پژوهشگاه رویان، امروز ۲۷ ساله شد/ قد کشیدن یک رویا از اتاقی ۱۲ متری تا کارخانه عظیم فرآورده های سلولی

۲۷ سال پیش در هشتم خرداد ماه سال ۱۳۷۰ مرکز جراحی محدود رویان با هدف ارائه خدمات درمانی به زوج ‏های نابارور و پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط زنده‌یاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد. مرکزی که با گذشت ربع قرن از تاسیس آن به یکی از قطب‌های مهم پزشکی تولیدمثل و تحقیقات سلول‌های بنیادی در منطقه و جهان تبدیل شده است.

به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران به نقل از دیده‌بان علم ایران، پژوهشگاه رویان این روزها با افتتاح نخستین مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولی رویان و کارخانه تولید فرآورده های سلولی، فصل تازه ای از توسعه سلول درمانی در کشور را رقم زده و با گذشت نزدیک به ۱۵ سال از موفقیت تاریخی محققان این مرکز در دستیابی به توانمندی تولید، تکثیر و انجماد سلولهای‌ بنیادی‌ جنینی، امکان تولید و عرضه گسترده محصولات مبتنی بر پزشکی بازساختی به بازار دارویی کشور را فراهم می کند.

پژوهشگاه رویان از جمله معدود مراکز تحقیقاتی ایران است که به دلیل پژوهش های بنیادی در مرزهای دانش و دستاوردهایی چون دستیابی به توان تولید سلولهای بنیادی جنینی انسان پس از ۸، ۹ کشور پیشرفته و تولید نخستین حیوانات شبیه سازی شده در منطقه و برگزاری کنفرانس و جشنواره معتبر بین‌المللی در حوزه پزشکی تولیدمثل و سلول‌های بنیادی همواره مورد توجه مجامع علمی و رسانه های خارجی بوده و به موازات این موفقیتهای علمی در بعد کاربردی و ارائه خدمت به بیماران هم تحولی جدی در زمینه درمان ناباروری در کشور ایجاد کرده و هزاران خانواده ایرانی مستقیما از نتایج تحقیقات و خدمات آن بهره مند شده اند.

پژوهشگاه رویان فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی و درمانی خود را در قالب سه پژوهشکده و دو مرکز خدمات تخصصی (مرکز درمان ناباروری و مرکز سلول درمانی) با راهبرد از علم تا کاربرد انجام می‌دهد.

پژوهشکده زیست شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی رویان در زمینه طب پیوند با شناخت مبانی پایه زیست شناسی سلول‌های بنیادی، توسعه تحقیقات ترجمانی سلول‌های بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی و انجام کارآزمایی‌های بالینی فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی سلول های بنیادی و زیست شناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی، زیست شناسی سامانه های مولکولی است.

پژوهشکده زیست شناسی و طب تولید مثل رویان در زمینه افزایش میزان باروری، سلامت جنین و بهبود سلامت جامعه از طریق تحقیق و درمان ناباروری در حوزه‌های مختلف تولید مثل فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی ژنتیک تولید مثل، جنین شناسی، اپیدمیولوژی و سلامت باروری، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، آندرولوژی، تصویربرداری تولید مثل است.

پژوهشکده زیست فناوری رویان در اصفهان هم بر تولید دام و محصولات وابسته مرتبط با زیست فناوری آن فعالیت دارد. پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی مهندسی ژنتیک، زیست شناسی سلول جنسی و گروه زیست فناوری است.

پژوهشگاه رویان در زمینه خدمات درمان ناباروری، سلول‌های بنیادی و زیست‌فناوری موفقیت‌های زیادی را به نام خود ثبت کرده است که از جمله آنها تولد اولین کودک حاصل از روش باروری آزمایشگاهی IVF در تهران، تولد اولین کودک حاصل از روش میکرواینجکشن ICSI در کشور، تولد اولین کودک حاصل از روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانه‌گزینی جنین (PGD) در ایران، استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قلبی ناشی از سکته برای نخستین بار در کشور، استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قرنیه چشم برای نخستین بار در کشور، تاسیس نخستین بانک خصوصی خون بند ناف نوزادان، تولید نخستین حیوان شبیه سازی شده خاورمیانه (رویانا)، تولد دو گوساله و سه بزغاله شبیه سازی شده، تولید سلول‌های بنیادی پرتوان القایی انسانی (iPS)، استفاده از سلول‌درمانی برای بهبود و درمان بیماران ویتیلیگو برای نخستین بار در کشور، تاسیس نخستین بانک عمومی خون بند ناف، تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن تولید کننده فاکتور ۹ انعقادی خون انسان و تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن Tissue Plasminogen Activator (tPA) انسانی است.

دکتر گورابی از موسسان و رییس سابق پژوهشگاه رویان از روند تأسیس و گسترش رویان می‌گوید که ۲۷ سال پیش به همت تعدادی دانشجوی جوان در فضایی ۱۲ متری در چهار راه حافظ تهران راه اندازی شد و امروز اعتبار و آوازه ای بین‌المللی یافته است: «از زمانی که انگیزه‌ تشکیل «رویان» در میان چند دانشجوی جهاد دانشگاهی شکل گرفت به روش‌های مختلف و با وجود مشکلات فراوان، سعی کردیم ملزومات و امکانات کار را فراهم کنیم. نهایتاً مقدمات اولیه و لوازم اصلی که فراهم شد، مساله‌ ساختمان مطرح شد. هرچقدر فکر کردیم که به چه طریقی می‌توانیم مشکل مکان را حل کنیم، به نتیجه‌ای نرسیدیم.

مکان نسبتاً وسیعی برای این کار لازم بود که باید شرایط خاصی هم می‌داشت. پس از بحث و بررسی‌های فراوان، تنها فکری که به نظرمان رسید، همان دوست مشترک مرحوم دکتر کاظمی و رهبر معظم انقلاب بود. ایشان موضوع را به نحوی به رهبر معظم انقلاب منتقل کرد و گفت که این جوانان می‌خواهند این کار را در جهاد دانشگاهی انجام بدهند و امکاناتی در اختیارشان نیست.

نهایتاً رهبر معظم انقلاب بنیاد مستضعفان را موظف کردند که مکانی را در اختیار این مجموعه قرار دهد. همچنین ایشان سؤال کرده بودند که چقدر کمک مالی می‌خواهید؟ ما هم مبلغ شش میلیون تومان را اعلام کردیم و با کمک ایشان کار را شروع کردیم. وقتی معاونت وقت محرومان بنیاد مستضعفان دستور مستقیم آقا را مشاهده کرد، کمک‌های بسیاری کرد. البته با توجه به این‌که آن معاونت هم شناختی از کار نداشت، شرط کرد که اگر دیدیم ظرف یک سال به نتیجه‌ای نرسیدیم و درجا می‌زنیم، باید ساختمان را تخلیه کنیم.

افتتاح رویان

نهایتاً خرداد سال ۱۳۷۰ با هر مشکلی که بود و با همه‌ سختی‌ها، ساختمان مجهز شد و وزیر بهداشت آن زمان، آقای دکتر ملک‌زاده مجموعه را افتتاح کرد. همه چیز حیاط آن ساختمان را ما خودمان ساخته بودیم. یک چهاردیواری در یک طرف حیاط با موزاییک و نبشی ساخته بودیم و به گروه پژوهش اختصاص دادیم؛ لذا توانستیم از فضای ساختمان خیلی بیشتر استفاده کنیم. آخر هم پول دادیم و آن ساختمان را خریدیم و آن طور نبود که به ما هدیه داده شود.

