سن در تسنیم شماره 13-گالیله کشی تسنیمیان/محفلی در تسنیم علیه تولید ملی فعال است
سن در تسنیم” با هدف شفاف سازی افکار عمومی در زمینه محصولات تراریخته در پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران گشوده شده است. به طور ویژه سن در تسنیم با نورافکنی بر محفلی در خبرگزاری تسنیم که جز تخریب پژوهشگران مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته و روابط علمی بین المللی رسالتی دیگر ندارد، می پردازد. در این پرونده قصد داریم به شبهات غیر علمی که علیه مهندسی ژنتیک به طور کلی و محصولات تراریخته به طور خاص در تسنیم منتشر میشود بپردازیم.
یادداشت زیر در پاسخ به اخبار جعلی که با هدف تخریب محصولات تراریخته و پژوهشگران عرصه مهندسی ژنتیک درخبرگزاری تسنیم منتشر می شود اما در سطحی کلی و متفاوت از یادداشت های پیشین می پردازد.
روزگاری گالیله ی دانشمند تنها به دلیل اعلام نظریه علمی جدید مغایر با تصورات و قوانین پذیرفته شده زمان خود در محضر دادگاه تفتیش عقاید کلیسای منحط قرون وسطی حاضر و مجبور به امضای اعتراف نامه ای با محتوای ذیل( تنها به این دلیل که از سوزانده شدن نجات یابد) شد
“از این پس به این باور که «خورشید مرکز جهان و بیحرکت است و زمین مرکز جهان نبوده و حرکت میکند» باور نداشته و قول میدهم نه به طور شفاهی یا کتبی، به این دیدگاه غلط پایبند نباشم و از آن دفاع به عمل نیاورم و آن را آموزش ندهم.”
پذیرش این نظریه محتاج گذر زمان بود تا در روزگار کنونی به این اندیشه بخندیم که زمین مرکز جهان بشمار میرفته است.
بشر همواره در تلاش یافتن پنجره و روزنه های جدید برای گسترش دانش به منظور گسترش کیفیت و کمیت زندگی خود بوده است و هماره در این راستا بوده اند اشخاصی که بنا بر دلایل مستدل و غیر مستدل بیرق مخالفت برداشته و به ستیز می پردازند. از زمره این مخالفت ها، مخالفت برخی با کاربرد بیوتکنولوژی در کشاورزی و تولید ملی محصولات تراریخته، همراه با دروغ پردازی، جعل و عوام فریبی است. از اینرو گاهی بیان می کنند که “روغن های مایع تراریخته باعث بروز تومورهای سرطانی می شوند1” و یا” به دروغ علف کش رانداپ را مختص محصولات تراریخته اعلام کرده2” و باز هم این “مرغ بیچاره خوراک عروسی و عزای” تسنیم می شود.
یادداشت نویس تسنیم که خبر محکومیت شرکت مونسانتو را پوشش داده است در تلاشی عجیب و خنده دار در صدد است سم رانداپ را به تولید بذرهای تراریخته ربط دهد!!
سوال ساده: شما اطلاع دارید که چه حجمی از سم گلایفوسیت (ماده موثره راندآپ) در مزارع و باغات محصولات غیر تراریخته ( برای کنترل علفهای هرز نازک برگ و پهن برگ یکساله و چند ساله در باغات میوه و مرکبات، تاکستان ها، مزارع نیشکر و سیب زمینی) در کشور ما طی این سال ها مصرف شده و میشود؟ آیا می دانید اصولا در ایران محصول تراریخته کشت نمی شود؟؟؟ آیا از دلیل مصرف این سم آگاهی دارید؟ آیا می دانید چرا جهانیان با تغییر استراتژی از تولید و مصرف سم به سمت تولید و کاشت بذور تراریخته تغییر جهت داده اند؟ تنها به یک دلیل ساده: آگاهی تدریجی از اثرات و خطرات جانبی سموم شیمیایی و اتخاذ رویکرد کشش بازار. امروزه اکثر شرکت های کلاس جهانی، اهمیت در نظر گرفتن خواسته ها و نظرات مشتریان را در فرایند طراحی محصول درک نموده انـد. بنـابراین اتخاذ رویکرد کشش بازار جهت شناسایی محصولات مطلوب جامعه به منظور دسـتیابی بـه تکنولوژی هایی که نیازمندی ها و خواسته هـای مشـتریان(کارفرمـا) را پوشـش دهـد، الویت اصلی کشورهای جهان است. البته که شرکت مونسانتو به دلیل تولید سموم شیمیایی شرکت محبوبی در بین بسیاری از دوستداران محیط زیست و سلامت انسان از جمله مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران نبوده و نیست؛ اما اثر منفی سم رانداپ هیج ارتباطی به محصولات تراریخته ندارد کما اینکه این سم از سال 1974 توسط این شرکت تولید شده است و این در حالیست که اولین محصولات تراریخته تجاری در اواسط دهه 1990 به بازار عرضه شد.
