تفاهمنامه ملی تراریخته از نظر انجمن ژنتیک ایران چیزی جز عوامفریبی نیست
تسنیم – رئیس انجمن ژنتیک ایران در واکنش به انتشار «تفاهمنامه ملی تراریخته ایران» با بیان اینکه پیشنهاددهندگان نام خود را نیز ارائه کنند تا میزان وثوق به این مطالب قابل ارزیابی باشد، تأکید کرد: این پیشنهاد از نظر انجمن ژنتیک ایران چیزی جز عوامفریبی نیست.
طی چند روز اخیر متنی با عنوان «تفاهمنامه ملی تراریخته ایران 1395 ــ 1400» منتشر شده است و این در حالیست که بسیاری از فعالان و اساتید برجسته حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران اصولاً از این موضوع بیاطلاع بوده و تأیید مفاد این تفاهمنامه توسط خود را تکذیب میکنند.
دکتر محمود تولایی؛ رئیس انجمن ژنتیک ایران که ریاست مرکز تحقیقات ژنتیک نور را نیز بهعهده دارد و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله اعظم(عج) است ضمن رد مفاد این …
رئیس انجمن ژنتیک ایران:
تفاهمنامه ملی تراریخته از نظر انجمن ژنتیک ایران چیزی جز عوامفریبی نیست
رئیس انجمن ژنتیک ایران در واکنش به انتشار «تفاهمنامه ملی تراریخته ایران» با بیان اینکه پیشنهاددهندگان نام خود را نیز ارائه کنند تا میزان وثوق به این مطالب قابل ارزیابی باشد، تأکید کرد: این پیشنهاد از نظر انجمن ژنتیک ایران چیزی جز عوامفریبی نیست.
طی چند روز اخیر متنی با عنوان «تفاهمنامه ملی تراریخته ایران 1395 ــ 1400» منتشر شده است و این در حالیست که بسیاری از فعالان و اساتید برجسته حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران اصولاً از این موضوع بیاطلاع بوده و تأیید مفاد این تفاهمنامه توسط خود را تکذیب میکنند.
دکتر محمود تولایی؛ رئیس انجمن ژنتیک ایران که ریاست مرکز تحقیقات ژنتیک نور را نیز بهعهده دارد و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله اعظم(عج) است ضمن رد مفاد این تفاهمنامه، هرگونه موافقت خود با مفاد چنین تفاهمنامهای را تکذیب کرد؛ در ادامه پاسخ رئیس انجمن ژنتیک ایران در این خصوص آمده است:
«مشخص نیست کدام مجمع علمی پشت این پیشنهاد قرار گرفته است؛ بهتر است پیشنهاددهندگان نام و مشخصات خود را نیز ارائه کنند تا میزان وثوق و تعهد به این مطالب قابل ارزیابی باشد.
ثانیاً، بنده با توقف واردات محصولات تراریخته موافقم اما اینکه محصول ارگانیک بتواند جبرانکننده نیاز کشور به حجم انبوه روغن و غلات و انواع نیازهای وارداتی فعلی باشد از همین حالا فرضیهای باطل است چرا که اولاً به محصولی ارگانیک اطلاق میشود که اولاً بذر آن خالص و سالم و دست نخورده باشد و ثانیاً در زمینی کشت شود که طی سه سال گذشته در آن کود و سم شیمیایی استفاده نشده باشد و آب آن مزرعه هم نباید از زمینی عبور کند که در آن کود شیمیایی و سم مصرف شده باشد.
چنین زمین و شرایطی در کجای ایران و با چه مساحتی پیدا میشود؟ بهنظر میرسد که عنوان ارگانیک بیشتر ادعاست تا واقعیت؛ با این حال در بهترین شرایط، تأمین بیش از 10 درصد نیاز از این طریق محال است؛ کشاورزی سنتی هم با لحاظ همه شرایط بهنژادی و اصلاح نباتات کلاسیک و … هم اگر 20 درصد افزایش راندمان پیدا کند هم، حداکثر 50 درصد نیاز کشور را تأمین خواهد کرد بنابراین برای تأمین مابقی و علیالخصوص اقتصادی و رقابتپذیر کردن کشاورزی، استفاده از فنون بیوتکنولوژی بهویژه اصلاح ژنتیکی، تولید گیاهان مقاوم به شوری، مقاوم به خشکی و مقاوم به آفات برای مهار مصرف سموم خطرناک اجتنابناپذیر است.
متن تفاهمنامه موهوم، عبارات بهظاهر خوبی است که مرا بهیاد کلمه حقی میاندازد که پشت سر آن، اراده باطل و ناحقی برای تعطیل کردن بیوتکنولوژی در کشاورزی برای خوداتکایی در کشور است؛ این پیشنهاد از نظر انجمن ژنتیک ایران چیزی جز عوامفریبی نیست.
کسانی باید برای آینده علم و فناوری دل بسوزانند که بهجز حرف، غوغاسالاری، تبلیغ و عملیات روانی با الفاظ، لااقل یک کارنامه موفق عملی یا با تولید یک محصول فناورانه به این کشور خدمت کرده باشند».
شایان ذکر است دکتر محمدعلی ملبوبی؛ معاون فناوری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری که سمت “پرزیدنت” فدراسیون بیوتکنولوژی آسیا و ریاست کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیستفناوری را نیز بهعهده دارد نیز با صدور پیامی به انتشار این تفاهمنامه واکنش نشان داد.
منبع: تسنیم