ایجاد اولین بانک سلولی اجداد اسب‌های دنیا (اسب کاسپین) بدست پژوهشگران مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، بانک سلول‌های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیک و زیستی ایران موفق به تهیه و نگهداری مجموعه سلول‌های فیبروبلاستی از 51 راس اسب کاسپین شد.
دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی، رییس مرکز در خصوص این خبر گفت: امروزه صنعت اسب در بین پنج صنعت اولیه پررونق دنیا قرار دارد و …

به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، بانک سلول‌های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیک و زیستی ایران موفق به تهیه و نگهداری مجموعه سلول‌های فیبروبلاستی از 51 راس اسب کاسپین شد.

دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی، رییس مرکز در خصوص این خبر گفت: امروزه صنعت اسب در بین پنج صنعت اولیه پررونق دنیا قرار دارد و ایران نیز مهد اولیه پرورش اسب در دنیاست. اسب کاسپین از شش هزار سال قبل از میلاد در سواحل دریای مازندران می‌زیسته و برای اولین بار در سال 1344 (ه.ش) در اطراف شهر آمل در استان مازندران توسط خانم لوئیز فیروز کشف شد. این اسب که دارای قدی کوتاه و گوش‌های کوچک است، با عنوان اسب مینیاتوری خزر نیز معروف است و به عنوان یکی از نژادهای پایه در سطح بین‌المللی شناخته شده است.

وی افزود: اسب کاسپین – نژاد بومی کشور ایران است. به همین دلیل ذخیره ژنتیک ارزشمندی محسوب می‌شود و متاسفانه بدلیل عدم توجه به پرورش و مطالعات مرتبط با این حیوان در موطن اصلی خود در آستانه انقراض قرار دارد.

دکتر فاضلی اذعان کرد: اگر چه سال‌ها از تاسیس انجمن‌های مختلف اسب کاسپین در بریتانیا و امریکا و چند کشور دیگر می‌گذرد و از ذخایر ژنتیک این اسب بهره‌برداری صورت گرفته است و صادرات این اسب به یک تجارت پر سود در این کشورها تبدیل شده است ولی بدلیل ایجاد همخونی بالا و یکنواختی گله‌ها در خارج از کشور، دستیابی به منبع اصلی ذخایر ژنتیک این گنجینه طبیعی از آرزوهای آنها بشمار می‌رود، لذا شناسایی و ثبت بین‌المللی و برنامه ریزی جهت توسعه پرورش و تکثیر این موجود و استفاده از آن در جهت تولید ثروت بسیار ضروری است.

وی خاطر نشان کرد: به عنوان یک اقدام عاجل در جهت ثبت این میراث گرانبهای ملی و جلوگیری از خطر انقراض آن برای اولین بار در سطح جهان از سوی مرکز ملی ذخایر ژنتیک و زیستی ایران رده‌های سلولی از جمعیت اسب کاسپین کشور (اسبچه خزر) تهیه شده است. این مجموعه سلولی می‌تواند زمینه‌ساز توجه بیشتر برای حفظ این گونه با ارزش به عنوان یکی ازاقلام گنجینه تنوع زیستی باشد. نتیجه این پروژه ملی مجموعه سلولی است که علاوه بر ارزش آن درحفظ ذخایر ژنتیک و جلوگیری از انقراض اسب کاسپین، به عنوان منبعی سهل الوصول و آماده برای پژوهش‌های ژنتیک، اصلاح نژاد، همانندسازی و… در اختیار پژوهشگران علاقمند قرار دارد.

شایان ذکر است، مشخصات رده‌های سلولی، همراه با اطلاعات مربوط شامل: شناسنامه حیوان، شناسنامه سلول و عکس حیوان از طریق سایت مرکز ملی ذخایر ژنتیک و زیستی ایران در دسترس است. علاقمندان می‌توانند برای مشاهده اطلاعات به فهرست رده‌های فیبروبلاستی بانک سلول‌های انسانی و جانوری به سایت مرکز به نشانی www.ibrc.ir مراجعه کنید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.