از کسانی که مدعی نگرانی از ایجاد تومورهای سرطانی در جمعیت کشور هستند خواسته می شود نگاهی علمی و مبتنی بر واقعیت و مستندات، به دور از غرض، به دلایل واقعی ایجاد سرطان در کشور بیاندازند (کما اینکه بررسی علمی و دقیق این موضوع می بایست مورد توجه همه دانشمندان و متخصصان این زمینه قرار گیرد و نتایج بررسی ها از طریق سازمانهای ذیربط در اختیار عموم مردم قرار گیرد).
لازم است مخالفان محصولات تراریخته و مدعیان ایجاد سرطان با این محصولات از خود سوال کنند به چه میزان از مصرف بالای سموم و کودهای شیمیایی در اراضی کشاورزی از قبیل مزارع برنج و سیب زمینی اطلاعات دارند؟ آیا می دانند گاهی کشاورزان بومی و تولید کنندگان بزرگ سیب زمینی کشور برای افزایش عملکرد محصول خود تا 1000 کیلوگرم کود اوره در هکتار مصرف می کنند!! آیا اصلا تا به حال پای صحبت کشاورزان ودارندگان مجتمع های کشت و صنعت نشسته اند و می دانند چه در مزارع کشور می گذرد؟ آیا به مصرف سموم و کودهای شیمیایی در مزارع برنج مناطق شمالی کشور و بالا بودن سطح آبهای زیر زمینی، نفود سموم و کودهای شسته شده در آب های زیر زمینی و اثرات منفی آن آگاهند؟ آیا به بررسی سلامت محصولات غیر تراریخته پرداخته اند؟ مشخصا برای اثبات هر ادعایی می بایست مرجع “مستندات و روش های علمی” باشد. اگر بنا به ادعای این گروه محصولات تراریخته منجربه ایجاد سرطان می شود از ایشان به کرات در خواست شده است که مستندات علمی و روش های تحقیقی خود را نشر دهند تا همگان با آگاهی به انتخاب مصرف یا عدم مصرف محصولات تراریخته اقدام نمایند. متاسفانه هم اکنون محفلی در تسنیم با جعل واقعیات، استفاده از عکس های فتوشاپی و نشر اکاذیب در صدر دروغ سازان و هراس افکنان علیه محصولات تراریخته قرار گرفته اند؛ آنگونه که گویی این افراد از یک محفل پرقدرت دیگری برای تخریب پژوهشگران و جلوگیری از تولید داخلی این نوع محصولات چک سفید داشته از هیچ نوع محدودیت مالی، اداری و قانونی هم برخوردار نیستند.
بدیهی است در حیطه سلامتی محصولات غذایی تراریخته یکی از سازمان های مرجع، سازمان بهداشت جهانی (WHO) است. از نظر این سازمان و بر اساس تحقیقات و روند مطالعاتی دپارتمان های امنیت و سلامتی غذایی و بیماری های مشترک انسانی و جانوری پروتئین حاصل از Bt هیچ خطری برای انسان ندارد و با وجود هراس افکنی های اغراق آمیز برخی از تئورسین های فناوری هراس بر خلاف محصولات غیر تراریخته، ایمنی این نوع غذاها از همه جنبه ها از جمله پتانسیل آلرژی زایی، سمیت و مهاجرت ژنی پیش از آنکه در محیط زیست کشت شوند و یا در سبد غذایی مردم قرار بگیرند مورد مطالعه قرار می گیرند.
