محصولات تراریخته آری یا خیر؟
تعادل – یکی از علومی که در سالهای اخیر رشد قابل توجهی کرده است و توانسته است نقش بسزایی در اقتصاد کشور و ملتها داشته باشد بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک است. تولید پروتئین و داروهای نوترکیب، تولید پلاستیکهای زیستتخریبپذیر در گیاه، تولید آنزیمهای صنعتی در باکتری، تولید دارو در شیر حیوانات و تولید گیاهان تراریخته، همه اینها حاصل دستاوردهای مهندسی ژنتیک در دنیای امروز است. در بخش گیاهان تراریخته که شامل تولید گیاهان مقاوم به آفت، ذرتهای متحمل به خشکی، سیب زمینی مقاوم به بیماری قارچی بلایت (تجاری شده در امریکا برای اولین بار)، سیب درختی تراریخته که پس از برش خوردن قهوه ای و تیره نمیشود (تجاری شده برای اولین بار) توانسته است رشد قابل توجهی در چند سال اخیر داشته باشد. بطوریکه سطح زیر کشت اینگونه گیاهان از 6/1 میلیون هکتار در سال 1996 به 185 میلیون هکتار در سال 2015 رسیده است. این افزایش سطح زیر کشت نشان از سودمندی و رضایتمندی کشاورزان و دولتها است. کاهش 40 درصدی …
محصولات تراریخته آری یا خیر؟
یکی از علومی که در سالهای اخیر رشد قابل توجهی کرده است و توانسته است نقش بسزایی در اقتصاد کشور و ملتها داشته باشد بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک است. تولید پروتئین و داروهای نوترکیب، تولید پلاستیکهای زیستتخریبپذیر در گیاه، تولید آنزیمهای صنعتی در باکتری، تولید دارو در شیر حیوانات و تولید گیاهان تراریخته، همه اینها حاصل دستاوردهای مهندسی ژنتیک در دنیای امروز است. در بخش گیاهان تراریخته که شامل تولید گیاهان مقاوم به آفت، ذرتهای متحمل به خشکی، سیب زمینی مقاوم به بیماری قارچی بلایت (تجاری شده در امریکا برای اولین بار)، سیب درختی تراریخته که پس از برش خوردن قهوه ای و تیره نمیشود (تجاری شده برای اولین بار) توانسته است رشد قابل توجهی در چند سال اخیر داشته باشد. بطوریکه سطح زیر کشت اینگونه گیاهان از 6/1 میلیون هکتار در سال 1996 به 185 میلیون هکتار در سال 2015 رسیده است. این افزایش سطح زیر کشت نشان از سودمندی و رضایتمندی کشاورزان و دولتها است. کاهش 40 درصدی مصرف سموم نیز یکی دیگر از دستاوردهای محصولات تراریخته است که باعث کاهش هزینه و حفظ سلامتی محیط زیست میشود. کشور جمهوری اسلامی ایران هم توانسته است برای اولین بار گیاه تراریخته تولید و آماده تجاری شدن کند. اما این دستاورد همزمان مخالفتهای زیادی را به همراه داشته است. مخالفتهای که بر پایه علم و منطق همراه نبوده است. آنچه لازم است یاد آوری شود این است که تراریخته یک بحث علمی و فنی است و سیاسی کردن آن باعث میشود تا بسیار از مزایای این فنآوری در حاشیه قرار گیرد، حتی بعضاً به فراموشی سپرده شود. ورود پنج میلیارد دلاری محصولات تراریخته به کشور، گزینهای قابل تامل است که باید به مخالفان گوشزد کرد، اگر چنانچه محصولات تراریخته سرطانزا است چرا واردات داریم؟ چرا در طی این مدت مخالفتی صورت نگرفته است؟ محصولات تراریخته نمیتوانند از نظر علمی سرطانزا باشند چرا که محصولات تراریخته قبل از اینکه به مصرف برسند مورد آزمایش زیادی قرار میگیرند حتی از محصولات غیرتراریخته سالمتر هستند. محصولات تراریخته 3 سال تولید میشوند 5 سال آزمایشهای در راستای ایمنی آنها صورت میگیرد، به طوریکه بعد از آزاد سازی نه تنها هیچ فرقی با بقیه محصولات ندارند، بلکه سلامتی آنها مورد تایید و بالاتر از محصولات سنتی است. سیبزمینی حاوی سولانین بالا، ریشه کاساوا با سمیت بالا و کرفس حساسیتزا نمونهای از محصولاتی هستند که به روش سنتی ایجاد شدهاند. اگر سرطانزا بودن محصولات دغدغه مخالفین است لازم است اقداماتی صورت گیرد، تا اینگونه محصولات قبل از اینکه بدست مصرف کننده برسد همانند محصولات تراریخته ارزیابی شوند.
