مجتبی خیام نکویی:
تولید محصولات تراریخته در کشور ضرورت دارد/ آمادگی برای تولید پنبه، خرما، چغندر، یونجه و سیبزمینی تراریخته
یکشنبه دهم دی ماه سال 1385 – دکتر خیام نکویی تولید محصولات تراریخته در کشور را یک ضرورت ملی دانست و از آمادگی برای تولید پنبه، خرما، چغندر، یونجه و سیبزمینی تراریخته خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از ایسنا، دکتر خیام نکویی یکشنبه دهم دی ماه سال 1385 با تاکید بر ضرورت تولید محصولات تراریخته در کشور از آمادگی برای تولید پنبه، خرما، چغندر، یونجه و سیبزمینی تراریخته در موسسه خبر داد.
خیام نکویی تاکید کرد: در حال حاضر نظر قاطع ما این است که تولید محصولات تراریخته میتواند ادامه داشته باشد. وی تصریح کرد که توسعه این قبیل محصولات در کشور در گرو وجود قانون ایمنی زیستی و در چارچوب این قانون باید صورت گیرد و خواستار تسریع در تصویب این قانون شد.
وی استفاده از فنآوریهای نوینی نظیر تولید محصولات تراریخته را تنها راهحل برای تامین غذای مورد نیاز جمعیت فزاینده کشور خواند و اظهار داشت: ما در حال حاضر 70 میلیون نفر جمعیت داریم و پیش بینی میشود که در سال 1400 جمعیت کشور ما به بیش از 100 میلیون نفر افزایش یابد و این سؤال مطرح است که چگونه می خواهیم تا سال 1400 غذای این جمعیت 100 میلیونی را تامین کنیم.
وی واردات، افزایش سطح زیر کشت وافزایش تولید در واحد را سه منبع تامین غذای جهت آینده ایران عنوان و تصریح کرد: هیچ کشوری حاصر نیست که توسعه واردات داشته باشد و در این زمان که غذا به عنوان ابزاری استراتژیک تسلط کشورها استفاده میشود این گزینهای نیست که بتوان به آن فکر کرد.
همه کارشناسان حوزه کشاورزی هم میدانند که چقدر سطح زیر کشت داریم و چقدر میتوانیم آن را افزایش دهیم و مطمئنا جواب همگی آنها منفی است، بنابراین باید به گزینه سوم به عنوان تنها گزینه قابل استفاده تکیه کرد.
دکتر خیام نکویی در ادامه افزود: روشهای اصلاح نباتات کلاسیک و روشهای مبتنی بر فنآوری های نوین دو روش مؤثر برای تامین غذاست ما در زمینه اصلاح نباتات کلاسیک تا حدی پیش رفتیم ولی از این جا به بعد قادر به تامین نیاز 100 میلیون انسان به طور قطع نخواهیم بود.
وی تصریح کرد: توسعه فنآوریهای نوین مانند زیستفنآوری عمدتا در جهت تامین غذا برای مردم کشورهای مختلف در آینده است و بنابراین وقتی ما روی فنآوریهای نوین تاکید میکنیم مطمئنا گزینه انتخابی امروز ما نیست و ما قصد داریم آن را بپرورانیم تا در بخش کشاورزی بتوانیم گام های موثری در تامین امنیت غذایی کشور برداریم.
اگر بخواهیم سهممان را در تولید ناخالص ملی افزایش دهیم ناچاریم به فنآوریهای علمی متوسل شویم. وی افزود: مهمترین رسالت مؤسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی این است که در راستای دستیابی به اهداف بخش کشاورزی با استفاده از فنآوری زیستی تمام پتانسیلهای خودش را در جهت رفع نیازهای این بخش بسیج کند.
خیام نکویی با اشاره به افتخارات این مؤسسه تصریح کرد: این مؤسسه امروزه در بعد تولید علم در قله افتخارات قرار گرفته و ممتازترین مرکز پژوهش در حوزه بیوتکنولوژی است. این مؤسسه در تولید مقالات ISI از نظر کمی در میان موسسات تحقیقاتی بیوتکنولوژی رتبه اول را به خود اختصاص داده و در مجموع رتبه دوم از نظر تولید مقالات را داراست. همچنین از نظر تعداد دانشجویانی که طرحهای تحقیقاتی دارند نیز بیشترین آمار را داراست.