چیزی که باعث شد آن‌موقع و به واسطه‌ آن، رویان با انرژی پیش برود، این بود که فهمیدیم رهبری کشور به‌ خوبی متوجه کاری هستند که جمعی از دانشجویان می‌کنند. یعنی در کشور و در این حد بالا به یک عده جوان‌ اطمینان می‌کنند و می‌گویند که «شما می‌توانید این کار را انجام دهید».

وقتی در همان سال‌ها اولین موفقیت‌ها حاصل شد، زمانی‌ که خدمت رهبری رسیدند، ایشان تصریح کرده بودند که «من می‌دانستم که شما موفق می‌شوید و این موفقیت برای کشور خوب است. خوبی‌اش این است که به دست شما انجام شده و کسانی هم این کار را انجام دادند که روی آن تأکید داشتند.»

این انرژی که رهبری به مجموعه‌ی جوان ما می‌دادند، خیلی مهم بود. حتی این بیت معروف را که «باش تا صبح دولتت بدمد / کاین هنوز از نتایج سحر است» در آن جلسه خوانده بودند و تأکید کرده بودند که «این هنوز اول کارتان هست؛ بنابراین افق را خیلی وسیع‌تر ببینید. شما با این روحیه‌ای که دارید و با این کار حتماً می‌توانید موفقیت‌های بیشتری کسب کنید.» این واقعاً موجب دلگرمی ما بود.

استفتاء

در دی ماه سال ۱۳۸۱ توضیحاتی در مورد سلول‌های بنیادی، کاربردهایش و شبیه‌سازی و غیره خدمت ایشان ارائه کردیم. موارد استفاده را توضیح دادیم و کسب اجازه کردیم تا وارد این عرصه بشویم. می‌دانید که سلول‌های بنیادی جنینی یک طرفش جنین انسان هست که باید از جنین انسان استفاده بشود. باید جنین انسان از بین برود تا سلول‌های بنیادی ساخته شود؛ بنابراین با توجه به نظرات اخلاقی و مذهبی متفاوت در این زمینه در دنیا باید سؤال می‌شد که آیا ما مجاز هستیم در این زمینه جنین‌های بلااستفاده را از بین ببریم و این سلول‌ها را به دست بیاوریم؟ ایشان گفتند که «به این دوستان بگویید با همت و پشتکار هدف‌های بزرگ این تحقیقات را دنبال کنند و این ثروت هنگفت انسانی را برای خود و کشور محقق نمایند.» البته یک جمله‌ دیگر هم گفتند که «باید مواظب باشند که ساختن قطعات یدکی انسان به ساختن خود انسان منتهی نشود.» یعنی به ‌نوعی شبیه‌سازی انسان را این ‌جا منع کردند. این چیزی بود که زنده‌یاد دکتر کاظمی مدارکی برایش پیدا کرده بود و ایشان هم این پاسخ را داده بودند که فقط به این شکل می‌توانید وارد این کار تحقیقاتی شویم.

بازدید از رویان

در زمان حیات دکتر کاظمی، هر از گاهی ملاقاتی صورت می‌گرفت تا انرژی و روحیه‌ای تازه بگیریم. واقعاً دکتر وقتی به ملاقات آقا می‌رفت و می‌آمد، یک انرژی غیر قابل مهار می‌گرفت. البته باید تصریح کنم که گزارش مستمری هم در این مدت خدمت آقا ارائه می‌شد، چرا که دکتر کاظمی همیشه می‌گفت آقا دوست دارند یک بازدیدی از رویان داشته باشند و همیشه دوست داشتیم این مساله اتفاق بیفتد که متأسفانه در زمان حیات مرحوم دکتر کاظمی به وقوع نپیوست.

ما سعی کردیم کارهای نیمه‌کاره را به انجام برسانیم. خوشبختانه این امر با پایان کار ساختمان‌ فعلی‌مان هم‌زمان شد. دقیقاً تیر ماه ۱۳۸۶ زمانی‌ که داشتیم به این ساختمان جابه‌جا می‌شدیم، آقا لطف کردند و در همان ابتدا تشریف آوردند. در آن زمان ما در حین اسباب‌کشی بودیم. برای جابه‌جایی، یک سری از کارهایمان را سرعت داده بودیم. نهایتاً روز ۲۵ تیرماه بود که این بازدید صورت گرفت.

بازدید ایشان بسیار موشکافانه و به مثابه یک محقق کهنه‌کار بود. البته این مساله سابقه داشت. اولین بار هم که برای ارائه‌ گزارش در مورد همین سلول‌های بنیادی برای به محضرشان رفتیم، وقتی توضیحات اساتید و محققان رویان در مورد سلول‌های بنیادی با نمایش اسلاید انجام گرفت، آقا از همراهانشان که چند پزشک بودند، پرسیدند که شما سؤالی ندارید؟ آنها سؤالی نداشتند. بعد خودشان شروع کردند به پرسیدن سؤالاتی واقعاً اساسی و بنیادین.

در آن بازدید هم همین‌طور بود. در هر بخشی که حضور پیدا می‌کردند، از جنبه‌های مختلف سؤالاتی مطرح می‌کردند. بعضی جاها از دیدگاه علمی که موضوع چه هست و … راجع به هر موضوع موشکافانه سؤال می‌کردند. گاهی احساس می‌کردیم که احیاناً ایشان به لحاظ این ‌که مرجع هستند و می‌خواهند راجع به یک موضوعی اظهار نظر کنند یا فتوایی بدهند، سؤالاتی در زمینه‌هایی مانند رحم اجاره‌ای پرسیدند یا در مورد رحم جایگزینی که در کلونی حیوان استفاده شده و نیز در مورد تأثیراتش بر حیوانی که به دنیا می‌آید، ارتباطاتی که وجود دارد، وجود یا عدم وجود ارتباطات روحی عاطفی، ارتباطات ژنتیکی که اتفاق می‌افتد و یک سری سؤال‌هایی به این شکل. احساس می‌شد ایشان می‌خواهند در مورد جایگزینی و رابطه‌ی فرزندی که به دنیا می‌آید با این مادر اظهار نظر کنند.

بازدید رهبر انقلاب از پژوهشگاه رویان

اغلب سؤال‌هایی که مطرح کردند، بسیار موشکافانه بود. ما سال پیش، قبل از این‌که برای گزارش حیوان «ترنس‌ژن» به محضرشان برویم، مطابق معمول و پیش از ملاقات، یک گزارش کارشناسی فرستادیم. معمولاً وقتی گزارش کارشناسی در این سیستم‌های اداری می‌افتد، خیلی روی آن دقت نمی‌شود و شاید بعضاً خوانده هم ‌نشود، ولی وقتی خدمت ایشان رسیدیم، دیدیم تمام مطالب را با دقت خوانده‌ بودند، به‌ طوری که می‌دانستند ما در آن نوشته‌ایم که ایران چندمین کشور است که در این زمینه کار می‌کند و تاکنون در چه زمینه‌هایی به نتیجه رسیده است. حتی آقا پرسیدند که اگر مثلاً پروتئینی که حاصل این ژن خاص است و وارد بدن این حیوان شده، یک پروتئین انعقادی است؟ باید خونش منعقد بشود؟ یک سؤالاتی که نشان‌دهنده‌ی دقت نظر ایشان در این زمینه‌ها بود.

