اگر از سد دانایی گریزی و فناوری هراسی ابتکار گذر کنیم تراریخته جان میگیرد
رییس انجمن ایمنی زیستی در نشست بررسی استفاده از محصولات تراریخته تاکید کرد: پیشرفتهترین محصول تراریخته در آستانه تجاریسازی در ایران پنبه است و در صورتی که از سد فناوری هراسی و دانایی ستیزی خانم ابتکار عبور کنیم محصولات دیگری از جمله سیب زمینی، چغندرقند و انواع برنج تراریخته از جمله برنج متحمل به خشکی در مرحله تجاری سازی قرار میگیرند.
آگنا – رییس انجمن ایمنی زیستی در نشست بررسی استفاده از محصولات تراریخته تاکید کرد: پیشرفتهترین محصول تراریخته در آستانه تجاریسازی در ایران پنبه است و در صورتی که از سد فناوری هراسی و دانایی ستیزی خانم ابتکار عبور کنیم محصولات دیگری از جمله سیب زمینی، چغندرقند و انواع برنج تراریخته از جمله برنج متحمل به خشکی؛ در مرحله تجاری سازی قرار میگیرند.
نشست بررسی استفاده از محصولات تراریخته در ژاپن عصر چهارشنبه ۲ تیرماه در دفتر پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران با حضور اصحاب رسانه، دکتر بهزاد قرهیاضی، رییس انجمن ایمنی زیستی و پرفسور واتانابه مذاکره کننده ارشد ایمنی زیستی دولت ژاپن برگزار شد. کازو واتانابه استاد تمام دانشگاه تسوکوبا، رییس سابق بانک ژن ملی این دانشگاه و برنده جشنواره خوارزمی از ایران است. وی همچنین دارای تالیفات گستردهای در این زمینه است. واتانابه دراین جلسه مصرف محصولات تراریخته در کشور ژاپن را تشریح کرد.
قرهیاضی در این مراسم اظهار داشت: تولید محصولات تراریخته موضوعی است که بسیار اهمیت دارد و این اهمیت تا آن جاست که کسانی که در طول۲۰ سال گذشته نسبت به تولید این نوع محصولات سکوت مطلق اختیار کرده بودند، با یک جریان سازی منسجم در یک رسانه دلواپس و مخالف دولت از معایب این کشت سخن گفتند و دایم از کشورهایی نام بردند که از محصولات تراریخته استفاده نمیکنند.
رییس انجمن ایمنی زیستی عنوان کرد: این سخنان در حالی مطرح می شود که ۱۸۰ میلیون هکتار از اراضی جهان به کشت محصولات تراریخته اختصاص دارد و برخی کشورها مانند ژاپن از مصرفکنندگان محصولات تراریخته در جهان هستند. ژاپن بیش از ۲۰ سال است از این محصولات استفاده میکند. این کشور از جمله کشورهایی است که به سلامت غذا اهمیت ویژهای میدهد و مقررات سختی در تامین سلامتی غذای مردم دارد.
پرفسور واتانابه نیز درباره محصولات تراریخته عنوان کرد: کشور ژاپن ۱۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد و تنها ۴۰ درصد از کالری مورد نیاز مردم را میتوانیم در این کشور تولید کنیم و ۶۰ درصد باقی مورد نیاز از خارج کشور تامین میشود.
وی افزود: ۱۶۰ میلیون تن غذا و خوراک دام هر سال از خارج وارد ژاپن می شود که بیشترین حجم از این واردات را کلزا (کانولا)، سویا و ذرت تشکیل میدهد. لازم به ذکر است که به طور ویژه سویا جزء جیره روزانه غذایی این کشور است و به صورتهای مختلف از سوی مردم در وعدههای غذایی استفاده میشود.
