محصولات تراریخته سالم هستند
ایرنا – معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چندی پیش در گفت وگویی با رد مطالب مطرح شده در مورد مضر بودن محصولات تراریخته، گفت: محصولات تراریخته سالم هستند و مرجع تعیین سلامت این محصولات وزارت بهداشت است. دکتر رضا ملکزاده اظهار کرد: هجمه رسانهای شدیدی علیه محصولات تراریخته در ماههای اخیر به وجود آمده، این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی، سلامت محصولات تراریخته موجود در بازار را معادل محصولات غیرتراریخته مشابه آنها اعلام کرده است، بنابراین جای هیچگونه نگرانی نیست. وی افزود: مسئول و مرجع سلامت کشور، وزارت بهداشت است و افراد دیگر نمیتوانند در رابطه با …
سازمان بهداشت جهانی:
محصولات تراریخته سالم هستند
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چندی پیش در گفت وگویی با رد مطالب مطرح شده در مورد مضر بودن محصولات تراریخته، گفت: محصولات تراریخته سالم هستند و مرجع تعیین سلامت این محصولات وزارت بهداشت است.
دکتر رضا ملکزاده اظهار کرد: هجمه رسانهای شدیدی علیه محصولات تراریخته در ماههای اخیر به وجود آمده، این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی، سلامت محصولات تراریخته موجود در بازار را معادل محصولات غیرتراریخته مشابه آنها اعلام کرده است، بنابراین جای هیچگونه نگرانی نیست.
وی افزود: مسئول و مرجع سلامت کشور، وزارت بهداشت است و افراد دیگر نمیتوانند در رابطه با سلامت این محصولات نظری بدهند و اگر هم نظری بدهند، قابل استناد نیست و باید ادعاهای خود در رابطه با این محصولات را ثابت کنند.
در مقابل برخی از مسئولان از جمله سازمان حفاظت محیط زیست از نگرانیهای خود در خصوص حفظ سلامت و تندرستی مردم بر اثر مصرف این محصولات صحبت میکنند و معتقدند که استفاده از این محصولات باید با کنکاش و بررسیهای علمی دقیقتر انجام گیرد.
این در حالی است که سازمان حفاظت محیط زیست متولی سلامت مردم نیست و تنها در مورد حفظ تنوع زیستی و اثرات محصولات تراریخته بر تنوع زیستی و بررسی مستندات ارائه شده در این زمینه مسئول است.
پروتکل کارتاهنا یک سیستم قانونگذاری جامع برای اطمینان در انتقال، نگهداری و استفاده ایمن از موجودات تراریخته و فرآوردههای حاصل از آنها است. ایران در سال 1379 (2000) پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا که مربوط به محصولات دستورزی شده ژنتیکی است را امضا و آن را در سال 1382 مصوب کرد، لذا از این تاریخ، این پروتکل به صورت قانونی لازمالاجرا درآمد و کشور در مورد اجرای این پروتکل نسبت به جهان متعهد شد.
***گیاه تراریخته چیست؟
گیاه تراریخته به گیاهی اطلاق میشود که ساختار ژنتیکی آن ازطریق مهندسی ژنتیک تغییر یافته است. این تغییر معمولاً برای مقاومت به برخی آفات یا بیماریهای گیاهی و بهبود عملکرد گیاه و بهرهوری کشاورز انجام میگیرد.
نمونههای استفاده از گیاهان تراریخته با صفتی چون مقاومت به یک آفت، بیماری یا خشکی را میتوان در کشاورزی مدرن یافت. گیاهان تراریخته در صنعت داروسازی هم برای تولید صنعتی برخی ترکیبات با کاربرد پزشکی استفاده میشوند.
تولید گیاهانی مقاوم به آفات، خشکی و شوری و کاهش مصرف سموم شیمیایی از جمله مزیتهای اعلام شده گیاهان تراریخته است که تولیدگنندگان آنها بر این باورند که با بهرهگیری از ظرفیت این محصولات میتوان از اراضی نامناسب اعم از شور یا خشک استفاده بهینه برای تامین مواد غذایی انجام داد.