از منظر این سازمان مرجع، اغلب کشورها ی دنیا ارزیابی شدید و محکمی از ارگانیسم ها و محصولات تراریخته صورت می دهند که کاری شایسته و علمی است اما این در حالی است که آزمون های مشابه برای محصولات سنتی به اجرا در نیامده است. از این رو تفاوت معنا داری در پروسه ارزیابی از ابتدا تا بازار یابی برای این دو گروه محصول وجود دارد. این سازمان از روند بررسی امنیت محصولات تراریخته در کشورهای مختلف پشتیبانی می نماید و بهتر است به جای مخالفت کورکورانه، از روند بررسی های علمی مراجع علمی معتبر داخلی و خارجی بهره جسته تا به آگاهی درستی در زمینه سلامت محصولات تراریخته دست یافته و ضمن بررسی ایمنی محصولات تراریخته داخلی و یا وارداتی روند درج برچسب را به طور روشن و تحت نظارت سازمان های مربوطه به سرانجام رسانده تا دست سودجویی برخی شرکت ها در این زمینه بسته شود. 3
در پایان با ذکر ابیاتی از شعر هاتف اصفهانی دعوت می کنیم که چشم های بسته بر واقعیت ها باز شوند که امروز و فردای ایران زمین در گروی امنیت غذایی در کنار سایر وجوه امنیت است.
چشم دل باز کن که جان بینی
آنچه نادیدنی است آن بینی……..
دل هر ذره را که بشکافی
آفتابیش در میان بینی….
از مضیق جهات درگذری
وسعت ملک لامکان بینی
آنچه نشنیده گوش آن شنوی
وانچه نادیده چشم آن بینی
تا به جایی رساندت که یکی
از جهان و جهانیان بینی
با یکی عشق ورز از دل و جان
تا به عینالیقین عیان بینی
که یکی هست و هیچ نیست جز او
وحده لااله الاهو
-1https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/09/12/2151829/
-2https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/07/23/2118971/
-3https://www.who.int/foodsafety/areas_work/food-technology/faq-genetically-modified-food/en/
پرونده ویژه «سن درتسنیم » با هدف روشن سازی افکار عمومی در حوزه مهندسی ژنتیک، با تلاش جمعی از پژوهشگران متعهد این حوزه تالیف شده است. همه شماره های این پرونده را اینجا بخوانید. «سن درتسنیم » در تلاش است بستری را به وجود بیاورد که توسعه و تعالی جمهوری اسلامی ایران تا حد امکان فارغ از فشارهای نهادهای قدرت، ثروت و پوپولیسم پیش رود.
*بدیهی است مخاطب این یادداشت منحصرا دست اندرکاران واحد ذیربط تسنیم در تولید مطالب مجعول و سراپا کذب علیه محصولات تراریخته مانند مطالب زنجیرهای “مزرعه پدری” یا “ایران-ایری-راکفلر” است و ربطی به کارکنان و مدیران زحتمکش به ویژه خبرنگاران صمیمی این رسانه و سایر بخش ها و واحد های آن ندارد. امید است مدیریت ارشد این رسانه با خود پالایی، رسالت سنگین اطلاع رسانی صحیح، دقیق و منصفانه را در این حوزه نیز جاری و ساری کند.
تهیه و تنظیم: زهرا کمالی-کارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی
سن در تسنیم شماره 12-دروغ جرم نیست! تکرار دروغ پردازی تسنیم با هدف فناوری هراسی و هراس افکنی
سن در تسنیم شماره11-آفت «لومپنیزم» در کشتزار «علم»!
سن در تسنیم شماره10- از مخالفت با تولید ملی محصولات تراریخته تا تقابل با اجرای قانون
سن در تسنیم شماره9-چه کسانی مهندسی ژنتیک را حرام اعلام کردند؟
سن در تسنیم شماره8-چه کسانی مهندسی ژنتیک را حرام اعلام کردند؟
سن در تسنیم شماره7- واکاوی یک گزارش دروغ: اخراج بخاطر نقد محصولات تراریخته(!)
سن در تسنیم شماره 6- “دم درآوردن” انسانها: افسانه یا واقعیت؟ (قسمت 2)
سن درتسنیم شماره 5-“دم درآوردن” انسانها: افسانه یا واقعیت؟ (قسمت 1)
سن در تسنیم شماره4-گوشت هیولای بلژیکی با طعم «شایعه»!
سن در تسنیم شماره3- تشکر از راکفلر؛ بختک «دروغ» بر سینه «علم»
سن در تسنیم شماره 2-از تقطیع تصاویر تا روایت واژگون از یک تجربه موفق
سن در تسنیم شماره1-اهمیت تولید ملی محصولات تراریخته در توسعه اقتصادی
سلام این مقاله بهتراز مقاله قبلی(بررسی ادعای دکتر کرمی)بود.خیلی متین و آرام.لازم نیست که دلخوری ها و عصبانیت درمتن مقاله به صورت های مختلف مثل ناسزا و جدل و… وارد بشه.باتشکر از تلاش شما دوستان عزیز