نظم و ترتیب اداری و تشکیلاتی که ایشان دارد، از مواردی است که همه باید از آن درس بگیریم؛ این‌که یک گزارش کارشناسی را بخوانند و بعد در جلسه حضور یابند.

مردم نتایج را زودتر ببینند

در سال ۱۳۸۳ دوستان دوباره خدمت آقا رسیدند و توضیحاتی درباره‌ کارها دادند. رهبر انقلاب تأکید کردند که کاری کنید تا نتایج این تحقیقات سریع‌تر در دسترس مردم قرار بگیرد. یعنی تا زمانی که تحقیقات ما برای مردم ملموس نشده، راضی نیستند. درست است که بعضی بخش‌ها به ‌صورت پایه است و پایه‌ علم را قوی کرده و مرزهای دانش را گسترش می‌دهد، ولی یک بخشی از آن را باید حتماً به ‌نوعی به کاربرد برسانیم. مردم زمانی رضایت خواهند داشت که نتیجه را ببینند و بدانند این هزینه‌ای که شده، در زندگی‌شان تأثیر مثبتی گذاشته است.

سال‌های اخیر هم بحثی را در پیام نوروزی‌شان داشتند که حتماً مردم به‌ گونه‌ای شهد شیرین این دستاوردهای پژوهشی را بچشند. قبل از آن هم ما این موارد را از ایشان شنیده بودیم که باید این‌طور عمل شود. به همین خاطر ما این را مد نظر قرار دادیم که علم و کاربرد علم دوشادوش هم جلو برود و به ترتیبی باشد که خواسته‌ی ایشان برآورده شود.

سقف بلند یک رویا

دکتر عبدالحسین شاهوردی، رییس پژوهشگاه رویان و از نزدیکترین دوستان و همکاران دکتر کاظمی آشتیانی می گوید: یکی از کارهایی که دکتر کاظمی دنبال می­‌کرد و خیلی هم پایبند آن بود، بالا بردن ظرفیت مجموعه بود. او نمی‌گذاشت قدوقواره‌ی مجموعه کوتاه بماند. مشکلی که ما الان در کشورمان در برخی از دانشگاه­‌ها داریم، این است که آدم­‌ها بزرگ می‌شوند، اما فضای کاری کوچک می­‌ماند و افراد نمی­‌توانند کار کنند. همه‌ی کسانی که به خارج از کشور می­‌روند، به‌خاطر مسائل مادی نیست. خیلی­‌ها به‌خاطر اینکه حس می­‌کنند توانایی­‌شان را نمی­‌توانند به منصه‌ی ظهور برسانند، می‌روند. دکتر کاظمی اما خودش را در مقابل خیلی از مسائل قرار می­‌داد برای اینکه محققین رشد کنند.

بعد از اینکه جهاد دانشگاهی تشکیل شد، به او گفتند موقعیتش هست که در دانشگاه تهران، عضو هیأت‌ علمی شود. او گفت من سقف رویان را آن‌قدر بالا می­‌برم که عضو هیأت‌ علمی دانشگاه تهران، آرزو کند عضو هیأت‌ علمی رویان باشد. الان خیلی از محققین ایرانی خارج از کشور، اولین جایی که دوست دارند در آن فعالیت کنند، رویان است. به همین علت، من فکر می­‌کنم دکتر کاظمی آشتیانی می­‌تواند الگویی مناسب و مطلوب برای مدیریت جهادی باشد؛ هم در مباحث مدیریتی و هم در شیوه‌ی توسعه‌ کار که به‌صورت جهادی و با اعتمادبه‌نفس،‌ آن را انجام می‌داد.

دیده‌بان علم ایران در بیست و هفتمین سالگرد تاسیس پژوهشگاه رویان مروری گذرا دارد بر فرازهایی از افزون بر ربع قرن تلاش مستمر و موفق در این مجموعه علمی و تحقیقاتی پیشرو:

۶ مهر ۱۳۷۹

برگزاری نخستین جشنواره بین‌المللی نازایی رویان

نخستین دوره کنگره جشنواره بین‌المللی نازایی رویان مهر ماه ۷۶ با مشارکت محققانی از ۱۶ کشور جهان در محل اجلاس سران در تهران آغاز به کارکرد. این کنگره و جشنواره طی سال‌های اخیر به طور مستمر برگزار شده و پژوهشگاه رویان این روزها در تدارک برگزاری هجدهمین دوره جشنواره و کنگره بین‌المللی تحقیقات زیست شناسی و پزشکی تولیدمثل رویان و همزمان با آن سیزدهمین دوره کنگره زیست شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی است.

۱۷ مرداد ۱۳۸۰

کلنگ‌زنی بزرگترین مرکز درمان ناباروری خاورمیانه

در ۱۷ مرداد ماه ۱۳۸۰ کلنگ احداث ساختمان فعلی پژوهشکده رویان در میدان بنی هاشم در شمال شرق تهران به زمین زده شد. این مجموعه که چند سالی است دیگر پاسخگوی فعالیتها و مراجعان وسیع رویان نیست در زمان احداث و افتتاح بزرگترین مرکز درمان نازایی در خاورمیانه خوانده می شد. این مرکز در قطعه زمین اهدایی رهبر معظمانقلاب به مساحت هشت هزار مربع به منظور توسعه‌ فعالیت‌های موسسه رویان احداث شد که شامل سه ساختمان مجزا هر کدام در سه طبقه با زیربنای کل هفت هزار متر مربع است که بخش درمانی آن شامل درمانگاه زنان و نازایی، سونوگرافی، رادیولوژی، آزمایشگاه، اتاق‌های عمل و داروخانه است.

۱۱ شهریور ۱۳۸۲

پیوستن ایران به جمع معدود کشورهای تولیدکننده سلولهای‌ بنیادی‌ جنینی‌ انسان‌

به‌ همت‌ پژوهشگران‌ رویان، نام جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ بعد از کشورهای‌ آمریکا، استرالیا، سوئد، انگلیس‌، هندوستان‌، کره‌ جنوبی‌، ژاپن‌، سنگاپور در جمع معدود کشورهای صاحب توانمندی تولید، تکثیر و انجماد سلولهای‌ بنیادی‌ جنین‌ انسان‌ ثبت شد. رخدادی که جامعه علمی جهان و حتی همکاران ایرانی رویان در ابتدا با تردید و ناباوری با آن برخورد کردند اما با ارائه مستندات علمی همه با شگفتی و تحسین بر این موفقیت بزرگ و دستاورد علمی تاریخی رویان صحه گذاشتند.

۱۸ مهر ۱۳۸۳

تجلیل از دکتر کاظمی آشتیانی در همایش چهره های ماندگار

۱۸ مهر ماه ۸۳ در چهارمین همایش چهره های ماندگار از دکتر سعید کاظمی آشتیانی رییس پژوهشکده علوم سلولی (رویان) به عنوان چهره ای ماندگار تقدیر شد.

۱۵ بهمن ۱۳۸۳

افتتاح نخستین بانک خون بند ناف در ایران

۱۵ بهمن ۸۳ حجت الاسلام و المسلمین خاتمی، رییس جمهور با حضور در پژوهشکده رویان ضمن بازدید از پژوهشکده‌ و مرکز تحقیقات علوم سلولی و ناباروری، بانک خون بند ناف رویان را افتتاح و تمبر یادبود دستیابی ایران به فن آوری تولید و تمایز سلول‌های بنیادی را مهر کرد.