***دانش بیوتکنولوژی محیطهای نامساعد را برای تولیدغذای سالم فراهم میآورد
رییس انجمن ژنتیک ایران در این خصوص به خبرنگار علمی ایرنا گفت: دانش بیوتکنولوژی میتواند زمینهای خشک، شور و نیز محیطهای نامساعد را برای تولید منابع غذایی سالم فراهم کند.
دکترمحمود تولایی با اشاره به اینکه برای هر نیاز جامعه باید راهکارها وپاسخ های منطقی،مطمئن و سالم پیشنهاد شود، اظهار کرد: افزایش تولید مواد غذایی، کاهش استفاده سموم شیمیایی و استفاده بهینه از منابع مانند اراضی کشاورزی از مهمترین مزایایی محصولات تراریخته است.
وی اظهار کرد: مجامع و انجمنهای علمی فعال کشور که کانونی از صاحب نظران این رشتهها هستند، بر استفاده از محصولات تراریخته صحه گذاشتند که این موضوع میتواند برای مردم مورد وثوق باشد.
تولایی به تولیدمحصولات تراریخته دربرنامههای چهارم و پنجم توسعه اقتصادی اشاره کرد و گفت: تولید محصولات تراریخته در برنامههای چهارم و پنجم به دلیل تامین نیاز غذایی و برقراری امنیت پایدار در این حوزه، تکلیف شده بود که باید به سمت تولید محصولات تراریخته میرفتیم.
رییس انجمن ژنتیک ایران اظهار کرد: وزارت بهداشت که عهده دار سلامت جامعه میباشد، اعلام کرد محصولات تراریخته برمبنای تاییدیههای سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) دارای مجوز مصرف هستند.
تولایی با اشاره به اینکه کشور دارای مجامع رسمی است که عهدهدار و پاسخگوی سلامت هستند بیان کرد: اگر اینگونه مجامع کوتاهی یا به وظیفه خودعمل نکنند، دستگاههای نظارتی میتوانند با آنها برخورد کنند.
وی به استفاده بیرویه از سموم کشاورزی اشاره کرد و گفت: استفاده چندین برابر استاندارد از کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی برای جامعه خطرناکتر است یا از بین بردن یک فناوری برای تولید محصولات کشاورزی.
** 26 درصد سفره غذایی ایرانیها وابسته به واردات است
وی با اشاره به اینکه 26 درصد سفره غذایی شهروندان ایرانی وابسته به واردات است، افزود: دست برداشتن از دانشی که میتواند نیازهای غذایی ما را به طور ایمن تامین کند در جهت تامین منافع ملی نیست.
رییس انجمن ژنتیک ایران گفت: بیهمتی کسانی که عهده دار مسئولیت بودند سبب شده تا امروزه جامعه به سمت واردادت برخی از محصولات از جمله برنج ، گندم و روغن خوراکی سوق پیدا کند که این موضوع را میتوان با راهکارهای منطقی برطرف کرد.
وی با اشاره به اینکه طبعا اروپا با حدود 800 میلیمتر بارندگی دغدغه امنیت غذایی را ندارد افزود: ما با یک سوم بارش اروپا و سه برابر تبخیر آن در کشور برای تامین امنیت غذایی دغدغه جدی داریم.
تولایی بیان کرد: بنابراین مدلی که در کشور انتخاب میشود متناسب با اقتصاد و ویژگیهای اقلیمی کشور است. اگر میتوانستیم از همه سرزمین استفاده کنیم و آن را زیر کشت ببریم، نیاز به طرح این بحثها و یافتن راهکارهای جدید نبود.
