استفاده نظام سلطه از روشهای نرم برای منع کشورها از فناوریهای نو
معاون وزیر دادگستری با اشاره به شیوههای نظام سلطه در ایجاد انحصار فناوری گفت: از آنجا که در نظام بینالمللی امکان وضع ضمانت اجرای سخت وجود ندارد، نظام سلطه از روشهای نرم برای منع کشورها از بهکارگیری برخی فناوریها و پیشرفتهای فناورانه استفاده میکند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران به نقل از ایسنا، دکتر حکمت نیا معاون وزیر دادگستری با اشاره به شیوههای نظام سلطه در ایجاد انحصار فناوری گفت: از آنجا که در نظام بینالمللی امکان وضع ضمانت اجرای سخت وجود ندارد، نظام سلطه از روشهای نرم برای منع کشورها از بهکارگیری برخی فناوریها و پیشرفتهای فناورانه استفاده میکند. یعنی با افزایش هزینههای فناوری و هزینهتراشی برای علم و فناوری شما را قانع میکنند که به دنبال آن نروید.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه سخن گفتن از ارزیابیهای ایمنی زیستی بر مبنای واقعیتگرایی است، گفت: برخی کشورهای اروپایی نه بر اساس واقعیت خارجی، بلکه بر اساس ترس که نوعی ذهن محوری است، قانونگذاری را جایز میدانند. در حالی که اگر واقعیتمحور باشیم و رویکرد علمی داشته باشیم، نمیتوانیم ترس از خطر را مؤثر در حکم بدانیم و تنها به مستندات علمی توجه خواهیم کرد.
وی با انتقاد از وجود تخریبها در حوزه فناوری گفت: متاسفانه این رویه وجود دارد که به جای اینکه شهرت تجاری ایجاد کنیم، یکدیگر را در حوزه فناوری و تجارت تخریب میکنیم. باید از تخریب صاحبان فناوری جلوگیری شود و حتی شهرت مناسب برای فناوری تولیدشده ایجاد شود. شهرت علمی ایجاد کردن برنامه میخواهد، به طوری برنامهریزی شود که برای شرکتها و فناوران در ذهن عموم، مرجعیت علمی ایجاد شود تا در مرحله بعد بتوان چنین اعتبار علمی و فناورانه را تبدیل به ثروت کرد.
این استاد حوزه و دانشگاه در بیان سطح موضوعشناسی، گفت: در موضوعشناسی یک موضوعشناسی قواعد و یک موضوعشناسی سیاستها داریم که موضوعشناسی سیاستها شامل هزینه فایده اولویتها، جایگاه بخش خصوصی، جایگاه حمایتها و مانند آن میشود. موضوع شناسی قواعد نیز شامل تبیین و تعریف موضوعات فنی – زیستی، موضوعات فنی – زیستمحیطی، موضوعات فنی – اقتصادی و در نهایت تبیین مسائل مربوط به نیاز – مصرف میشود.
وی افزود: پیش فرض موضوع شناسی فنی -زیستی دارای این پیش فرض است که انسان توانمند است و امکان تغییر در طبیعت را دارد. حال بحث بر سر این است که گستره و مسائل مربوط به این امر چیست. اما اگر کسی اصل امکان تغییر در طبیعت را نمیپذیرد، از ابتدا راهش جدا میشود.
دکتر حکمت نیا ادامه داد: تبیین دخالت فناورانه به معنای تبدیل موضوع فنی به عنوان موثر در حکم است در حقوق یا در فقه صرف عناوینی که حکایت از یک واقع باشد، ممکن است نتواند موضوع حکم قرار گیرد و باید عناوین مناسب با زبان فقه را تبیین کنیم.