این استاد تمام دانشگاه تسوکوبا گفت: از این سه محصول نام برده شده که در کشور ژاپن استفاده میشود؛ ۸۰ درصد تراریخته هستند. کشور ژاپن اکنون ۲۰ سال است که محصولات تراریخته را وارد میکند. این کشور پیش از این که محصول تراریخته در سبد غذایی بگذارد از نظر تاثیر گذاری و ایمنی آزمون میکند و بعد از تجاریسازی؛ در طول زمان آن را مانیتورینگ میکند.
پروفسور واتانابه تاکید کرد: ما در طول ۲۰ سال استفاده از محصولات تراریخته هیچ گزارشی درباره پدید آمدن مشکلی در حوزه استفاده از محصولات تراریخته نداشتهایم. این کشور پیش از وارد کردن یک محصول آن را از نظر زیست محیطی هم بررسی میکند تا برای محیط زیست هم ضرر نداشته باشد.
وی عنوان کرد: ممکن است تولید نکردن این محصولات در ژاپن تعجب آور باشد اما پاسخ این است که تولید این محصول در ژاپن به دلیل گران بودن نیروی کار صرفه اقتصادی ندارد و ما ترجیح میدهیم این محصول را وارد کنیم.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: درباره استفاده از فناوری تولید محصولات تراریخته ؛صنایع در بخش خصوصی هم فعال هستند به طور مثال رز و میخک آبی رنگ با استفاده از فناوری پیشرفته در کشور ژاپن در حوزه محصولات تراریخته تولید میشود.
واتانابه اظهار داشت: ما حتی پیش از ورود محصولات تراریخته به بازار ژاپن؛ در دو زمینه؛ از فناوری تراریخته استفاده میکردیم؛ ابتدا در زمینه تولید مواد دارویی که مصرف پزشکی دارد و دومین در زمینه آنزیمهای دارای مصارف مختلف بود که این کشور در این زمینه هم از این محصولات استفاده میکرد.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: استفاده از صنعت میکرو ارگانیزمهای تراریخته برای تولیدات صنعتی و آنزیمی از دهه ۱۹۸۰ در ژاپن شروع شد و اکنون بیش از ۲۰ سال است که از این فناوری به صورت گسترده استفاده میشود.
وی اظهار داشت: در ژاپن هم افراد معدودی هستند که دوست دارند بدانند در تولید این محصولات از چه فناوری استفاده میشود بنابراین این محصولات برچسب گذاری میشوند تا مردم از روند تولید آنها مطلع شوند.
واتانابه عنوان کرد: اکثر قاطع مردم ژاپن از این محصولات استفاده میکنند. اکنون۱۲۰ میلیون ژاپنی طی ۲۰ سال به صورت روزمره از این محصولات استفاده میکنند و تاکنون یک گزارش هم درباره ایجاد هرگونه ناراحتی ناشی از استفاده از این محصولات دریافت نشده است.
وی درباره تولید محصولات تراریخته در ژاپن عنوان کرد: ذرت، سویا، خربزه درختی(پاپایا) ،پنبه، سیب زمینی، کلزا و همچنین پرورش رز و میخک از جمله محصولاتی هستند که از طریق تراریخته در ژاپن تولید میشود.
در این نشست واتانابه با اشاره به نظر برخی منتقدان محصولات تراریخته گفت: در ژاپن هم افرادی هستند که خود را دانشمند میدانند اما از نظر مردم ژاپن مطرود هستند. در اظهار نظرهای علمی باید دقت شود زیرا درصورت ابراز یک مساله به صورت نادرست؛ شخص از نظر علمی جایگاهش را از دست میدهد.
وی درباره استفاده از محصولات تراریخته به عنوان سلاحی برای بیوتروریسم عنوان کرد: من به این برداشت اعتقاد ندارم و این بحث امکان ندارد اما در هر حال اگر در زمینهای نخواهیم صادقانه کار کنیم امکان سواستفاده از این محصول هم وجود دارد.
واتانابه درباره واردات محصولات تراریخته گفت: محصولات تراریخته از کشورهای برزیل آرژانتین، استرالیا آمریکا و کانادا وارد میشوند و این کشورها تولیدکنندگان اصلی محصولات تراریخته جهان هستند.
