تاکید بر لزوم پیشتازی در فناوری مهندسی ژنتیک با توجه به ظرفیت عظیم ایران در این حوزه
خبرگزاری صدا و سیما – محصولات تراریخته به محصولاتی اطلاق میشود که از لحاظ ژنتیکی دستورزی شدهاند و ژن جدید و مطلوبی را از سایر موجودات بیولوژیک به آن اضافه کردهاند. دکتر تولایی رئیس مرکز ژنتیک ایران در این زمینه گفت: بلایی که بر سر غذاهای اصلاح شده ژنتیکی ایران آمده است ناشی از این است که مصرفکننده محصولات خارجی هستیم اما راه محصولات اصلاح شده و تحت نظارت خود را سد کردهایم. وی ادامه داد: کشور ما از نظر ظرفیت منابع انسانی و ذخایر ژنتیکی معادل کل اروپا ذخایر و گونههای زیستی دارد که این سرمایههای خدادادی ایجاب میکند ما در حوزه ژنتیک پیشتاز باشیم. دکتر تولایی گفت: اسناد تاریخی نشان میدهد از 7 قرن پیش دانشمندان ما دانش ژنتیک را میدانستهاند و حتی 3 سال پس از تاسیس انجمن ژنتیک اروپا، انجمن ژنتیک ایران را تاسیس کرده و امسال این انجمن به 50 سالگی رسیده است. اما به طور حتم توجه به این نکته ضروری است که در ابتدا مزایا و منافع محصولات تراریخته ذهن بشر را به سوی خود جلب کرد مزایایی همچون مقاومت در برابر بیماریها؛ طول عمر بیشتر؛ حفظ بیشتر محیط زیست و استفاده از منابع مالی کمتر موضوعاتی که بعدها محققین در خصوص صحت و سقم آن با احتیاط بیشتری صحبت کردند. تولایی گفت: ما در حوزه ژنتیک گیاهی مقالات زیادی داشتهایم که با وقفه عملیاتی شدن مواجه شده است. البته چه در دنیا و چه در کشور نگاه محتاطانه به علم ژنتیک میشود تا عرصه آزمون و خطا در کشورهای دیگر …
رئیس انجمن ژنتیک ایران عنوان کرد:
تاکید بر لزوم پیشتازی در فناوری مهندسی ژنتیک با توجه به ظرفیت عظیم ایران در این حوزه
محصولات تراریخته به محصولاتی اطلاق میشود که از لحاظ ژنتیکی دستورزی شدهاند و ژن جدید و مطلوبی را از سایر موجودات بیولوژیک به آن اضافه کردهاند.
دکتر تولایی رئیس مرکز ژنتیک ایران در این زمینه گفت: بلایی که بر سر غذاهای اصلاح شده ژنتیکی ایران آمده است ناشی از این است که مصرفکننده محصولات خارجی هستیم اما راه محصولات اصلاح شده و تحت نظارت خود را سد کردهایم.
وی ادامه داد: کشور ما از نظر ظرفیت منابع انسانی و ذخایر ژنتیکی معادل کل اروپا ذخایر و گونههای زیستی دارد که این سرمایههای خدادادی ایجاب میکند ما در حوزه ژنتیک پیشتاز باشیم.
دکتر تولایی گفت: اسناد تاریخی نشان میدهد از 7 قرن پیش دانشمندان ما دانش ژنتیک را میدانستهاند و حتی 3 سال پس از تاسیس انجمن ژنتیک اروپا، انجمن ژنتیک ایران را تاسیس کرده و امسال این انجمن به 50 سالگی رسیده است.
اما به طور حتم توجه به این نکته ضروری است که در ابتدا مزایا و منافع محصولات تراریخته ذهن بشر را به سوی خود جلب کرد مزایایی همچون مقاومت در برابر بیماریها؛ طول عمر بیشتر؛ حفظ بیشتر محیط زیست و استفاده از منابع مالی کمتر موضوعاتی که بعدها محققین در خصوص صحت و سقم آن با احتیاط بیشتری صحبت کردند.
