فواید محصولات تراریخته در جهانی با بیش از یک میلیارد گرسنه
ایلنا – با توجه به اینکه با افزایش جمعیت دنیا، نیاز به تخریب جنگلها بیشتر میشود،جنگل زدایی اولین راهی است تا از طریق آن تولید محصولات را افزایش داد؛ اما مساله این است که با استفاده از تکنولوژی که در جهان نیز مرسوم است میتوان میزان بهرهوری از سطوح کشاورزی را سرعت بخشید بدون اینکه آسیبی به جنگلها وارد شود. محصولات تراریخته نیاز کمتری به سمپاشی از طریق مواد شیمیایی دارند، باعث محافظت محیط در برابر سمپاشی و آفتکشها میشوند، در صورت دستکاری ژنتیکی گیاهان آنها میتوانند دی اکسید کربن بیشتری مصرف کرده و اکسیژن بیشتری را به اتمسفر برسانند که پدیده گلخانهای را کاهش میدهد و باعث کاهش گرم شدن زمین میشود و در نهایت اگر تولید محصولات زیاد شود قیمت آنها با کاهش مواجه می شود؛ همه این جملات در خصوص فواید تولید …
فواید محصولات تراریخته در جهانی با بیش از یک میلیارد گرسنه
با توجه به اینکه با افزایش جمعیت دنیا، نیاز به تخریب جنگلها بیشتر میشود،جنگل زدایی اولین راهی است تا از طریق آن تولید محصولات را افزایش داد؛ اما مساله این است که با استفاده از تکنولوژی که در جهان نیز مرسوم است میتوان میزان بهرهوری از سطوح کشاورزی را سرعت بخشید بدون اینکه آسیبی به جنگلها وارد شود
محصولات تراریخته نیاز کمتری به سمپاشی از طریق مواد شیمیایی دارند، باعث محافظت محیط در برابر سمپاشی و آفتکشها میشوند، در صورت دستکاری ژنتیکی گیاهان آنها میتوانند دی اکسید کربن بیشتری مصرف کرده و اکسیژن بیشتری را به اتمسفر برسانند که پدیده گلخانهای را کاهش میدهد و باعث کاهش گرم شدن زمین میشود و در نهایت اگر تولید محصولات زیاد شود قیمت آنها با کاهش مواجه می شود؛ همه این جملات در خصوص فواید تولید این دسته از محصولات درجهانی گفته میشود که بیش از یک میلیارد گرسنه دارد با ذخیره آبی کم و خشکسالیهای پی در پی دارد که همین امر لزوم مطالعه و تحقیق برای تولید این محصولات را به ما نشان میدهد.
همچنین با توجه به اینکه با افزایش جمعیت دنیا، نیاز به تخریب جنگلها بیشتر میشود،جنگل زدایی اولین راهی است تا از طریق آن تولید محصولات را افزایش داد؛ اما مساله این است که با استفاده از تکنولوژی که در جهان نیز مرسوم است می توان میزان بهرهوری از سطوح کشاورزی را سرعت بخشید بدون اینکه آسیبی به جنگلها وارد شود؛ اما با توجه به مطالب گفته شده تا نوبت به تولید این محصولات در داخل کشور میرسد، افرادی به ظاهر دلواپس هستند که با اظهار نظرهایی غیر کارشناسانه تاکید ویژهای بر عدم تولید این محصول در داخل کشور دارند؛ در حالی که محصولات تراریخته نزدیک به سه دهه است که وارد کشور میشود و همچنین کشورهایی این محصولات را مصرف میکنند که حساسیت ویژهای در بحث سلامت غذا دارند.
محصولات تراریخته از کشورهای برزیل آرژانتین، استرالیا آمریکا و کانادا وارد میشوند و این کشورها تولیدکنندگان اصلی محصولات تراریخته جهان هستند.
ژاپن با حدود 128 میلیون نفر جمعیت به عنوان دهمین کشور پرجمعیت جهان یکی از یکی از واردکنندگان تراریخته در جهان است که به علت هزینه بالای نیروی کار برای تولید این محصولات در کشور اقدام به واردات می کند، این کشور پیش از این که محصول تراریخته در سبد غذایی بگذارد از نظر تاثیرگذاری و ایمنی آزمون میکند و بعد از تجاریسازی؛ در طول زمان آن را پایش میکند؛ البته این محصولات برچسبگذاری میشوند تا مردم از روند تولید آنها مطلع شوند و در انتخاب خرید این محصول آزاد باشند.