ادعای دیگر مخالفین، عدم مصرف محصولات تراریخته توسط کشورهای تولید کننده است.واقعیت این است که این ادعا بیاساس است.چرا که سطح زیر کشت سویا در دنیا 111 میلیون هکتار است که در حدود 95 میلیون هکتارآن سویای تراریخته است. آرژانتین که بزرگترین تولیدکننده سویای تراریخته است در حدود 7 درصد مصرف داخلی دارد و 10 درصد آن را به ایران صادر میکند. نکته حائز اهمیت این است که نزدیک به دو دهه است که اینگونه محصولات وارد کشور میشوند، محصولاتی که که هیچ اطلاعی ازخصوصیات تراریختی و جنبههای علمی آن در دست نیست آیا احتمال اثرات سوء آنها بیشتر است یا محصولی که بومی کشور است و کلیه اطلاعات تراریختی و علمی آن در دست است؟
موضوع بعدی که نقش مهمی در سلامتی انسان دارد کود های شیمیایی است که مصرف آن در کشاورزی امری طبیعی و اجتناب ناپذیراست و خطرات آن بر کسی پوشیده نیست، خصوصاً در محصولات غدهای مثل سیبزمینی، هویج و شلغم تجمع بیش از آن باعث سرطان واثرات سوء میشود. تجمع کادمیوم در سیبزمینی نتیجه مصرف کود فسفاته و نیروزامین ناشی از مصرف کود ازته،عواملی هستند که نقش مهمی در سرطان دارند. سوال این است آیا عوارض سوء فقط در محصولات تراریختهای که آزمایشهای سلامتی را پشت سر گذاشتهاند خلاصه میشوند؟ جواب این سوال کاملاً واضح و مشخص است هرکسی که با اصول، مراحل تولید گیاهان تراریخته و ارزیابیهای آن آشنا باشد میداند که گیاهان تراریخته نمیتوانند سرطانزا باشد.
آنچه مسلم است باید بطور منطقی، علمی و واقع بینانه به قضیه تراریخته برخورد کرد، بجای تشویش اذهان عمومی و رسانهای کردن آن و بدور از هر گونه مسائل حاشیهای، از موافقان و مخالفان محصولات تراریخته خواست تا دیدگاههای خود را بر پایه منطق و استدلال علمی ارائه داده و برپایه استدلال و منطق عمل کنند.
بهرهمندی از علوم و فنآوری نوين به خصوص در زمينه مهندسی ژنتيک که در حال حاضر در انحصار تعداد محدودی از کشورهای صنعتی است، موجب توانمندی سياسی و علمی نظام اسلامی در جهان خواهد شد. با راه اندازی تکنيکهای نوين مهندسی ژنتيک و گیاهان تراریخته در کشور که از جديدترين و پيشرفتهترين روشهای علمی در جهان امروز هستند، باعث افزايش اعتبار ميهن عزيزمان در عرضه جهانی خواهيم شد.
مسعود توحیدفر – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
منبع: تعادل