۱۴ شهریور ۸۴

افزایش ۲۵ درصدی میانگین موفقیت درمان ناباروری در رویان

دکتر کاظمی آشتیانی، رییس پژوهشکده رویان در آستانه ششمین جشنواره بین‌المللی رویان اعلام کرد که میانگین موفقیت درمان ناباروری در ایران از ۱۵ درصد در سال ۱۳۷۹ به ۴۰ درصد در سال ۸۴ رسیده که ۱۳ درصد بالاتر از انگلستان است.

۱۷ آبان ۱۳۸۴

دستیابی جمهوری اسلامی ایران به فن‌آوری «کلونینگ» حیوانات

رییس پژوهشکده رویان از پیوستن ایران به جمع معدود کشورهای صاحب فناوری همانندسازی (کلونینگ) حیوانات خبر داد و اعلام کرد محققان این پژوهشکده با هدف دستیابی به فن‌آوری شبیه سازی حیوانات نسبت به کلونینگ چند راس میش و گاو اقدام کرده‌اند که با توجه به طولانی بودن دوران کلونینگ حیوانات بزرگ پیش‌بینی می‌شود این حیوانات طی چند ماه بعد متولد شوند.

۱۴ دی ۱۳۸۴

دکتر سعید کاظمی آشتیانی، رییس پژوهشکده رویان درگذشت

بعد از ظهر چهارشنبه ۱۴ دی ماه ۱۳۸۴ خبر فوت ناگهانی دکتر سعید کاظمی آشتیانی، رئیس پژوهشکده رویان در کمال ناباوری خانواده، همکاران و مردم اعلام شد. وی در حالی که برای انجام تست ورزش در بیمارستان بقیه الله الاعظم تهران حضور یافته بود به دلیل عارضه قلبی درگذشت.

۱۵ دی ۱۳۸۴

رهبر معظم انقلاب: کاظمی آشتیانی از رویش های مبارکی بود که آینده درخشان علمی کشور را نوید می‌دهند

مقام معظم رهبری ۱۵ دی ماه در پیامی به مناسبت درگذشت دکتر کاظمی آشتیانی با تسلیت فقدان این دانشمند جوان از وی و مجموعه همکارانش در رویان تجلیل کردند. در پیام مقام معظم رهبری از مرحوم کاظمی آشتیانی به عنوان «دانشمند مومن و جهادگر و شخصیت ارزشمندی که کانون امید و ابتکار و نوآوری بود» یاد شده و با افسوس بر فقدان رییس پژوهشکده رویان آمده بود: «وی یکی از فرزندان صالح انقلاب و از رویش‌های مبارکی بود که آینده‌ درخشان علمی در کشور را نوید می‌دهند. موسسه‌ رویان که مجمع ارزشمندی از نوآوران و جهادگران عرصه‌ علوم زیستی است، در پیدایش و رشد و اعتلای خود، مدیون همت و ایمان و پشتکار این دانشمند جوان و بلندهمت است».

۱۵ اسفند ۱۳۸۴

انتصاب دکتر گورابی به ریاست پژوهشکده «رویان»

علی منتظری، رییس جهاد دانشگاهی در نیمه اسفند ۸۴ دکتر حمید گورابی از موسسان اولیه و مدیر گروه ژنتیک باروری پژوهشکده رویان را به ریاست این پژوهشکده منصوب کرد.

اول مهرماه ۸۵

تولد نخستین گوسفند حاصل از لقاح خارج رحمی و بلوغ آزمایشگاهی تخمک در ایران

ساعت ۹ شب شنبه اول مهر ماه، اولین بره حاصل از باروری خارج رحمی (IVF) و بلوغ آزمایشگاهی تخمک (IVM) در کشور با عمل سزارین به دنیا آمد.

تا قبل از انجام این پروژه توسط محققان پژوهشگاه «رویان» از روش باروری آزمایشگاهی برای باردار کردن دام‌ها استفاده نشده بود و تلقیح مصنوعی در دام‌ها به سبک سنتی انجام می‌شد.

این فن‌آوری در راستای فن‌آوری شبیه سازی، ساخت موجودات تراریخته و تولیدات حاصل از آنها، اصلاح نژاد به روش نوین و مطالعات بین نژادی است.

۶ مرداد ۱۳۸۵

تصویب جایزه علمی «دکتر کاظمی» در شورای عالی انقلاب فرهنگی

شورای عالی انقلاب فرهنگی به پاس زحمات و موفقیت‌های بزرگ دانشند فرهیخته دکتر سعید کاظمی آشتیانی و به منظور تکریم مقام علم و دانش، اعطای جایزه علمی «دکتر کاظمی» را تصویب کرد. این جایزه در رشته زیست شناسی به ویژه در زمینه فعالیت‌های پژوهشکده «رویان» اختصاص یافته و هیات امنای جهاد دانشگاهی مامور تهیه و تنظیم آیین نامه اجرایی اعطای جایزه مذکور شد.

۱۱ مرداد ۸۵

تولد نخستین گوسفند همانندسازی شده خاورمیانه

اولین حیوان شبیه‌سازی شده جهت دستیابی به دانش شبیه سازی و کلونینگ حدود ساعت ۱۰ شب روز چهارشنبه یازدهم مرداد در پژوهشکده رویان متولد شد. این گوسفند ماده متاسفانه بیشتر از چند دقیقه زنده نماند با این حال آزمایش‌های مولکولی بر اساس مارکرهای STR موید صحت انجام همانندسازی بود. موفقیت دانشمندان «رویان» در تولید نخستین حیوان شبیه‌سازی شده در خاورمیانه بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های منطقه، اروپا و آمریکا داشت. چرا که تا آن زمان تنها حدود هشت کشور به توانایی شبیه‌سازی گوسفند دست یافته‌ بودند که براساس تجارب این کشورها، درصد پایداری جنین‌ها بین سه تا پنج درصد است و در بیش از ۹۲ تا ۹۳ درصد موارد دچار سقط می‌شوند.به گزارش دیده‌بان علم ایران، خبرگزاری آسوشیتدپرس، شبکه خبری بی‌بی‌سی، فاکس نیوز، لایف نیوز، شبکه سی بی اس، یو اس نیوز، مجله ساینتیست، روزنامه گاردین چاپ انگلستان، روزنامه USATODAY چاپ آمریکا، گلف نیوز، جردن فالز نیوز، AGE استرالیا و ده‌ها رسانه خبری در سراسر جهان به بازتاب موفقیت دانشمندان زیست‌فن‌آوری ایران پرداختند.

۸ مهر ۱۳۸۵

تولد رویانا دومین گوسفند همانند سازی شده در ایران

محققان پایگاه تحقیقاتی اصفهان پژوهشکده «رویان»، ۳۰ مورد انتقال جنین گوسفند شبیه‌سازی شده انجام داده بودند که به سه حاملگی منجر شد. یکی از آنها در شامگاه یازدهم مرداد ماه متولد شد که دقایقی بعد از تولد به دلیل نارسایی جفتی از دنیا رفت و دومین آنها ۳۰ بامداد ۸ مهر ۸۵ به دنیا آمد.