تولایی گفت: ما در حوزه ژنتیک گیاهی مقالات زیادی داشتهایم که با وقفه عملیاتی شدن مواجه شده است. البته چه در دنیا و چه در کشور نگاه محتاطانه به علم ژنتیک میشود تا عرصه آزمون و خطا در کشورهای دیگر طی شود و بعد در کشور ما سراغ آن علم بروند.
دکتر تولایی ادامه داد: بلایی که بر سر غذاهای اصلاح شده ژنتیکی ایران آمده است ناشی از این است که مصرفکننده محصولات خارجی هستیم اما راه محصولات اصلاح شده و تحت نظارت خود را سد کردهایم.
رئیس انجمن ژنتیک ایران افزود: امروز در حوزه داروهای نسل جدید پیشتاز هستیم و در برخی داروهای ژنتیکی اول یا دوم در جهان هستیم همچنین با توسعه خدمات ژنتیک حق زندگی سالم را برای نوزادانمان به ارمغان میآوریم که این کنگره به این دستاوردها بسیار کمک میکند.
با گذشت زمان این دغدغه قوت بیشتری میگیرد و استفاده از محصولات تراریخته یا دستکاری شدهای که ایدهآلهای لازم را ندارند خود به یک تهدید ژنتیکی مبدل میشود.
تولایی با بیان اینکه سالانه 2000 میلیارد تومان به صورت مستقیم و 6 هزار میلیارد تومان به شکل غیر مستقیم برای بیماریهای ژنتیکی در کشور هزینه میشود ادامه داد: یک فرد هموفیلی سالانه 20 میلیون تومان هزینه دارو دارد و داشتن 8000 بیمار هموفیلی بسیار تاسف بار است.
دکتر تولایی ادامه داد: در فرایندهای سلولی در بدن عوامل مختلف موجب جهش ژن میشود، اما سیستم همانندسازی ژنتیکی تحت کنترل است و ژنهای معیوب خود به خود از بدن حذف میشود مگر اینکه بدن خود دچار عارضهای باشد.
وی با بیان اینکه غذاهایی که با سموم طولانی اثر در بدن وارد میشود عامل ایجاد جهش بیشتری هستند، گفت: بیش از50 درصد سفره غذایی مردم وابسته به واردات است و نزدیک به 80 درصد محصولات کشاورزی و غذایی که در بازار تجاری در کشور ما استفاده می شود محصولات اصلاح شده ژنتیکی هستند و شاید بسیاری از نگرانیهای افراد که در برابر محصولات اصلاح شده ژنتیکی دارند برای محصولات وارداتی محتمل باشد چون احتمال هر نوع دشمنی از سایر کشورها را میدهیم اما مطمئن باشید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی تولید داخل به مراتب سالمتر از محصولات وارداتی است.
دکتر محمد فرزام محبت فوق تخصص ژنتیک نیز اظهار داشت هر نوع اختلالی که روی پدر یا مادر اثر داشته باشد میتواند موجب بروز اختلال ژنتیکی در نسل آینده هم باشد.
وی گفت: سالانه حدود 20 هزار نفر به بیماران ژنتیکی کشور افزوده میشود و لازم است برای شناسایی هر عاملی که در بروز مشکلات ژنتیکی اثرگذار است تحقیقات وسیعی در کشور صورت گیرد.
هر پدیده علمی در ابتدای راه خود موافقان و مخالفانی دارد اما به نظر میرسد رشد مشکلات ژنتیکی در ایران زنگ خطری است که هرچه سریعتر باید به صورت کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد.
گفتنی است مصرف بیرویه سموم کشاورزی از جمله عواملی است که آثار سو آن بر سلامت انسان، از جمله سرطانزایی جهشزایی و افزایش احتمال سقط جنین، به اثبات رسیده است. تلاش برای تولید محصولات سالمتر با استفاده از فناوری مهندسی ژنتیک از جمله روشهای اصلاحی برای افزایش ایمنی غذاها و تامین سلامت مصرفکنندگان است که در طی بیست سال گذشته به سرعت مورد پذیرش و بهرهبرداری قرار گرفته است.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما