فناوریهای نوین در طلایهای با چالش گرسنگی
تعادل- برای رویارویی با هیولای گرسنگی زمان اندکی در اختیار آگاهان از جامعه بشری است. با توجه به میزان افزایش جمعیت در سطح جهانی تا سال 2111 ، عملکرد فعلی محصولات عمده کشاورزی مثل برنج، گندم، سویا و ذرت باید 87 درصد افزایش پیدا کند. از آن سو پیشبینیهای تغییرات آب و هوایی برای 91 سال آینده حاکی از افزایش دما و میزان دیاکسید کربن اتمسفر است. سرعت سازگاری گونههای گیاهی بسیار کند تراز دگرگونیهای اقلیمی است. البته در این شرایط گسترش زمین کشاورزی موردنیاز برای کشت محصولات زراعی جهت تامین تقاضای پیشبینی شده نه تنها امکان پذیر نیست چه بسا کاهش هم پیدا کند. از جمله نگرانیهای آینده تولید غذا اشاره به یک بررسی در دانشگاه ریور ساید کالیفرنیای آمریکاست. تیمی از محققان پس از انجام مطالعه تحقیقاتی در بیش از …
فناوریهای نوین در طلایهای با چالش گرسنگی
برای رویارویی با هیولای گرسنگی زمان اندکی در اختیار آگاهان از جامعه بشری است. با توجه به میزان افزایش جمعیت در سطح جهانی تا سال 2111 ، عملکرد فعلی محصولات عمده کشاورزی مثل برنج، گندم، سویا و ذرت باید 87 درصد افزایش پیدا کند. از آن سو پیشبینیهای تغییرات آب و هوایی برای 91 سال آینده حاکی از افزایش دما و میزان دیاکسید کربن اتمسفر است. سرعت سازگاری گونههای گیاهی بسیار کند تراز دگرگونیهای اقلیمی است. البته در این شرایط گسترش زمین کشاورزی موردنیاز برای کشت محصولات زراعی جهت تامین تقاضای پیشبینی شده نه تنها امکان پذیر نیست چه بسا کاهش هم پیدا کند. از جمله نگرانیهای آینده تولید غذا اشاره به یک بررسی در دانشگاه ریور ساید کالیفرنیای آمریکاست. تیمی از محققان پس از انجام مطالعه تحقیقاتی در بیش از یازده هزار سایت در آمریکا دریافتهاند که افزایش میزان نیتروژن ذخیره شده در خاک ناشی از فعالیتهای انسانی رو به افزایش بوده و سبب کاهش تنوع گونههای گیاهی شده است. در نتیجه فعالیتهایی مثل احتراق سوختهای فسیلی، کاربرد کودهای کشاورزی و فضولات دامی، میزان نیتروژن ذخیره شده در خاک افزایش یافته است. از مقدار نیتروژن داده شده به خاک بخش کمی صرف رشد گیاه شده و بخش بزرگی از آن در خاک تجمع یافته و سلامت خاک را به خطر میاندازد و همچنین سبب از بین رفتن تعداد زیادی از گونههای گیاهی میشود. این تیم تحقیقاتی دریافتند که میزان ذخیره نیتروژن در خاک به مرحله بحرانی رسیده است.
در چنین چشماندازی اما در کشورمان فناوریهای نوین نوپا از قبیل مهندسی ژنتیک برای دستیابی به محصولات تراریخته که میتوانند امیدها را به جای این نگرانی جایگزین نماید متاسفانه آماج سیاهنماییهای تردید آمیز قرار گرفتهاند. جریانی که در گفتگو و مراودات علمی یارای اثبات دیدگاههای سلیقهای خود را ندارند با تهیه انیمیشن به پراکندن ترس در شبکههای اجتماعی خطاب به مردم عادی پرداخته اند. در اینجا به چند فراز از تازهترینهای علمی و فناوری بخش کشاورزی و غذا اشاره میکنیم تا که دلهرهآفرینان بدانند که ایستادن در برابر توسعه اجتناب ناپذیر فناوری بیهوده و تنها عرض و آبروی از خود میبرند.
محققان دانشگاه ایلی نویز آمریکا از موسسات تحقیقاتی مختلف معتقدند که استفاده از مهندسی ژنتیک در بهبود مکانیسمهای فتوسنتزی با درنظر گرفتن افزایش دما و دیاکسیدکربن اتمسفر و رسیدن به عملکرد بالاتر در سطح کشت زراعی مشابه است.
محققان دانشگاه پوردو (Purdue) بر روی توسعه فناوری جدیدی کار میکنند که گیاهان خاصی
را قادر به تحمل خشکسالیهای طولانی مدت کرده و میزان آب مورد استفاده در کشاورزی را به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد داد. بنا بر اظهار یکی از محققان این پروژه، عواملی چون خشکسالی از مهمترین استرسهای محیطی هستند که سبب کاهش تولید محصول میشوند. در حال حاضر، بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده حدود 75 درصد آب شیرین در دسترس را در سراسر جهان مصرف میکند. پدیدهای که در سطح جهانی روز به روز بحرانیتر میشود. اولین کاری که برای حفاظت از آب باید انجام شود محدود کردن میزان آب موردنیاز کشاورزان برای تولید محصولات است.
این محققان با کمک فناوریهای نوین موفق به شناسایی ژنی شدهاند که سبب بسته شدن سریع منافذ برگها و در نتیجه کاهش نرخ از دست دادن آب به علت تعریق میشود. غشای سلول کمتر آسیب دیده و کارآئی فتوسنتز بهتر شده و نهایتا منجر به واکنش بهتر گیاه در برابر شرایط خشکسالی میشود.
محققان دانشگاه لیورپول تحقیق کردهاند که چگونه موجود میکروسکوپی بنام سیانوباکتری با استفاده از ساختار پروتئینی داخلی، توانائی خود برای تبدیل دیاکسیدکربن به مولکولهای قند را طی فرایند فتوسنتز میتوانند افزایش دهند.
با توجه به اینکه امنیت غذا و انرژی یکی از بزرگترین چالشهای قرن بیست و یک است، این یافته جدید میتواند به طراحی و مهندسی فناوریهای نوین نانو برای بهبود عملکرد و تولید زیست توده محصولات کشاورزی کمک کند. سیانوباکتریها که اعلب بنام جلبکهای سبز-آبی شناخته میشوند، از فراوانترین موجودات آبهای اقیانوسها و آبهای شیرین هستند. آنها مشابه گیاهان سبز هستند زیرا به کمک نور خورشید و عمل فتوسنتز انرژی موردنیاز خود را تولید میکنند.
البته که حکایت تازیدن طلایه داران علم در جامعه بشری بر تاریکیها و شکستن بنبستها از همان آغازی که انسان دست کنجکاوی بر میوه ممنوعه برد تا جایی که او را در کمال آگاهی بر سفره حیاتش بنشاند ادامه خواهد داشت. ایکاش که بجای قرار گرقتن در برابر این پویایی ناایستا به همراهیاش میپرداختیم تا برای رسیدن به مقصد از هزینه کمتری ناگزیر میشدیم.
عبدالحسین طوطیایی
منبع: تعادل