 این بره شبیه سازی‌شده که از نژاد افشاری بود نخستین حیوان همانند سازی شده متولد شده در خاورمیانه بود که زنده به دنیا آمد و چند سالی زنده بود.

دوم آذر ۸۵

اتمام رسمی طرح شبیه‌سازی حیوانی در پژوهشکده «رویان»

طی مراسمی با تجلیل از پژوهشگران و دست اندرکاران طرح همانند سازی گوسفند «رویانا»، اتمام رسمی طرح کلونینگ (شبیه‌سازی) حیوانی در پژوهشکده رویان اعلام شد.

۲۵ تیر ۱۳۸۶

بازدید مقام معظم رهبری از رویان

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز دوشنبه ۲۵ تیر از بخش های مختلف پژوهشکده رویان دیدن کردند و از نزدیک با دستاوردهای محققان رویان آشنا شدند.

۲۴ مرداد۸۶

تلاش محققان پژوهشکده «رویان» برای ترمیم ضایعات استخوانی با پیوند سلول‌های بنیادی

دکتر گورابی اعلام کرد که محققان پژوهشکده «رویان» در راستای طرح استفاده از سلول‌های بنیادی در ترمیم ضایعات استخوانی موفق به تولید و پیوند بافت‌ استخوانی از سلول‌های بنیادی مزانشیمی در نمونه حیوانی شده اند.

وی با اشاره به مزایای استفاده از سلول‌های بنیادی بالغ تمایز یافته در ترمیم ضایعات استخوان گفت: در این راستا آزمایشاتی بر روی مدل آزمایشگاهی سگ انجام شد که نتایج مطلوبی را در بر داشته است و در حال حاضر در پی جمع‌آوری اطلاعات و آزمایش بر روی نمونه انسانی هستیم.

به گفته دکتر اسلامی، مجری این طرح در ارتوپدی نوین دسته‌ای از بیماریها نظیر حفره‌های بزرگی که در بافت استخوان ایجاد شده و با روش‌های معمول قابل درمان نیست با استفاده از سلول‌های بنیادی قابل درمان خواهد بود.

۲۰ بهمن ۱۳۸۶

دستیابی به روش نوین درمان بیماری پوستی«ویتیلیگو»

تولید موش ازسلول‌های بنیادی جنینی موش

خودکفایی درتولید پروتئین فاکتوررشد فیبروبلاستی انسانی

رییس پژوهشکده رویان از موفقیت پژوهشگران سلول‌های بنیادی پژوهشکده رویان در ارائه روش نوین درمان بیماری پوستی «ویتیلیگو» با پیوند اتولوگ سلول‌های «ملانوسیت»، تولید موش ازسلول‌های بنیادی جنینی موش و خودکفایی درتولید پروتئین فاکتور رشد فیبروبلاستی انسانی خبر داد.

به گفته گورابی سلول‌های بنیادی جنینی که از جنین قبل از لانه گزینی شده در رحم به دست می‌آیند، توانایی تمایز به انواع زیادی از سلول‌های دیگر را دارا هستند. از سلول‌های بنیادی جنینی موشی نه تنها می‌توان انواع سلول‌ها نظیر سلول‌های عصبی، سلول‌های مولد انسولین، سلول‌های کبدی و غیره را در محیط آزمایشگاهی تولید کرد، بلکه با استفاده از آن می‌توان یک موش کامل ساخت.

دکتر بهاروند، مجری طرح خودکفایی در تولید پروتئین فاکتور رشد فیبروبلاستی انسانی هم در توضیح این دستاورد گفت: فاکتور رشد فیبروبلاستی یا bFGF ، پروتئینی است که در بسیاری از فرایندهای سلولی نظیر تقسیم سلولی، تکوین جنین، رگ زایی و بسیاری فرایندهای دیگر نقش دارد. به علاوه، این پروتئین به عنوان یک فاکتور مهم به محیط کشت سلولهای بنیادی جنینی انسانی اضافه می شود تا بتوان سلول ها را در حالت بنیادینگی و بدون تمایز حفظ و تکثیر کرد.

وی خاطرنشان کرد: قیمت این ماده که توسط شرکت های بزرگ تجاری خارجی تولید می‌شود، بسیار بالا بوده و هر ویال/آمپول آن که حاوی ۲۵ میکروگرم فاکتور رشد فیبروبلاستی انسانی است ارزشی به مبلغ ۳۹۱ یورو دارد که این امر محققان پژوهشکده رویان را بر آن داشت تا پروتئین فاکتور رشد فیبروبلاستی انسانی را با استفاده از روش «بیان ژن در محیط آزمایشگاهی» تولید کنند.

۱۵ اردیبهشت ۸۷

تولد «بووانا»، نخستین گوساله حاصل بلوغ آزمایشگاهی تخمک و باروری خارج رحمی در ایران

نخستین گوساله حاصل از بلوغ آزمایشگاهی تخمک و باروری خارج رحمی در کشور بامداد روز یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ۸۷ در پایگاه اصفهان پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی به دنیا آمد.

این گوساله ماده که از نژاد هلشتاین بود به صورت طبیعی و سالم به دنیا آمد و موقع تولد ۵۳ کیلوگرم وزن داشت.

نصر اصفهانی، رییس پایگاه اصفهان پژوهشکده رویان درباره وجه تسمیه این گوساله گفت: «بووانا» برگرفته از نام لاتین گاو  BOVINE و بر وزن نام نخستین گوسفند شبیه‌سازی شده ایران (رویانا) است.

به گفته وی از جمله اهداف کاربردی این طرح بهبود پتانسیل ژنتیکی شیرواری دام‌های کشور در مدت زمان کوتاه است به گونه‌ای که با استفاده از این تکنولوژی می‌توان پتانسیل بالای تخمدان‌های گاوهای برتر را که به دلایل مختلف در معرض حذف هستند به آزمایشگاه منتقل کرده و پس از انجام لقاح آزمایشگاهی با اسپرمهای مرغوب و یا تعیین جنسیت شده رویان‌های با کیفیت بالا را به طور انبوه تولید کرده و با قیمت بسیار پایین‌تر از رویانهای منجمد وارداتی به دامداران عرضه کرد.

۷ دی ۱۳۸۷

افتتاح مرکز سلول درمانی و بانک عمومی خون بند ناف پژوهشکده «رویان»

مرکز سلول درمانی و نخستین بانک عمومی خون بند ناف «رویان» در آستانه سالگرد درگذشت دکتر سعید کاظمی آشتیانی با حضور دکتر کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت و رییس وقت جهاد دانشگاهی افتتاح شد.

۲۶ فروردین ۱۳۸۸

تولد «حنا»، نخستین بز شبیه سازی شده خاورمیانه

در بامداد ۲۶ فروردین ۸۸، نخستین بز شبیه سازی شده خاورمیانه در پایگاه تحقیقات علوم سلولی رویان در اصفهان متولد شد تا نام ایران به عنوان، پنجمین کشور تولیدکننده بز شبیه‌سازی شده در دنیا ثبت شود.
نخستین بز شبیه سازی شده خاورمیانه، ساعت ۱ و ۳۰ دقیقه بامداد چهارشنبه ۲۶ فروردین ماه در پایگاه تحقیقاتی علوم سلولی اصفهان پژوهشکده «رویان» پس از عمل سزارین در سلامت کامل متولد شد.

