دستیابی به کشاورزی پایدار با کشت محصولات تراریخته
سیناپرس – عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان اینکه مهمترین مزیت کشت محصولات تراریخته، کاهش استفاده از سموم است، گفت: این محصولات باعث کاهش انتشار کربن میشوند. دکتر عبدالحسن کاظمی؛ عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور در همایش ملی «محصولات تراریخته در خدمت سلامت انسان و محیط زیست» که در دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار شد، با بیان اینکه کشاورزی سنتی، راندمان پایین و ارزش افزوده کمی دارد و موجب آسیب به منابع آب و خاک و محیط زیست میشود، اظهار کرد: یک دانه برنج برای به …
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی:
دستیابی به کشاورزی پایدار با کشت محصولات تراریخته
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان اینکه مهمترین مزیت کشت محصولات تراریخته، کاهش استفاده از سموم است، گفت: این محصولات باعث کاهش انتشار کربن میشوند.
دکتر عبدالحسن کاظمی؛ عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور در همایش ملی «محصولات تراریخته در خدمت سلامت انسان و محیط زیست» که در دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار شد، با بیان اینکه کشاورزی سنتی، راندمان پایین و ارزش افزوده کمی دارد و موجب آسیب به منابع آب و خاک و محیط زیست میشود، اظهار کرد: یک دانه برنج برای به عمل آمدن در روش سنتی به 70 سی سی آب نیاز دارد. اما میتوان با تولید ارقام تراریخته، راهی برای مقابله با بحران آب و فقر غذایی یافت.
وی افزود: گاهی احتمال داده میشود که محصولات تراریخته خطر دارند. عمده کسانی که در مورد سلامت این محصولات تردید دارند، هیچ مدرک معتبر علمی که مورد تایید مراکز آکادمیک معتبر باشد، ارایه نکردهاند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز تصریح کرد: ظرفیت نهایی زمین برای پاسخگویی به نیازهای بشر حداکثر 12 تا 14 میلیارد نفر است. آن هم در صورتی که دست از کشت محصولات تفننی مثل چای و قهوه برداریم و تنها محصولات ضروری کشت کنیم. لذا وظیفه ما این است که به منابع حیاتی کره زمین وفادار باشیم.
کاظمی با بیان اینکه مخالفت با محصولات تراریخته، عمدتا از باب نگرانی برای دیگران نیست، خاطرنشان کرد: ما باید سپاسگزار کسانی باشیم که مهندسی ژنتیک را توسعه میدهند.
می توان با تولید ارقام تراریخته، راهی برای مقابله با بحران آب و فقر غذایی یافت.
دستیابی به کشاورزی پایدار با کشت محصولات تراریخته
در بخش دیگری از این همایش، دکتر مطهره محسنپور؛ عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، مهمترین مزیت کشت محصولات تراریخته را کاهش مصرف سموم عنوان کرد و گفت: خیلی از سموم که وارد طبیعت میشوند، قدرت تجزیهپذیری ندارند و خاک و آب را آلوده میکنند. بنابراین کاهش استفاده از سم باعث دستیابی به کشاورزی پایدار میشود.
وی، کاهش انتشار کربن را از دیگر مزایای کشت این محصولات برشمرد و تصریح کرد: در سند زیست فناوری آمده که باید از تکنولوژیهایی استفاده کنیم که باعث پاکیزگی محیط زیست میشوند.
محسن پور افزود: محصولات تراریخته 28000 میلیون کیلوگرم دیاکسیدکربن را در سال کاهش میدهند و این معادل دی اکسید کربن تولیدی 12.4 میلیون اتوموبیل در جادههاست.
وی ادامه داد: می توان با استفاده از مهندسی ژنتیک، محصولات صنعتی همچون پلاستیکهای زیست تجزیهپذیر تولید کرد. همچنین زیستپالایی از دیگر مزایای کاربرد این علم در کشت محصولات است.
محسنپور یادآور شد: یکی از نگرانیهای مطرح در مورد محصولات تراریخته، جریان ژن است که تاکنون برای آن اسناد معتبری ارایه نشده است.
لزوم ارائه اطلاعات کافی در مورد محصولات تراریخته
در ادامه همایش، دکتر کیومرث زرافشانی؛ عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه، با اشاره به آرای مخالفان و موافقان کشت محصولات تراریخته، اظهار کرد: هم اکنون در مزارع استان ما، کشاورزان آنقدر از سموم دفع آفات استفاده میکنند که اثر احتمالی محصولات تراریخته در برابر آن هیچ است.
وی افزود: بنابر آمار اعلام شده، یک سوم غذای بشر توسط 500 میلیون کشاورز خردهپا تولید میشود. این کشاورزان در مقابل هجوم آفات راهی جز استفاده از ارقام تراریخته ندارند.
زرافشانی با بیان اینکه باید از بیوتکنولوژی به گونهای استفاده کرد که به سلامت جامعه آسیب نرسد، گفت: اگر قرار است از گیاهان تراریخته به صورت رسمی استفاده کنیم، باید اطلاعات کافی در اختیار کشاورزان و مصرف کنندگان قرار بگیرد.
وی ادامه داد: یکی از بزرگترین مشکلات گیاهان تراریخته در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، اطلاعات کمی است که در مورد آنها ارائه میشود.
منبع: سینا پرس