، افزایش رفاه نسبی جامعه، ارتقای امنیت و ایمنی غذایی از مولفههای اقتصاد زیستی است که ضمن افزایش توان رقابتپذیری …
نخستین اجلاس ملی اقتصاد زیستی و زیستبازار ایران 27 و 28 بهمن در محل پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری برگزار شد.
در این اجلاس دکتر فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از اقتصاد زیستی به عنوان پدیدهای نوظهور یاد کرد و گفت: حفاظت از زیستبوم، پایداری در اقتصاد، ارتقای فرصتهای شغلی، افزایش رفاه نسبی جامعه، ارتقای امنیت و ایمنی غذایی از مولفههای اقتصاد زیستی است که ضمن افزایش توان رقابتپذیری پایدار باعث افزایش اقتدار علمی کشور نیز شده است.
فرهادی افزود در حال حاضر 45 کشور جهان شامل 10 کشور آفریقایی، 8 کشور آمریکایی، 16 کشور اروپایی ازجمله اتحادیه اروپایی و OECD و 11 کشور در آسیا و اقیانوسیه، چشمانداز خود را از یک دهه قبل با تاکید بر نقش بیبدیل این فناوری در تولید ثروت تعریف کردهاند. وی انطباق پذیری سریع و کاربرد گسترده این فناوریها در صنایع مختلف را علت اصلی افزایش تدوین برنامههای راهبردی اقتصاد زیستی در سطح جهان دانست و افزود در حال حاضر 10 در صد نیروی کار اروپا، معادل 22 ملیون فرصت شغلی با گردش مالی 2000 میلیارد یورو از طریق اقتصاد زیستی تامین میشود که این معادل 17 درصد تولید ناخالص داخلی اروپا است.
دکتر فرهادی در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: تاکید بر استفاده و بهرهوری پایدار از زیستتودهها در اقتصاد زیستی منابع تولید جدیدی را در اختیار بشر قرار داده است که دستاورد این جهش مثبت افزایش توان مقابله و رفع بحران کنونی و آینده از جمله حفظ محیط زیست و زیستکره خواهد بود. وی اقتصاد زیستی و زیست فناوری را عنصر بنیادین در توسعه پایدار دانست و اذعان داشت با توجه به قابلیت زیاد این فناوری در متنوع سازی محصولات، پیچیدگی اقتصادی و چسبندگی بالای آن اکنون بیش از هر زمان دیگری نقش این فناوری در حفظ منابع انسانی و منابع طبیعی قابل لمس است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همچنین بیان کرد که آهنگ رشد ارزش افزوده نیز با تولید و بهکارگیری فناوریهای جدید از جمله زیستفناوری افزایش مییابد و فناوریهای زیستی میتوانند نیل به اهداف رشد اقتصادی را تسهیل کنند.
فرهادی اظهار داشت سهم ارزش افزوده در سالهای گذشته تدریجا کاهش یافته است که نشاندهنده تبدیل نشدن مواد اولیه به محصول نهایی و در نتیجه واردات کالاهای نهایی به کشور است.
وی افزود وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدایت مراکز پژوهشی در جهت تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی و سند چشمانداز ایران 1404، نقشه جامع علمی و سیاستهای کلان علم و فناوری کشور تا کسب 3 درصد بازار زیستفناوری جهان به عرصه ارزشافزای اقتصاد زیستی و زیست فناوری وارد شده است.
دکتر فرهادی، حمایت از فرآیند تجاریسازی علم و تبدیل به فناوریهای مفید و مورد نیاز، افزایش سهم تولید محصولات و خدمات مبتنی بر دانش و فناوری داخلی به بیش از 50 درصد تولید ناخالص داخلی کشور و برنامهریزی و قانونمندسازی مشارکت بخش خصوصی در حوزه علم و فناوری را از اهم برنامههای وزارت علوم در راستای ارتقای زیست فناوری و شکوفایی اقتصاد زیستی خواند و تاکید کرد این مهم از طریق گسترش همکاریهای سازنده و الهامبخش در حوزه علم و فناوری با سایر کشورها و مراکز علمی و فنی معتبر منطقهای و جهانی به ویژه کشورهای جهان اسلام به دست خواهد آمد.