۲۴ خرداد ۱۳۸۸

کلنگ زنی مجتمع تحقیقاتی پژوهشکده رویان اصفهان

عملیات اجرایی احداث مجتمع تحقیقاتی پایگاه اصفهان پژوهشکده رویان ۲۴ خرداد با حضور رئیس پژوهشکده رویان و جمعی از مقامات استان اصفهان برگزار شد.

۲۰ تیرماه ۸۸

تولد «بنیانا» نخستین گوساله شبیه‌سازی شده در کشور

«بنیانا» نخستین گوساله حاصل از تکنولوژی شبیه سازی خاورمیانه ۲۰ تیرماه ۸۸ در پایگاه تحقیقاتی رویان اصفهان متولد شد.

به گفته دکترمحمد حسین نصر اصفهانی، رییس پایگاه اصفهان رویان، تولد این گوساله که «بنیانا» به مفهوم بنیادین و پایه‌ای نام گرفته، اولین تولد موفق گوساله شبیه‌سازی‌شده در خاورمیانه محسوب‌ می‌شود که کشورمان را در جایگاه معدود کشورهای صاحب توانمندی در شبیه سازی انواع حیوانات مزرعه‌ای (گاو، گوسفند و بز) قرار داد.

وی تصریح کرد: این موفقیت حاصل تلاش بی وقفه محققان پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی و انجام حدود ۵۰ آزمایش مقدماتی، ۲۰۰ آزمایش اصلی، تولید بیش از ۲۰۰۰ جنین شبیه‌سازی شده و انتقال ۳۰۰ جنین به ۱۰۰ گاو گیرنده در طول مدت دو سال تحقیق بوده است.

«بنیانا» که با تولد خود امیدها و شادی‌های زیادی برانگیخته بود متاسفانه در کمال ناباوری به فاصله هفت روز پس از تولد درگذشت.

سوم مرداد ۸۸

تولد «تامینا» و شبیه‌سازی سرنوشت شوم «بنیانا» برای دومین گوساله شبیه‌سازی شده ایران!

به فاصله چند روز از تولد و مرگ زودهنگام «بنیانا»، «تامینا»، دومین گوساله شبیه سازی شده ایران و خاورمیانه و دوقلوی همسان ژنتیکی آن در پژوهشگاه رویان به دنیا آمد اما به فاصله سه روز بعد این گوساله هم به علت عوارض ناشی از تب حاد و مواج جان سپرد.

مرگ «تامینا» صبح روز سه‌شنبه ششم مرداد ماه ۸۸، روز سوم تولد، دقیقا به همان عللی رخ داد که برای اولین گوساله شبیه سازی شده – «بنیانا» – روز هفتم پس از تولد رخ داده بود.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر محمد حسین نصر اصفهانی ــ مدیر پایگاه تحقیقاتی رویان در اصفهان – گفت: بنابر گزارش‌های منابع معتبر علوم دامپزشکی همچون طب داخلی دامپزشکی، هایپرترمی با علت نامشخص علت اصلی مرگ گوساله‌های شبیه سازی شده در هفته اول بعد از تولد عنوان شده که علت مرگ دو گوساله شبیه سازی شده ایران نیز هست. بررسی‌های اولین نشان داده است، در حالی که اولین گوساله شبیه سازی «بنیانا» در سن ۲۷۰ روزگی حاملگی و با وزن ۴۸ کیلوگرم متولد شد و بررسی‌های اولیه هیچگونه عارضه پاتولوژیک خاصی را در وی نشان نداد، دوقلوی همسان ژنتیکی آن یعنی «تامینا» در سن ۲۸۰ روزگی حاملگی و با وزن ۷۰ کیلوگرم متولد شد که عوارض ملایم بعضی ناهنجاریهای آناتومیکی را نشان می‌داد.

وی گفت: بنابر بالاترین آمارهای موجود در زمینه‌ شبیه سازی گاو، در دنیا بالاترین شانس تولید جنین آزمایشگاهی، ایجاد آبستنی اولیه، ماه سوم، ماه ششم و نیز تولد زنده به ترتیب ۵۰، ۴۰، ۳۰، ۲۵، و ۱۰ــ ۵ درصد است که سهم معادل تیم جنین شناسی پژوهشکده رویان در این زمینه به ترتیب ۴۵ ــ ۴۰، ۳۰، ۳۵، ۲۰ و ۳ درصد بوده است.

مرگ «بنیانا» و «تامینا» به فاصله چند روز با توجه به تلاش‌های گسترده و سرمایه‌گذاری و وقت زیادی که صرف آن شده بود، اتفاق ناخوشایندی برای محققان رویان بود.

۱۹ دی ماه ۸۸

تولد «شنگول» و «منگول»، نخستین بزغاله‌های تراریخته در ایران

سرانجام پس از سال‌ها تلاش پیگیر و تحقیقات مستمر، نخستین دام‌های تراریخته با قابلیت تولید فرآورده‌های دارویی در مجتمع تحقیقاتی پژوهشگاه رویان در تهران به دنیا آمدند.

دکتر گورابی، رییس پژوهشگاه رویان اظهار کرد: بزهای تراریخته تولیدی که حامل ژن تولید پروتئین نوترکیب انسانی موثر در درمان مبتلایان هموفیلی نوع B هستند ۲۸ مرداد ماه ۸۸ انتقال جنین شده و ۱۹ دی ماه در مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی در هلاجرد تهران متولد شده اند پس از بزرگ شدن در شیر خود فاکتور ۹ انعقادی خواهند داشت. این پروتئین نوترکیب در بدن انسان در کبد سنتز شده و در اثر اختصاص در تولید آن فرد به هموفیلی نوع B مبتلا می‌شود، لذا مصرف فرآورده دارویی تولیدی از شیر این دام‌ها می‌تواند در درمان این بیماری موثر باشد.

۸ بهمن ۸۸

دیدار جمعی از مسئولان و محققان پژوهشگاه رویان با مقام معظم رهبری

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و محققان پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی، انتخاب دقیق مسئله، و استفاده از علم و دانش و تلاش در پرتو ایمان برای حل مسئله را رمز موفقیت این نهاد علمی دانستند.
در این دیدار، دکتر گورابی، رئیس پژوهشگاه رویان، گزارش از آخرین دستاوردهای علمی این پژوهشگاه از جمله تولید نخستین حیوانات تراریخته (ترنس ژن) در کشور و منطقه ارائه کرد.

۲۵ شهریور ۸۹

اعطای نخستین جایزه علمی دکتر کاظمی به یک دانشگر برجسته آمریکایی

همزمان با یازدهمین جشنواره بین المللی تحقیقات باروری و سلول‌های بنیادی رویان، نخستین جایزه ویژه دکتر کاظمی آشتیانی به رودولف ینیش دانشگر برجسته زیست شناسی و سلول‌های بنیادی اهدا شد.

ینیش از مبتکرترین و خلاق‌ترین دانشگران در زمینه زیست‌شناسی تکوینی، تنظیم بیان ژن و زیست شناسی سلول بنیادی و خالق نخستین گونه موش تراریخته است.

دکتر ینیش در نگارش بیش از ۴۰ مقاله تحقیقاتی شرکت داشته و جوایز و تقدیرنامه‌های فراوانی را نیز دریافت کرده است. او دانشمند برگزیده فرهنگستان ملی علوم امریکا در سال ۲۰۰۳ و جایزه بنیاد پیتر گروبر در زمینه ژنتیک است. علاوه بر این، جایزه رابرت کوخ برای برتری در زمینه دستاوردهای علمی، جایزه بنیاد سرطان چارلز رودولف براپرچر، مدال مکس دلبروک برای پزشکی مولکولی و جایزه بنیاد ویلسک برای دستاوردهایش به او اعطا شد که این همه تنها بخش کوچکی از افتخارات و جوایز بی شماری است که کسب کرده است.

۷ تیر ۱۳۹۰

راه‌اندازی نخستین مرکز پیش بیمارستانی سلول درمانی کشور

در راستای تاسیس بیمارستان سلول درمانی رویان، مرکز پیش بیمارستانی سلول درمانی در محل این پژوهشگاه راه‌اندازی شد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر گورابی با اشاره به تاسیس اولین مرکز سلول درمانی کشور در سال ۸۷ گفت: این مرکز با هدف تولید سلول در سطح استاندارد و برای استفاده در مطالعات بالینی با حضور وزیر وقت بهداشت راه‌اندازی شد. هدف از تاسیس مرکز سلول درمانی این بود که سلول‌های مناسب و با کیفیت بالا و استاندارد برای استفاده در درمان تولید شود. همچنین بتوان با استفاده از این مرکز کارآزمایی‌های بالینی انجام شده در پژوهشگاه را هدایت کرد که لازمه آن انجام کارهای درمانگاهی در مرکز سلول درمانی است تا بیمارانی که وارد عرصه تحقیقات می‌شوند مورد ارزیابی قرار گیرند.

۱۴ شهریور ۱۳۹۰

راه‌اندازی نخستین بانک سلول‌های بنیادی جنینی و غیرجنینی کشور

بانک سلول‌های بنیادی جنینی و غیرجنینی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با هدف تامین نیاز محققان کشور به سلول‌های بنیادی رسما افتتاح شد.

در این بانک هشت هزار و ۴۰۰ ویال سلول‌های بنیادی جنینی و غیرجنینی در ۳۳۴ نوع نگهداری می‌شود که ۱۰۸ رده سلول‌های بنیادی جنینی موشی از نژادهای مختلف و ۱۰۶ رده سلولهای بنیادی پرتوان القایی انسانی و ۱۲ رده سلولهای بنیادی جنینی انسانی را شامل می‌ش

۱۷ شهریور ۹۰

دومین جایزه علمی «دکتر کاظمی» هم به یک آلمانی رسید

دومین جایزه دکتر کاظمی (Kazemi Prize) به استاد «هانس شولر»، دانشمند سرشناس آلمانی اعطا شد.

شولر که در سال ۲۰۰۴ به عنوان مدیر موسسه ماکس پلانک برای طب زیست مولکولی و ریاست گروه بیولوژی تکوینی و سلولی منصوب شد، استاد همکار گروه بیوشیمی در دانشگاه پنسیلوانیا، استاد تمام دانشکده پزشکی دانشگاه ویلهلمز وستفالین در مونستر آلمان، استاد همکار آزمایشگاه و عضو کار گروه عالی آلمان برای بیولوژی پیوند در درمان‌های ترمیمی (REBIRTH) در دانشکده معتبر پزشکی هانوور (MHH) است.

از جمله موفقیتهای علمی وی و آزمایشگاه تحقیقاتیش که بازتاب وسیعی در جامعه علمی و رسانه‌یی داشته اعلام تولید تخمک از سلول‌های بنیادی جنینی موش بود که راه را برای محیط تحقیقاتی کاملا جدیدی هموار و پیامدهای شگرف آن برای جامعه همچنان مورد بحث است. با این حال شاید عمده عامل شهرت و اعتبار شولر در جامعه زیست شناسی را باید در تحقیقات پیشتازانه اش در زمینه پروتئین OCT4 جست‌و‌جو کرد.

آذر ۱۳۹۱

دستیابی به تکنیک تشخیص پیش از لانه‌گزینی بیماری‌های تک ژنی

محققان پژوهشگاه‌های ابن سینا و رویان در طرحی مشترک به تکنیک تشخیص پیش از لانه‌گزینی بیماری‌های تک ژنی دست یافتند. با دستیابی به این تکنیک از تولد کودکان مبتلا به بیماری هایی مثل تالاسمی از مرحله قبل از انتقال به رحم پیشگیری می‌شود.

آذر ۱۳۹۲

راه‌اندازی موسسه «خیرین پژوهش سلامت رویان»

دست‌های سخاوت خیرین پژوهش به یاری پژوهشگاه رویان آمد تا زمینه‌ساز گسترش تحقیقات سلامت رویان و ارائه دستاوردهای درمانی این پژوهش‌ها به بیماران دردمند باشد.

دکتر گورابی، رییس پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با اعلام ثبت رسمی موسسه «خیرین پژوهش سلامت رویان» گفت: پژوهشگاه رویان ازبدو تاسیس با توجه به سهم اندک اعتبارات دولتی از بودجه جهاد دانشگاهی و ضرورت تامین اعتبارات مورد نیاز از طریق ارائه خدمات، پیگیر جلب حمایت‌های خیرین بود و مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی، عمده بودجه مورد نیاز موسسه را از طریق همین کمک‌ها تامین کردند. با گذشت ۲۰ سال از تاسیس موسسه و ارتقای آن به پژوهشگاه با این که بودجه‌ای در حد مناسب در اختیارمان است برای پیشبرد هر چه سریع‌تر پروژه‌ها نیازمند حمایت خیرین هستیم و طی این سال‌ها از این قبیل حمایت‌ها به گرمی استقبال کرده‌ایم.

۱۵ مرداد ۹۳

موفقیت محققان در تولید سلول‌های شبکیه چشم از سلول‌های بنیادی

دکتر حمید گورابی اعلام کرد: در مقطع فعلی بیشتر از این که بخواهیم فعالیت‌های جدیدی را شروع کنیم در حال عمق بخشی به کارهای گذشته هستیم و تلاش داریم تحقیقاتی را که در فاز آزمایشگاهی موفق بوده اند در مدل حیوانی تست کنیم که با توجه به تنگناهای بودجه‌یی، هم روش مناسب‌تری است. از جمله طرح‌هایی که فازهای آزمایشگاهی را طی کرده تهیه سلول‌های شبکیه چشم از سلول‌های بنیادی است که در مرحله تست حیوانی است و تلاش داریم این طرح که اثربخشی خود را‌ در فاز آزمایشگاهی نشان داده به کارآزمایی بالینی برسد.

شهریور ۹۲

موفقیت محققان رویان در سلول‌درمانی کودکان فلج مغزی و درمان عارضه انگشتان به هم چسبیده

رییس پژوهشگاه رویان از موفقیت محققان دپارتمان طب ترمیمی پژوهشگاه در درمان انگشتان به هم چسبیده بیماران اپیدرمولیزوبلوسا، اثربخشی سلول درمانی در کودکان فلج مغزی و به کارگیری سلول مزانشیمی در درمان استنوآرتریت خبر داد.

۱۴ تیر ۹۳

آغاز تحقیقات درمان بیماری‌های شبکیه با سلول‌های بنیادی جنینی

بازدید رییس جمهور از پژوهشکده رویان اصفهان

رییس پژوهشگاه رویان از آغاز تحقیقاتی برای درمان بیماری‌های شبکیه چشم با سلول‌های بنیادی توسط محققان این پژوهشگاه خبر داد.