پروفسور واتانابه-استاد دانشگاه تسوکوبا-در سفری که به ایران داشت در توضیح تراریخته و مصرف آن در کشور ژاپن به خبرنگار ایلنا گفت:” کشور ژاپن اکنون 20 سال است که محصولات تراریخته را وارد میکند، در طول بیست سال استفاده از محصولات تراریخته هیچ گزارشی درباره پدید آمدن مشکلی در حوزه استفاده از محصولات تراریخته نداشتهایم.این کشور پیش از وارد کردن یک محصول آن را از نظر زیست محیطی هم بررسی میکند تا برای محیط زیست هم ضرر نداشته باشد.
گفتنی است که استفاده از فناوری تولید محصولات تراریخته صنایع در بخش خصوصی این کشور نیز فعال هستند به طور مثال رز و میخک آبی رنگ با استفاده از فناوری پیشرفته در کشور ژاپن در حوزه محصولات تراریخته تولید میشود.
کشور ژاپن پیش از ورود محصولات تراریخته به بازار ژاپن در دو زمینه از فناوری تراریخته استفاده میکرد، ابتدا در زمینه تولید مواد دارویی که مصرف پزشکی دارد و دومین در زمینه آنزیمهای دارای مصارف مختلف بود که این کشور در این زمینه هم از این محصولات استفاده میکرد. در ژاپن هم افراد معدودی هستند که دوست دارند بدانند در تولید این محصولات از چه فناوری استفاده میشود بنابراین این محصولات برچسبگذاری می شوند تا مردم از روند تولید آنها مطلع شوند.
پروفسور واتانابه در این خصوص بیان داشت:”استفاده از صنعت میکرو ارگانیزمهای تراریخته برای تولیدات صنعتی و آنزیمی از دهه 1980 در ژاپن شروع شد و اکنون بیش از 20سال است که از این فناوری به صورت گسترده استفاده میشود، کشور ژاپن 120میلیون نفر جمعیت دارد و تنها 40 درصد از کالری مورد نیاز مردم را میتوانیم در این کشور تولید کنیم و 60 درصد باقی مورد نیاز از خارج کشور تامین میشود.
دکتر قرهیاضی مرجع ملی ایمنی زیستی درباره سابقه استفاده از محصولات تراریخته در خصوص تراریخته و همکاری ایران و ژاپن در این زمینه بیان داشت: از جمله همکاری مشترک ایران وژاپن؛ مشارکت در پروژهای به ارزش 5 میلیون دلار است که قرار است در سال 2017 ایران با این کشور همکاری در زمینه محصولات خشکی پسند و شور پسند برای رفع فقر در مناطق خشک روستایی ایران انجام شود، واردات محصولات تراریخته فقط در حوزه غذایی نیستند؛ پنبه بیشترین محصول تراریخته تولید شده در جهان است که پاکستان و هندوستان بیشترین میزان کشت را به خود اختصاص دادهاند.
تعداد کشورهای تولید کننده محصولات تراریخته در دنیا 28 کشور است و از این تعداد 19 کشور از میان کشورهای در حال توسعه و 10 کشور از میان کشورهای صنعتی هستند که این 10 کشور پایه و اساس توسعه سطح زیر کشت و تنوع محصولات تراریخته در آینده محسوب میشوند، طبق مطالعاتی که توسط دانشمندان صورت گرفته ایران نیز توانایی تولید تراریخته را دارد؛ اما تا بحث توقف واردات و مانور بر تولید آن به میان میآید مخالفانی پیدا میشوند؛ این در حالی است که تا زمانی که آزمایشهای مربوط به مخاطرات ایمنی و زیستی بر روی محصولات تراریخته انجام نشود، اجازه ورود به بازار داده نمیشود و قوانین مربوط به محصولات تراریخته یا دستکاری ژنتیکی کشور یکی از مترقیترین قوانین موجود در دنیاست و تاکنون یک گزارش مستند و قابل استناد در مورد مخاطرات زیست محیطی و سلامت انسان در استفاده از محصولات تراریخته در مقالات علمی و معتبر دنیا چاپ نشده است.
منبع: ایلنا