وی با اشاره به اینکه در برخی از دشتهای کشور مانند فیروزکوه در سالهای گذشته کشت صورت میگرفته که الان این اراضی رها شدهاند، افزود: مهمترین دلیل آن، کمبود آب است و به همین دلیل میگوییم تولید گیاهان مقاوم به خشکی و کمآبی در راستای یک منطق علمی صورت میگیرد.
کدخدایی عضو کمیته پدافندغیرعامل زیستی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به پیشبینی جمیت دنیا در سال 2050 به بیش از 9 میلیارد نفر میرسد، افزود: تامین غذای این جمعیت با مواردی مانند گرم شدن زمین، کاهش حاصلخیزی اراضی کشاورزی، محدودیت منابع آب و افزایش آفات که منابع غذایی را تهدید میکند کار سادهای نیست اما باید به سراغ راهکاری مناسب رفت تا منابع غذایی بشر تامین شود.
** سالانه تا 5 میلیارد دلار محصولات تراریخته وارد کشور میشوند
رییس انجمن ایمنی زیستی با اشاره به اینکه محصولات تراریخته حدود 20 سال وارد کشور میشوند، گفت: براساس اعلام مجلس شورای اسلامی سالانه 3 تا 5 میلیارد دلار محصول تراریخته وارد کشور میشوند.
دکتر بهزاد قرهیاضی، روغن، کنجاله سویا، گلزا و ذرت را از محصولات تراریخته وارداتی اعلام کرد و افزود: محصولات تراریخته وارداتی از نظر سلامتی مشکلی ندارند.
وی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی مسئول تولید غذا و وزارت بهداشت هم متولی تضمین ایمنی و سلامت غذا است و این دستگاه مشغول نظارت در این حوزه هستند.
قرهیاضی ادامه داد: محصولات ارگانیک، تراریخته، سنتی یا اصلاح نباتات به عنوان غذای مردم باید قبل از مصرف مورد آزمایش قرار گیرند اما محصولی که در کشور آزمایش میشود، تراریخته است.
رییس انجمن ایمنی زیستی بیان کرد که ما میگویم اگر میخواهیم این محصولات را وارد کنیم چرا در داخل تولید نکنیم.
** کشت برنج تراریخته یا واردات آن را نداریم
قرهیاضی با اشاره به اینکه درحال حاضر برنج تراریخته در کشور کشت نمیشود و واردات برنج تراریخته هم نداریم اظهار کرد: در هیچ جای دنیا برنج تراریخته کشت نمیشود و برنج تراریخته به صورت تجاری هم وجود ندارد. فقط در چین مقداری کشت این محصول انجام میگیرد.
وی بیان کرد: حتی یک هکتار برنج تراریخته در کشور کشت نمیشود، در دولت سابق جلوی کشت این محصول را گرفته شد و دولت تدبیر و امید دوباره در تلاش است تا آن را فعال کند.
رییس انجمن ایمنی زیستی تاکید کرد که در حال حاضر گوجهفرنگی، انبه و برنج تراریخته در کشور نداریم اما این کار در مورد این محصولات در مرحله تحقیقاتی است ولی در بازار این محصولات را نداریم.
قرهیاضی با اشاره اینکه در برنامه ششم هم بر روی کاشت محصولات تراریخته تاکید شده است، افزود: در برنامه قبلی هم این موضوع وجود داشته که به آن عمل نشده و دولت یازدهم باید آن را جامع عمل بپوشاند.
وی به نگرانی برخی افراد در این خصوص اشاره کرد و گفت: مگر دانشمندان این کشور مردهاند که بخواهند محصولی زیان آور را به خورد مردم دهند. پژوهشگران ما محصولات تراریخته را 5 تا 10 سال قبل از وارد به بازار مورد آزمایشهای متعدد قرار میدهند.
رییس انجمن ایمنی زیستی گفت: آزمایشات ایمنی زیستی، شیمیایی، بیولوژیکی بر روی این محصولات انجام می شود و سپس برروی برخی از حیوانات مانند موش آزمایش میشود و در نهایت مورد مصرف انسانها قرار میگیرد.
منبع: ایرنا