۱۲ مرداد ۱۳۹۴

دستاورد مهم «رویان» در درمان مبتلایان فلج اطفال و مغزی

تلاش برای تولیداندام انسانی در حیوانات

رییس پژوهشگاه «رویان» از دستاوردهای تازه محققان این پژوهشگاه در فاز اول سلول‌درمانی فلج مغزی اطفال، کارآزمایی‌های بالینی بر روی روش‌های سلول‌درمانی بیماری‌های غضروف و استخوان،کبد،چشم،قلب و پوست و برنامه‌ریزی برای درمان ام‌اس و دیابت و تولید اندام‌ انسانی در بدن حیوانات خبرداد.

۱۵ شهریور ۹۴

اعطای سومین جایزه کاظمی آشتیانی به پراستنادترین دانشمند تاریخ علم مهندسی

جایزه مرحوم کاظمی آشتیانی طی مراسمی در پژوهشگاه رویان به پروفسور رابرت لنگر پراستنادترین دانشمند علم مهندسی اعطا شد.

وی که استاد دانشگاه MIT و پروفسور پژوهشگاه کخ است بیش از ۱۳۰۰ مقاله منتشر کرده و بیش از یک هزار و ۸۰ اختراع از وی به ثبت رسیده است.

به گزارش دیده‌بان علم، لنگر، همچنین موسس بیش از ۳۰۰ شرکت دانش بنیان بوده است.

۱۰ شهریور ۹۵

محقق هلندی برنده جایزه کاظمی آشتیانی شد

جایزه کاظمی آشتیانی ۲۰۱۶ همزمان با هفدهمین جشنواره بین‌المللی رویان به هانس کلورز پژوهشگر هلندی اعطا شد که برای اولین بار موفق به شناسایی سلول‌های بنیادی روده‌ای شده است.

وی از محققان برجسته جهان در استفاده از سلول‌های بنیادی در پزشکی بازساختی است.

۷ اردیبهشت ۹۶

رویان، میزبان دانشمندان پروتئومیکس جهان

سمپوزیوم پروژه جهانی پروتئوم انسانی با حضور محققان برجسته بین‌المللی از ۱۱ کشور، ۷ و ۸ اردیبهشت ماه ۹۶ به میزبانی پژوهشگاه رویان در تهران برگزار شد.

پروژه جهانی پروتئوم انسانی با هدف شناسایی پروتئین‌ها، کروموزم‌های انسانی و نقش آنها در شناسایی و درمان بیماری‌ها از سال ۲۰۱۲ میلادی راه‌اندازی شده است. این پروژه جهانی با مشارکت کشورهایی همچون استرالیا، کانادا، ژاپن، فرانسه، ایتالیا، سوئیس، چین، تایوان، امریکا، روسیه، کره جنوبی، اسپانیا و ایران در حال انجام است. پژوهشگاه رویان به عنوان متولی این پروژه در ایران و مسؤول پروژه پروتئوم کروموزوم Y انسانی نقش مؤثری در پیشبرد اهداف این پروژه جهانی داشته و امسال میزبان این کارگروه بین‌المللی است.

۱۸ آذر ۹۶

دکتر شاهوردی، سرپرست پژوهشگاه رویان شد

دکتر عبدالحسین شاهوردی، معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشگاه رویان با حکم رییس جهاد دانشگاهی، سرپرست پژوهشگاه رویان شد. وی پس از مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی  و دکتر گورابی – که از اسفندماه ۱۳۸۴ ریاست پژوهشگاه را عهده دار بود – سومین مدیر این موسسه بزرگ پژوهشی، آموزشی و درمانی است.

۲۹ آذر ۹۶

شبیه سازی سومین نژاد بز در کشور

محققان پژوهشگاه رویان موفق به تولید سه راس بز شبیه سازی شده از نژاد مورسیا شدند که از نژادهای گران قیمت بز بوده و قادر است روزانه دو تا سه کیلوگرم شیر با چربی و کیفیت بالا تولید کند.

به گزارش دیده بان علم ایران، دکتر نصر اصفهانی، رییس پژوهشکده زیست فناوری پژوهشگاه رویان با اعلام این مطلب خاطرنشان کرد: محققان پژوهشکده با استفاده از تجارب قبلی شبیه سازی و با به کارگیری روش دستی بومی سازی، پس از ۹ ماه موفق به این شبیه سازی از تخمدان و لقاح مصنوعی سلول بنیادی سه رأس بز از آن نژاد شدند.

وی با اشاره به اینکه قرار است با دستیابی به این فناوری ۱۰۰ راس بز مورسیا شبیه سازی شود، گفت: هم اکنون این طرح آماده واگذاری به دامپروران برای تولید انبوه است که با انبوه سازی آن می توان قیمت تمام شده تولید شیر را کاهش و کیفیت آن را بالا برد.

۲۴ اردیبهشت ۹۷

افتتاح مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولی رویان

نخستین مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولی رویان با حضور دکتر ملک‌زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت پژوهشگاه رویان افتتاح شد.

ماموریت مرکز، ایجاد پل مطمئن و کارا میان مراحل آزمایشگاهی و پیش‌بالینی محصولات مبتنی بر پزشکی بازساختی تا رسیدن به مرحله درمانی و تولید صنعتی محصول در مقیاس بالاست‌. در این راستا واحد تولید مرکز در جست و جوی منابع مطمئن سلولی و بررسی میزان ایمنی و کارایی محصولات سلولی است و در واحد کنترل کیفی نیز با رعایت استانداردهای بین‌المللی آزمایش‌هایی جهت نظارت بر تولید محصولات ایمن و کار انجام می شود.

همچنین در واحد تضمین کیفیت نظارت دقیق بر مستندسازی تمام مراحل تولید از ابتدا تا انتها بر اساس پروتکل‌های تعریف شده با رعایت استانداردهای بین‌المللی صورت می‌گیرد.

۲۵ اردیبهشت ۹۷

افتتاح نخستین کارخانه فرآورده های سلولی غرب آسیا

نخستین کارخانه تولید انبوه فرآورده های سلولی منطقه با حضور معاون اول رییس جمهور، معاون علمی و فناوری رییس جمهور، وزیر بهداشت، رییس ستاد اجرایی فرمان امام و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بهره برداری رسید.

با عقد قرارداد مشترک برای تولید انبوه سلول با مصارف بالینی بین یک شرکت دارویی داخلی وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام به عنوان سرمایه گذار و پژوهشگاه رویان به عنوان دارنده دانش فنی، شرکت تک سل فارمد به عنوان اولین شرکت دانش بنیان در حوزه تولید صنعتی محصولات و فرآورده های سلولی در بهمن ماه سال ۹۲ تاسیس شد.
این شرکت که با هدف تولید انبوه سلول، تجاری سازی محصولات سلولی، ژن درمانی و مهندسی بافت، همکاری با مراکز و موسسات پژوهشی و تحقیقاتی برای توسعه محصولات جدید و حرکت به سوی صادرات فناوری فعالیت دارد با ساخت اولین کارخانه تولید انبوه سلول در کشور با ظرفیت ۴۵۰۰ محصول سلولی خودی (اتولوگ) توانسته گام مهمی را در توسعه و تجاری سازی پزشکی بازساختی و سلول درمانی در کشور بردارد.

تهیه و تنظیم : علی شمس

1 نظر
  1. سجاد می گوید

    سلام .تو زمینه رویش و ریزش مو چیزی تولید شده یا ن

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.