اعتراض انجمن علمی ژنتیک به سوالات جهت دار آزمون دکتری سال 1398
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، حمایت قاطبه دانشگاهیان و فرهیختگان از تلاش به دستیابی به فناوریهای جدید از جمله زیست فناوری و مهندسی ژنتیک و تولید ملی محصولات تراریخته که تجلی آن در بیانیههای انجمنهای علمی ذیربط، قطعنامههای همایشهای معتبر ملی و بین المللی و مقالات متعدد دانشمندان کشورمان قابل مشاهده است؛ همواره درخور تحسین و تقدیر بوده است. اما به نظر میرسد گروه کوچکی در تقابل کامل با جریان علمی و قانونی کشور، در حال ارتکاب اقدامات غیر اخلاقی و غیر قابل باوری در حوزه مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته هستند. به عنوان نمونه این گروه در یکی از آخرین اقدامات خود در آزمون ورودی دوره دکتری (نیمه متمرکز) سال 1398 کلیه رشتههای امتحانی گروه آزمایشی کشاورزی و منابع طبیعی (دفترچه شماره 2) به طرح سوالاتی نادرست در مورد مهندسی ژنتیک گیاهی پرداخته است. انجمن علمی ژنتیک با ارسال نامهای به رئیس سازمان سنجش آموزش کشور به این اقدام غیر اخلاقی اعتراض کرده است. متن کامل این نامه را که در اختیار مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران قرار گرفته است در پایین بخوانید.
بسمه تعالی
رئیس محترم سازمان سنجش و آموزش کشور
جناب آقای دکتر ابراهیم خدایی
سلامعلیکم.
با احترام، پیرو برگزاری آزمون سنجش استعداد تحصیلی آزمون ورودی دکتری نیمه متمرکز سال 1398(کلیه رشتههای امتحانی گروه آزمایشی کشاورزی و منابع طبیعی) که مورخ 3 اسفند 1397 برگزار گردید، مواردی دور از انتظار در محتوای آزمون ملاحظه شد که مورد اعتراض بخشی از جامعه علمی و اعضای این انجمن واقع گردید، لذا مراتب در جلسه هیئت مدیره انجمن مطرح و اهم موارد بشرح زیر باستحضار میرسد:
1- در بخش اول، متنی غیر علمی ارائه شدهاست که کاملاً یکجانبه و سراسر در جهت تخریب و القای شبهه نسبت به فناوریهای نوین زیستی (بیوتکنولوژی) و دستاوردهای مهندسی ژنتیک در کشاورزی و تولید محصولات اصلاح شده ژنتیکی میپردازد که هم اینک مهمترین فناوری در تولید غذا در کل جهان محسوب میگردد.
2- پاسخهای چند گزینهای سـؤالات نیز به صورت کلی و غیر علمی تهیه شده و طبعاً داوطلب برای عدم حذف بدلیل تفاوت دیدگاه با طراح سـؤال، مجبور به انتخاب پاسخی میشود که طراح سـؤالات انتظار داشته و القاء نمودهاست بنابراین، داوطلب حق اظهارنظر علمی و مستقل خود را نداشته و طبعاً سنجش استعدادی هم صورت نخواهدگرفت.
3- متن دوم ارائه شده در زمینه محصولات ارگانیک بود، به نحوی که تبلیغ مستقیم این محصولات محسوب شده و در مقابل محصولات تراریخته مطرح شدهاست، در حالیکه این دیدگاه هم از منطق به دور بوده و پیشرفت کشاورزی، تحقق خوداتکایی و امنیت غذایی، مستلزم بهرهگیری حداکثری از تمام روشها و فرصتها و ظرفیتهای علمی متداول و نوین میباشد.
انتظار میرفت متون انتخابی، کاملاً منصفانه، علمی و در جهت سیاستهای کلان کشور انتخاب شوند و شایسته است سازمان سنجش کشور کمافیالسابق به عنوان سازمانی کاملاً علمی و مستقل عمل نموده و به دور از هر گونه شائبه و بر مبنای مستندات علمی، متون و سـؤالات آزمونها را طراحی نماید.
در خاتمه انجمن ژنتیک ایران با بیش از یکهزار عضو متخصص و سابقه نیم قرن خدمت صادقانه به کشور عزیزمان، از جنابعالی که از فرهیختگان آموزش عالی کشور هستید انتظار دارد برای جلوگیری از آسیب بیشتر به اعتماد ملی نسبت به آن سازمان و احتراز از تضییع حقوق داوطلبان محترم، دستور پیگیری مجدانه موضوع را صادر نموده و در صورت لزوم، نظر دانشکدههای کشاورزی و انجمنهای علمی تخصصی، در خصوص این رفتار غیرعلمی را استعلام فرمایید.
برای شما و همه خدمتگزاران صادق در عرصههای علم و فناوری توفیقات روز افزون را از خداوند منان خواستارم.
و من الله التوفیق
دکتر محمود تولایی
رئیس انجمن ژنتیک ایران