ورود فناوری تراریخته به مزارع پنبه
مهر- رئیس انجمن ژنتیک ایران گفت: در سال ۹۴ رویدادهای مهمی در حوزه ژنتیک رخ داد که میتوان به اخذ مجوز دو داروی ژنتیکی و رونمایی از پنبه تراریخته اشاره کرد. محمود تولایی، در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص تحولات علم ژنتیک در سال ۹۴ با بیان اینکه علم و دانش ژنتیک در ایران ریشه بسیار قدیمی دارد، گفت: دانشمندان ایرانی همزمان با تشکیل انجمن ژنتیک در اروپا در محدوده سالهای ۱۳۴۷ به واسطه مطرح شدن برخی عرصههای ژنتیک مخصوصا کشاروزی و انسانی به توسعه این رشته در کشور پرداختند.
وی با بیان اینکه انجمن ژنتیک در ایران بیش از ۶۵ سال قدمت دارد و این بدان معناست که متخصصان و دانشمندان ایرانی از قدیم به این حوزه توجه …
رئیس انجمن ژنتیک ایران گفت: در سال ۹۴ رویدادهای مهمی در حوزه ژنتیک رخ داد که میتوان به اخذ مجوز دو داروی ژنتیکی و رونمایی از پنبه تراریخته اشاره کرد.
محمود تولایی، در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص تحولات علم ژنتیک در سال ۹۴ با بیان اینکه علم و دانش ژنتیک در ایران ریشه بسیار قدیمی دارد، گفت: دانشمندان ایرانی همزمان با تشکیل انجمن ژنتیک در اروپا در محدوده سالهای ۱۳۴۷ به واسطه مطرح شدن برخی عرصههای ژنتیک مخصوصا کشاروزی و انسانی به توسعه این رشته در کشور پرداختند.
وی با بیان اینکه انجمن ژنتیک در ایران بیش از ۶۵ سال قدمت دارد و این بدان معناست که متخصصان و دانشمندان ایرانی از قدیم به این حوزه توجه خاصی داشتند، افزود: امروز، خوشبختانه در کشور ما ظرفیتهای خوبی از حیث ژنتیک گیاهی، ژنتیک جانوری و… تا ژنتیک انسانی به وجود آمده است.
رئیس انجمن ژنتیک ایران با بیان اینکه هم اکنون در ۶۰ مرکز علمی کشور، زمینه های فعالیت ژنتیکی وجود دارد، اظهار داشت: تقریبا ۶۰ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی یا دارای یک پژوهشکده هستند یا اینکه محققانمان در یک قطب علمی در این حوزه به فعالیت می پردازند که هر کدام به نوبه خود تا کنون دستاورد زیادی داشته اند.
تولایی با اشاره به دستاوردهای حوزه ژنتیک در سال ۹۴ اشاره کرد و گفت: رونمایی از نخستین پنبه تراریخته ایرانی در حاشیه اولین همایش بینالمللی و نهمین همایش ملی بیوتکنولوژی مهمترین رویدادی بود که در سال گذشته رخ داد.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک نور با بیان اینکه این فناوری توسط یکی از پژوهشگاههای فعال بیوتکنولوژی کشاورزی بعد از چندین سال بهدست آمد، افزود: با ورود این فناوری به مزارع میزان برداشت محصول ۵ تا ۷ برابر افزایش مییابد.
به گفته تولایی، تحقیقات در خصوص پنبه تراریخته، پیشینهای ۸ ساله دارد که در نهایت در سال ۹۴ به نتیجه رسید.
وی با بیان اینکه یک زمانی در استان گلستان، پنبه، طلای سفید بود ولی به مرور، این محصول پرارزش، کمتر مورد بهرهوری قرار گرفت، افزود: دلیل کاهش برداشت پنبه به صورت سنتی، سمزنی با تعداد دفعات زیاد بود که همین موضوع یک خطر بزرگ برای آبهای زیر زمینی به شمار میرفت؛ از این رو پنبه تراریخته میتواند تحول بزرگی در این بخش از کشاورزی به شمار رود.
رونمایی از دو داروی حوزه بیوتکنولوژی
تولایی در ادامه با اشاره به دیگر اتفاق مهمی که در سال گذشته در حوزه ژنتیک رخ داد، گفت: همچنین در سال ۹۴ دو دارو در حوزه بیوتکنولوژی به مرحله رونمایی رسیدند.
وی با بیان اینکه این دو دارو مجوز فروش را از وزارت بهداشت در سال ۹۴ دریافت کردند، گفت: داروی «هرسپتین»، دارویی برای سرطان سینه و « فاکتور هشت» برای بیماران هموفیلی که جزء داروهای ژنتیکی هستند در سال گذشته مجوز ورود به بازار را دریافت کردند.
به گفته وی، این دو دارو محصول دو شرکت دانش بنیان هستند که پس از رونمایی در دسترس مردم در داروخانه ها قرار گرفتند.
تاسیس آزمایشگاهی برای ارائه خدمات ژنتیکی در سال ۹۴
تولایی در ادامه با تاکید بر اینکه ژنتیک، عرصهای است که بسیاری از کشورهای توسعه یافته در این ۳ دهه پیشرفت خود را روی این تکنولوزی بنا نهادهاند، گفت: خوشبختانه کشور ما از نظر منابع انسانی متخصص و رشتههای دانشگاهی در سطح مطلوبی قرار دارد و ارزیابیهای منطقی در سطح پژوهش و دانش و کتاب این حوزه داریم.
وی با اشاره به دیگر دستاورد حوزه ژنتیک در سال گذشته عنوان کرد: تاسیس آزمایشگاه ژنتیک «سلاله» از دیگر اقداماتی بود که در سال ۹۴ به مرحله اجرایی رسید.
رئیس انجمن ژنتیک نور ادامه داد: خانوادههای کم برخوردار میتوانند از این آزمایشگاه خدماتی را در راستای آزمایشهای مربوط به هموفیلی و تالاسمی را به صورت رایگان دریافت کنند.
وی افزود: به دلیل اینکه خدمات آزمایشگاهی اینگونه بیماریها، هزینهبر است، از این رو تاسیس چنین آزمایشگاه ژنتیکی برای ارائه خدمات میتواند مهم باشد. این آزمایشگاه زیر نظر انجمن ژنتیکی ایران به صورت خیریه فعالیت می کند.
رئیس انجمن ژنتیک نور در ادامه با بیان اینکه تمرکز اصلی محققان در مرکز تحقیقات ژنتیک نور، روی شناسایی ژنتیکی شهدای گمنام است، اظهار داشت: در سال ۱۳۹۳ تعداد ۴۰ شهید گمنام را در این مرکز شناسایی کردیم که این میزان در سال ۹۴ به دو برابر رسید.
تولایی با تاکید بر اینکه البته این تعداد با میزان انتظار ما در مرکز ژنتیک نور فاصله دارد، عنوان کرد: یک سری مشکلاتی در شناسایی شهدا و تحویل پیکرهای شهدا به خانواده هایشان وجود دارد که در هرصورت، ما در تلاش هستیم که این پروسه به خوبی طی شود.
وی با اشاره به مشکلات شناسایی شهدا ادامه داد: در قید حیات بودن یا نبودن خانوادههای شهدایی که «دی ان ای» آنها را شناسایی کردهایم، تفحص نشدن شهدایی که خانوادههایشان را مورد شناسایی قرار دادهایم (مربوط به شهدای قبل از سال ۸۱ که تفحص نشدند) و … میتواند از مشکلات در حوزه شناسایی شهدا محسوب میشود.
رئیس انجمن ژنتیک نور تاکید کرد: کار سختی را در پیش گرفتهایم ولی ما امیدواریم که ماحصل تلاشمان، کاهش چشم انتظاری جمع زیادی از خانوادههای شهدای کشور باشد.
منبع: مهر