معرفی پژوهشکده مجازی بیوتکنولوژی پزشکی

یکی از مهمترین کاربردهای توسعه یافته بیوتکنولوژی در عرصه پزشکی و علوم پایه پزشکی است که در تمام زمینه‌های تحقیقات علوم پایه جهت کشف و شناسایی علل مولکولی بیماری‌ها، پیشگیری، تشخیص و شناسایی و همچنین درمان نقش موثری داشته است.

یکی از مهمترین کاربردهای توسعه یافته بیوتکنولوژی در عرصه پزشکی و علوم پایه پزشکی است که در تمام زمینه‌های تحقیقات علوم پایه جهت کشف و شناسایی علل مولکولی بیماری‌ها، پیشگیری، تشخیص و شناسایی و همچنین درمان نقش موثری داشته است.
علوم زیستی چنان در حال توسعه است که عرصه‌های موسوم به اومیکس Omics به شدت گسترش یافته و هر روز نقش خود را در علوم پایه و بالینی بطور موثرتری نشان می‌دهد. از این علوم می‌توان به ژنومیکس، پروتئومیکس، ترانسکریپتومیکس و متابولومیک اشاره نمود.
ارتباط علوم مختلف و کاربرد رایانه در علوم زیستی یا بیوانفورماتیک خود تحول بزرگی است که سبب رشد جهش‌وار در بیوتکنولوژی شده است. تحول در فناوری تعیین ردیف ژن‌ها ، افزایش سرعت و دقت آن سبب توسعه بانک‌های اطلاعاتی داده‌های زیستی و تحلیل و ارزیابی بیوانفورماتیکی این داده ها جهت کشف فرایندهای زیستی شده است. علوم دیگری چون اپی‌ژنومیک و بیوانتولوژی، و سیستم بیولوژی دریچه‌های تازه‌ای را به روی انسان گشوده است تا با کشف ارتباط و فرایندهای پیچیده زیستی بتوانیم پاسخ بسیاری از سئوالات و ابهامات در عرصه بیماری‌ها و عوامل آن، پیشگیری ، تشخیص و درمان آنها را کشف کنیم. کشفیات گسترده در عرصه ژنتیک مولکولی، بیولوژی مولکولی و بیوتکنولوژی سبب توسعه روش‌های نوین پیشگیری، تشخیص و درمان گردیده است.کشور ما در عرصه فناوری زیستی گام‌های بسیار خوبی را برداشته است. کسب رتبه اول در منطقه و رتبه چهارم آسیا حاصل تلاش‌های گسترده دانشمندان کشور در عرصه‌های مختلف فناوری زیستی بخصوص بیوتکنولوژی پزشکی است. تولید واکسن‌ها و داروهای نوترکیب و انواع داروها و روش‌های نوین دارویی، درمان بیماری‌ها، سلول‌های بنیادی و شبیه‌سازی حیوانات نشان‌دهنده توان بالای محققین کشور است. توسعه مراکز تحقیقاتی، دوره‌های آموزش عالی، شرکت‌های خصوصی بیوتکنولوژی در کشور و رشد فارغ التحصیلان بیوتکنولوژی کشور نشان‌دهنده علاقمندی جوانان و دانشمندان کشور به این عرصه است.
تدوین سند ملی زیست فناوری در چند سال گذشته و بررسی نقشه جامع علمی کشور و نقش زیست فناوری در آن از جمله برنامه‌های علمی مهمی است که آینده زیست فناوری کشور را دچار تحول خواهد نمود. اما با تمام تلاش‌های مهمی که در توسعه بیوتکنولوژی کشور صورت گرفته است چالش‌هایی نیز از بعد راهبردی و اجرایی در کشور وجود دارد که رفع آنها می‌تواند در شتاب بیشتر توسعه فناوری زیستی در کشور موثر باشد. بدین منظور پژوهشکده مجازی بیوتکنولوژی پزشکی وابسته به سازمان بسیج جامعه پزشکی در پرتو نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و براساس چشم انداز بیست ساله ایران (افق1404) در راستای جهاد علمی و جنبش نرم افزاری در آبان ماه سال 1389 با رسالت " ساماندهی پژوهش‌های زیست فناوری پزشکی در راستای اولویت‌های کشور " تاسیس شد و با هدف توسعه فعالیت‌های بیوتکنولوژی پزشکی و بررسی این چالش‌ها و تلاش در مسیر رفع آنها شروع به فعالیت کرد.
اهداف و وظایف
بررسی راهبردهای زیست فناوری در کشور
بررسی وضعیت بیوتکنولوژی پزشکی در کشور
همکاری و مشارکت با مراکز/ موسسات پژوهشی کشور به منظور تولید دانش
شناسایی و رصد پیشرفت های فناوری زیستی در منطقه و جهان
آینده پژوهی زیست فناوری پزشکی
شناسایی چالش های زیست فناوری پزشکی در کشور
شناسایی خلاء های دانشی، فنی ، برنامه ای و اجرایی … کشور
ایجاد بانک های اطلاعاتی فناوری زیستی، محققین، شامل مراکز تحقیقاتی و آموزشی پروژه ها ، شرکت ها ، وضعیت تولید محصولات، قوانین و مقررات و برنامه های توسعه زیست فناوری و
 ایجاد بانک اطلاعا مقالات، نشریات و همایش های زیست فناوری کشور جهت ارائه به محققین
برگزاری جلسات هم اندیشی و مناظرات علمی در حوزه های تخصصی
بسیج نمودن تمامی ظرفیت های علمی در راستای جهاد علمی
اجرای طرح های مطالعاتی توسعه زیست فناوری
انتشار نتایج تحقیقاتی در قالب مقالات و نشریات
 
منبع:

 http://vimb.basijmed.ir/Content/Content.aspx?Mode=1&PageCode=20605

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.