در ادامه این نشست دکتر قرهیاضی درباره سابقه استفاده از محصولات تراریخته اظهار کرد: واتانابه چهره شناخته شدهای در ایران برای اهل فن است و به دلیل همین همکاریها جایزه خوارزمی ایران به وی اعطا شده است. وی حدود ۲۰ سال است که روابط آکادمیک با ایران در زمینه کشاورزی با دانشگاه تهران، وزارت جهاد کشاورزی، پژوهشکده بیوتکنولوژیک کشاورزی، جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات استراتژیک دارد و در زمینه مدیریت بانک ژن و تنوع زیستی همکاریهای مشترکی با ایران داشته است.
وی ادامه داد: از جمله همکاری مشترک ایران و ژاپن؛ مشارکت در پروژهای به ارزش ۵ میلیون دلار است که قرار است در سال ۲۰۱۷ ایران با این کشور همکاری در زمینه محصولات خشکی پسند و شور پسند برای رفع فقر در مناطق خشک روستایی ایران انجام شود.
واتانابه تاکید کرد: واردات محصولات تراریخته فقط در حوزه غذایی نیستند؛ پنبه بیشترین محصول تراریخته تولید شده در جهان است که پاکستان و هندوستان بیشترین میزان کشت را به خود اختصاص دادهاند.
وی ادامه داد: در پاکستان سه میلیون هکتار و هندوستان ۱۲ میلیون هکتار پنبه کشت میشود و در صنعت نساجی مورد استفاده قرار میگیرد و این پوشاک به سراسر آسیا ارسال میشود. بنابراین محصولات تراریخته به صورت خوراکی و پوشاک مورد استفاده قرار میگیرند.
وی درباره القای این نکته که استفاده از فناوری تولید محصولات تراریخته فقط در انحصار کشورهای صنعتی است و در این کشورها تولید میشود، عنوان کرد: کشورهای جهان سوم و در حال توسعه هم این فناوری را دارند. به عنوان مثال اندونزی نیشکر تراریخته را نخستین بار در کشور خودش تولید کرد.
همچنین قرهیاضی در این نشست تاکید کرد: جامعه علمی در سال ۱۳۸۳ به اهمیت تولید محصولات تراریخته پی برد و در آن سال ؛ با دعوت حجتی؛ عارف اولین برنج تراریخته جهان را برداشت کرد. در واقع کشور ۲۲ سال قبل به این نتیجه رسیده است و مطالعات علمی زیادی پشت این برنامه بوده است تا سال ۸۳ که موفق شدیم این محصولات را تجاریسازی کنیم.
وی تاکید کرد: اکنون پیشرفتهترین محصول در آستانه تجاریسازی پنبه است و اگر از سد فناوریهراسی و داناییستیزی خانم ابتکار عبور کنیم؛ محصولات دیگری از جمله سیب زمینی، چغندرقند تراریخته انواع برنج تراریخته از جمله برنج متحمل به خشکی در مسیر تولید قرار میگیرند.
قرهیاضی افزود: همه این محصولات در مرحله تولید آزمایشگاهی قرار دارند و در مراحل پایانی قادر خواهیم بود برنج تراریخته متحمل به خشکی را بدون نیاز به آب تولید کنیم و کشت این محصولات در کشوری که برای آب میجنگد؛ از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی درباره استفاده از اعتبارات بخش آب برای توسعه محصولات تراریخته گفت: برای تامین اعتبار توسعه این محصولات پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از اعتبارات خودش هزینه کرده است؛ اما برای جهش این بخش باید توجه بودجهای را هم لحاظ کرد.
قرهیاضی تاکید کرد: سالیانه ۵ میلیارد دلار محصولا تراریخته وارد کشور میشود چه بهتر که ۱ درصد عوارض برای این محصولات در نظر گرفته شود و این یک درصد به شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری داده شود و در زمینه تولید انبوه محصولات تراریخته تحقیق و توسعه بیشتری صورت بگیرد.
منبع: آگنا
اراجیف نباف….مذخرف نگو