کمیسیون کشاورزی نظر مراجع علمی را مورد توجه قرار دهد!
اعتماد – اظهارات رییس کمیسیون کشاورزی در قطعیت ممنوعیت محصولات تراریخته البته پرسشهای پرشماری را متبادر میکند. متاسفانه و بهخصوص در یکساله اخیر نقد و مخالفت با فناوریهای بیوتکنولوژی گیاهی بهطور زودرس و با فضاسازیهای نگرانکننده و چه بسا جهتدار، راه به میان جامعه غیر متخصص برده است. چنین نشت زودهنگامی و با توجه به اینکه عمده تریبونهای مخالفان، از نظر سیاسی در محدوده منتقدین دولت بودهاند، فرصت تبادل نظرات …
اجماع برای تعیین تکلیف محصولات تراریخته
کمیسیون کشاورزی نظر مراجع علمی را مورد توجه قرار دهد!
اظهارات رییس کمیسیون کشاورزی در قطعیت ممنوعیت محصولات تراریخته البته پرسشهای پرشماری را متبادر میکند. متاسفانه و بهخصوص در یکساله اخیر نقد و مخالفت با فناوریهای بیوتکنولوژی گیاهی بهطور زودرس و با فضاسازیهای نگرانکننده و چه بسا جهتدار، راه به میان جامعه غیر متخصص برده است. چنین نشت زودهنگامی و با توجه به اینکه عمده تریبونهای مخالفان، از نظر سیاسی در محدوده منتقدین دولت بودهاند، فرصت تبادل نظرات علمی و فنی از صاحبنظران هر دو سو را ستانده است. جالب آنکه سازمان حفاظت محیط زیست نیز بهطور جداگانه و البته همسوی این جریان از ظرفیتهای خود در بازدارندگی توسعه این فناوری تا توانسته کوشیده است. سازمانی که در انباشتی متراکم از بحرانهای فاجعهبار بستر حیات کشورمان با بزرگنمایی موضوع محصولات تراریخته عملا مطالبات اصلی جامعه را از خود به بایگانی نهاده است که البته بحث و مجال دیگری را میطلبد.
اما درخصوص موضعگیری رییس کمیسیون کشاورزی در فرآوردههای بیوتکنولوژی گیاهی بهنظر میآید اگر حساسیتی هم در رابطه با باید و نبایدهای این محصولات در مجلس وجود داشته باشد باید آن را در گام اول در کمیسیون بهداشت و درمان و نه در کمیسیون کشاورزی و آب انتظار داشت. نکته دوم آنکه چه بخواهیم و چه نخواهیم مباحثات فنی و علمی در ارتباط با توسعه یا عدم توسعه فناوریهای مهندسی ژنتیک گیاهی اکنون از مدار صاحبنظران متخصص وارد مجادلات سیاسی و جناحی شده است. هم از کمیسیون کشاورزی و هم از مدیریت اجرایی این بخش همواره این انتظار هست که هرگز در امور مرتبط به بستر حیات و گسترانیدن سفرهای با طعم ایرانی برای تمامی تنوع جامعه در زیر سقفهای جناحی موضعگیری نکنند. خوشبختانه سوابق آقای علیمحمد شاعری و بسیاری از اعضای کمیسیون حکایت از آن دارد که اگر منسوب به دیدگاه خاص سیاسی هم باشند هرگز ضرورتهای کلان تولید و منابع را در زیر سقفهایی که جامعهشمول نیستند محدود نمیکنند. چنین کمیسیون فراجناحی زمانی به قطعیت ممنوعیت عام محصولات تراریخته باید رای دهد که اساسا تمامی دانشمندان و صاحباننظر در حوزه مهندسی ژنتیک کشور (اعم از موافق یا مخالف) در این بررسیهای کارشناسی مورد اشاره رییس محترم کمیسیون مشارکت کرده باشند. هرگاه که جمع قابل توجهی از این صاحبنظران اتفاقا بر ضرورت اجتنابناپذیر توسعه و تولید این فرآوردهها و البته بهصورت قانونمند پای میفشرند نشان از آن است که بررسیهای کمیسیون در این باره هنوز جامع نبوده است. امید است که کمیسیون کشاورزی با درک عمیقی که از بحران اقلیمی و فوریتهای مهمتر بخش کشاورزی دارد بررسی اما و اگرهای محصولات تراریخته را با آرامش به اجماع منابع صلاحیتدار علمی موکول و واگذارد.
عبدالحسین طوطیایی پژوهشگر کشاورزی
منبع: اعتماد