دکتر تولایی: جایگاه ما در تولید محصولات تراریخته کجاست؟
دکتر محمود تولایی عضو هیئت مدیره انجمنهای بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک که به عنوان سخنران کلیدی “گزارش طرح ممیزی بیوتکنولوژی در کشور” را ارائه میکرد گفت اجرای این طرح از سوی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری به انجمن بیوتکنولوژی واگذار شد و انجمن با تعیین کمیته اجرایی متشکل از سی نفر از نخبگان بیوتکنولوژی کشور در حوزههای مختلف این مطالعه را به پایان برد.
دکتر محمود تولایی عضو هیئت مدیره انجمنهای بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک که به عنوان سخنران کلیدی "گزارش طرح ممیزی بیوتکنولوژی در کشور" را ارائه میکرد گفت اجرای این طرح از سوی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری به انجمن بیوتکنولوژی واگذار شد و انجمن با تعیین کمیته اجرایی متشکل از سی نفر از نخبگان بیوتکنولوژی کشور در حوزههای مختلف این مطالعه را به پایان برد. این گزارش پس از مراحل مختلف داوری به تایید معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری رسید. دکتر تولایی سپس نتیجه گیری کرد که انتقادات باید از سر دلسوزی دیده شوند. وی با اشاره به تاکید رهبری بر توجه ویژه به بیوتکنولوژی گفت: زیست فناوری کمترین احتمال خطر را بر محیط زیست و منابع طبیعی دارد. وی افزود: کشور ما در این زمینه دارای برتری نسبی است. بر اساس این گزارش هم اکنون دوازده رقم داروی نوترکیب در داخل کشور تولید میشود که 2500 میلیارد ریال صرفه اقتصادی در کشور داشته است.
رئیس مرکز تحقیقات فناوریهای نو دانشگاه بقیه الله الاعظم، گفت بررسی ما حکایت از آن دارد که ما در زمینه بیوتکنولوژی در خاورمیانه حائز رتبه اول هستیم. اما با توجه به رشد جمعیت و اینکه تا سال 2050 باید تولید غذا دو برابر شود و بنابراین باید از واحد سطح محصول بیشری برداشت کنیم، مهمترین راه پیش رو استفاده از بیوتکنولوژی است. او سوال کرد که چرا این اندازه در محصولات کشاورزی واردات داریم؟ امروز که تولید محصولات کشاورزی ما 105 میلیون تن اعلام شده است از چه روشی برای تحقق تولید 300 میلیون تنی در سال 2025 باید استفاده کنیم؟ او گفت: قطعا با این روشهای متداول امکان ندارد. وی با اشاره به اینکه نقاط قوت زیادی در بیوتکنولوژی داریم گفت با نقاط ضعف و تهدیدهای زیادی هم مواجه هستیم. به عنوان مثال دکتر تولایی سوال کرد: "از 148 میلیون هکتار محصول تراریخته چند هکتار آن در ایران کشت میشود"؟.
گفتنی است کشت محصولات تراریخته از سال 1385 یعنی بلافاصله بعد از به روی کار آمدن مهندس اسکندری و مدیران منصوب وی در حوزه بیوتکنولوژی به طور کامل متوقف شده است.
تهیه و تنظیم: مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران