محصولات تراریخته و تولید غذای سالم

سبزینه – محصولات تراریخته محصولاتی هستند که با پیشرفته‌ترین فناوری‌های روز در علوم زیستی و سلولی و مولکولی جهت بهبود صفات تغذیه‌ای و زراعی گیاهان تولید می‌شوند. این صفات بهبود یافته می‌توانند سبب کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی خطرناک در کشاورزی یا قطع نیاز به استفاده از سموم شوند. گاهی این صفات بهبود یافته باعث افزایش ارزش تغذیه‌ای محصول به‎دست آمده می‌شوند. از این‌رو به‌طور خلاصه می‌توان گفت که گیاهان تراریخته موجب تولید غذای سالم‌تر و با ارزش تغذیه‌ای بیشتر خواهند شد. علاوه بر این با افزایش عملکرد در واحد سطح و کاهش مصرف سموم موجبات حفاظت از محیط زیست را فراهم می‌آورند. به این صورت که با افزایش عملکرد در واحد سطح، نیاز به تغییر کاربری زمین‌های غیرزراعی به زراعی نخواهد بود و در نتیجه منابع طبیعی کشور حفظ می‌شود و کاهش مصرف سموم موجب کاهش آلودگی محصولات …

محصولات تراریخته و تولید غذای سالم


محصولات تراریخته محصولاتی هستند که با پیشرفته‌ترین فناوری‌های روز در علوم زیستی و سلولی و مولکولی جهت بهبود صفات تغذیه‌ای و زراعی گیاهان تولید می‌شوند. این صفات بهبود یافته می‌توانند سبب کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی خطرناک در کشاورزی یا قطع نیاز به استفاده از سموم شوند. گاهی این صفات بهبود یافته باعث افزایش ارزش تغذیه‌ای محصول به‎دست آمده می‌شوند. از این‌رو به‌طور خلاصه می‌توان گفت که گیاهان تراریخته موجب تولید غذای سالم‌تر و با ارزش تغذیه‌ای بیشتر خواهند شد. علاوه بر این با افزایش عملکرد در واحد سطح و کاهش مصرف سموم موجبات حفاظت از محیط زیست را فراهم می‌آورند. به این صورت که با افزایش عملکرد در واحد سطح، نیاز به تغییر کاربری زمین‌های غیرزراعی به زراعی نخواهد بود و در نتیجه منابع طبیعی کشور حفظ می‌شود و کاهش مصرف سموم موجب کاهش آلودگی محصولات غذایی، خاک کشاورزی، رودخانه‌ها و … خواهد شد. در نتیجه به‌طور خلاصه می‌توان گفت که محصولات تراریخته نسبت به همتای غیرتراریخته خود دارای مزایای تغذیه‌ای، سلامتی و زیست محیطی قابل توجهی هستند. در واقع می‌توان گفت که بشر از ابتدای تاریخ به دنبال گیاهان با صفات بهتر از جمله طعم بهتر، دانه‌های درشت‌تر و … بوده است و به روش‌های مختلف از جمله انتخاب دانه‌های با صفات برتر برای کشت در سال آینده سعی می‌کرده تا غذای بهتری برای خود فراهم کند و این شروع کار کشاورزی است. بعدها بشر به ابزارت آلات پیشرفته روی آورد تا هم کشاورزی را برای خود آسان کند و هم اینکه میزان تولید در واحد سطح را افزایش دهد. این سیر تکاملی در تمامی ابعاد زندگی انسان رخ داد. تا اینکه در عصر حاضر بشر مجهز به فناوری زیستی نوین شده است تا هم محصول خود را افزایش دهد و هم ارزش تغذیه‌ای آن را بهبود دهد و این مسیر ادامه خواهد یافت. تمامی این پیشرفت‌ها با الهام از طبیعت صورت می‌گیرد. مثلا زمانی‌که دانه‌های گیاهان با باد پراکنده می‌شد و در همانجا رشد می‌کرد، انسان متوجه شد که می‌تواند این دانه‌ها را جمع‌آوری کند و به کشت و کار آن در منطقه‌ای خاص بپردازد. از این روست که با دیدن پدیده کاملا طبیعی انتقال ژن به گیاه متوجه شد که می‌تواند از این فرآیند با استفاده از ابزارآلات پیشرفته که همگی از طبیعت الهام گرفته شده است، در انتقال صفات مفید به گیاهان برای بهبود صفات تغذیه‌ای آن‌ها استفاده کند. در عصر حاضرتجهیر شدن به این فناوری نشان دهنده قابلیت‌های بالای کشاورزی کشورهای جهان است به‌طوری که آمریکا بزرگ‌ترین تولید کننده و مصرف کننده این محصولات است. پس از انقلاب اسلامی ایران، کشور ما نیز در علوم مختلف از جمله فناوری زیستی پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته است و امید است تا با تلاش پژوهشگران این عرصه شاهد بهره‌مندی مردم عزیز کشورمان از این فناوری در بهبود وضعیت تغذیه و محیط زیست با کاهش مصرف سموم شویم.


سمیرا کهک- عضو هیات مدیره انجمن ایمنی زیستی ایران و دبیر شورای مشورتی مرجع ملی ایمنی زیستی کشور

منبع: سبزینه


مطالب مرتبط

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.