کنگره تغذیه ایران خواستار شد: حذف موانع کاربردی شدن تکنولوژی‌های نوین مانند مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی

یازدهمین کنگره تغذیه ایران از تاریخ 10 الی 13 آبان ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و نه با شرکت بیش از دو هزار نفر در شیراز، شهر ادیبان و دوستان علم و هنر برگزار شد. شرکت کنندگان در کنگره از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و کمیته برگزار کننده کنگره برای برگزاری با شکوه کنگره سپاسگزاری می کنند.

 
 
کنگره تغذیه ایران خواستار شد: حذف موانع کاربردی شدن تکنولوژی‌های نوین مانند مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
 
قطعنامه یازدهمین کنگره تغذیه ایران
یازدهمین کنگره تغذیه ایران از تاریخ 10 الی 13 آبان ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و نه با شرکت بیش از دو هزار نفر در شیراز، شهر ادیبان و دوستان علم و هنر برگزار شد. شرکت کنندگان در کنگره از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و کمیته برگزار کننده کنگره برای برگزاری با شکوه کنگره سپاسگزاری می کنند.
کشور ایران از یک سو در میانه مسیر گذر تغذیه‌ای به معنای عبور از الگوی بیماری‌های واگیر (Nutrition and inflection nexus) به الگوی بیماری مزمن است. به زبان دیگر، الگوی بیماری زایی در ایران به سرعت به الگوی بیماری شایع در کشورهای پیشرفته نزدیک می‌شود. و از سوی دیگر، ظرفیت علمی، سیاستگذاری و مدیریت سلامت جامعه همچنان در فضای دوران بیماری‌های واگیر یعنی 20 سال قبل سیر می‌کند. در عین حال، در ایران به عنوان عضو گروه کشورهای درآمد متوسط (middle income countries) ضرورت تدارک علم و تکنولوژی بومی و تربیت نیروی انسانی متخصص و ظرفیت مدیریت لازم برای مقابله با این تحولات هشدار دهنده، هر روز بیشتر احساس می‌شود. بی‌توجهی به عدم تعادل حجم و سرعت مشکلات از یک طرف، و ضعف ظرفیت علمی و سیاستگذاری و مدیریت و اثرات منفی آن برای سلامت جامعه 100 میلیون نفری در سال‌های آینده از طرف دیگر، هزینه‌های سنگینی خواهد داشت.
بهمین مناسبت در این کنگره تدابیر اصولی و استراتژیک زیر برای ظرفیت سازی و توانمندی و آماده سازی لازم در این حوزه توصیه شده است.
1-   پی گیری تصویب 7 دوره آموزشی تحصیلات تکمیلی(طرح مطالعات ظرفیت سازی)
2-    بازنگری و تقویت سطح بندی خدمات تغذیه ای در نظام بهداشت و درمان کشور و بازنگری جایگاه و وظایف کارشناسان تغذیه در این نظام.
3-    یک پارچه سازی همه فعالیت های مربوط به سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان غذا و تغذیه با مشارکت همه معاونت های وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و فراهم سازی ساختار مناسب بدین منظور.
4-    ایجاد فضای مناسب برای ارتباط با سازمان ها و موسسات مرتبط در راستای سم زدایی از چرخه تولید مواد غذایی و کاهش استفاده از کودهای شیمیائی با رویکرد سالم سازی غذا از تولید تا مصرف .
5-    ایجاد بستر مناسب برای کنترل کیفی مواد غذایی در طول زنجیره تولید، نگهداری و توزیع مواد غذایی
6-    تأکید برایجاد یک چتر پژوهشی (Research Umbrella) در حوزه غذا و تغذیه .
چتر پژوهشی پیشنهادی از طرح مطالعات ظرفیت سازی با حمایت بانک جهانی است در جهت اعتلای کمی و کیفی پژوهش های علمی و کاربردی در این حوزه از طریق:
6-1- گسترش ظرفیت مالی و سرمایه گذاری در حوزه پژوهش
6-2- کنترل نسبی عوامل بازدارنده در نهادهای پژوهشی
6-3- فرصت بیشتر برای دانشمندان و پژوهشگران در سراسر کشور در قالب یک رقابت ملی و فراهم کردن فرصت و رضایت حرفه ای برای استعدادهای موجود در این رشته
6-4- اشاعه و اعتلای فرهنگ پژوهش در دانشکده ها و مراکز علمی
6-5- گسترش و اعتلای آموزش پژوهش محور
6-6- دست یابی به Critical mass در حوزه تولید علم میان رشته ای
6-7- فعالیت همگام از یک سو، برای انجام پژوهش در حیطه مرزهای دانش تغذیه ، بویژه پژوهش های تغذیه سلولی – مولکولی در راستای حل مشکلات تغذیه ای جامعه، و از سوی دیگر، گردآوری یافته های پژوهش های جدید در سطح ایران و جهان از طریق مرورسیتمایک و متا آنالیز و تجزیه و تحلیل آنها به منظور استفاده در آموزش رسمی و بازآموزی و در صورت لزوم بومی سازی این یافته ها
6-8-بستر سازی مناسب برای حذف موانع جهت کاربردی شدن تکنولوژی های نوین مانند مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، … در حوزه پژوهش های غذا و تغذیه
6-9- اعتبارسازی روش ها، ابزار و استانداردهای مورد نیاز برای ارزیابی وضع تغذیه
6-10- ایجاد بستر مناسب برای اجتناب از انجام پژوهش های موازی و تکراری
6-11- انجام پژوهش های مرتبط با غنی سازی و مصرف مکمل های غذایی در راستای ارتقاء سلامت تغذیه ای جامعه
مطالب مرتبط

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.